ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Πώς έγινε το παραλίμνιο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2016, 04:01
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η παραλίμνια οδός δίπλα από το Κάστρο δεν υπήρχε πάντα. Στη θέση της κάποτε βρισκόταν… η λίμνη. Η επιχωμάτωση της εξωτερικής αυτής πλευράς των τειχών του Κάστρου ξεκινά τη δεκαετία του ‘20. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 κατασκευάζεται ένας αμαξιτός χωματόδρομος (η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάνει λόγο για κατασκευή τμήματος της παραλίμνιας λεωφόρου πέραν της Κυρα-Φροσύνης) και παράλληλα φυτεύονται τα πλατάνια. Είναι η εποχή που αποφασίζεται και η κατασκευή κυματοθραύστη στις περιοχές της Σκάλας και της Μαβίλη. 

Το 1931, η νέα χωμάτινη παραλίμνια οδός παίρνει και το όνομα του Διονυσίου Φιλόσοφου (ή Σκυλόσοφου, όπως τον αποκαλούσαν οι αντίπαλοί του), ο οποίος είχε βρει τραγικό θάνατο από τους Τούρκους μετά την αποτυχημένη εξέγερση το 1611 στα Γιάννενα.

Η πιο σημαντική παρέμβαση στην οδό έρχεται στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως υπουργός Δημοσίων Έργων διαθέτει μισό εκατομμύριο δραχμές για την κατασκευή της παραλίμνιας οδού. Ο δήμαρχος Γρηγόρης Σακκάς αποφασίζει να διώξει τον επαναστάτη ιερωμένο Διονύσιο Φιλόσοφο και να δώσει στην οδό το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη χρηματοδότηση. 

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι έντονη. «Πρώτον ο κ. Καραμανλής είναι πολιτικόν εν ζωή πρόσωπον και μάλιστα κυβερνών και κατά δεύτερον η λεωφόρος αύτη τυγχάνει εκ της θέσεώς της αρρήκτως συνδεδεμένη προς το ιστορικόν και εθνικόν πρόσωπον του Διονυσίου του Σκυλοσόφου ούτινος ήδη φέρει το όνομα και τρίτον διότι ο κ. Καραμανλής μόνον ψυχία διέθεσεν διά την Ήπειρον εν αντιθέσει με τα εις άλλας επαρχίας διατεθέντα ποσά» αναφέρει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η παραλίμνια λεωφόρος Καραμανλή παραμένει μέχρι το 1963, όταν και ο δήμαρχος Χριστόφορος Κωσταδήμας επαναφέρει τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής... απομακρύνεται, λόγω και της ταραχώδους πρωθυπουργίας του. 

Η έξοδός του από τα οδωνύμια της πόλης δεν είναι πάντως οριστική. Επί χούντας, το δημοτικό συμβούλιο δίνει το όνομά του στο τμήμα του δρόμου από την κεντρική πύλη του Κάστρου μέχρι την πλατεία Μαβίλη. Κι εκεί παραμένει μέχρι σήμερα.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back