dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

Από τη Βόλβη στο Metropolitan Expo

Εικόνα του άρθρου Από τη Βόλβη στο Metropolitan Expo
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2018, 13:00
ΕΛΛΑΔΑ

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε» ανοίγει τις εργασίες του, στις 14 και 16 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo, το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με πρόεδρο του Συνεδρίου τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πρόκειται για το τρίτο συνέδριο που διοργανώνεται υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2016 που εκλέχθηκε αρχηγός.

Η ιστορία των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά το 1979 στη Χαλκιδική, όπου έλαβε χώρα το πρώτο συνέδριο του κόμματος υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Όπως είχε πει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του στο πρώτο και ιστορικό συνέδριο του κόμματος «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει πρώτον να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό, δεύτερον να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και τρίτον να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Βέβαια, σε εκείνο το συνέδριο εκτυλίχθηκε και η «κίνηση της Βόλβης» από τους νεολαίους, ενάντια στο προσωποπαγές κόμμα, με αυτή την εξέλιξη να αργεί πολύ να εμφανιστεί έστω και ως ψήγμα στην ελληνική πολιτική σκηνή…

1ο Συνέδριο- Χαλκιδική- Απρίλιος 1979

Ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 42% ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να διοργανώσει, στη Χαλκιδική, τον Απρίλιο του 1979, το 1ο τακτικό συνέδριο του κόμματος στο οποίο οι σύνεδροι εξελέγησαν από τα μέλη και εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου το καταστατικό του κόμματος καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ιστορικό αυτό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκαν ομόφωνα όλες οι ιδεολογικές αρχές τις οποίες εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σε εκείνο το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και καθώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετρά ήδη 4 χρόνια στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε μία κίνηση αμφισβήτησης του τρόπου λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού ζητώντας βαθιές αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η «Κίνηση της Βόλβης» όπως έμεινε στην κομματική ιστορία δεν αμφισβητούσε το πρόσωπο και τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά θεωρούσε ότι διαστρεβλώνονται στην πράξη από τα ηγετικά στελέχη της εποχής.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Κίνηση της Βόλβης» είχαν ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Θεσσαλονικιός Ντίνος Φούτζηλας ενώ συμμετείχαν ενεργά και νεολαίοι όπως ο 26χρονος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Βουδούρης, ο Γιώργος Καπρίνης, ο Λουκάς Κατσαρός, ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Τάκης Κοντός, ο Φίλιππος Ταυρής και άλλοι.

2ο Συνέδριο- Θεσσαλονίκη- Φεβρουάριος 1986

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου (τον Ιούνιο του 1981υπό την ηγεσία του Γεωργίου Ράλλη όπου και εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών) διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 2ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο, για πρώτη φορά, το κόμμα κάνει άνοιγμα στον φιλελεύθερο χώρο και στο Κέντρο. Στο συγκεκριμένο συνέδριο ψηφίστηκαν καταστατικές αλλαγές και αλλαγές στη λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, κατά τα πρότυπα που εισήγαγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε για πρώτη φορά επίσης, μετονομάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή η Διοικούσα Επιτροπή. Για την ιστορία λίγο πριν το 2ο συνέδριο είχε προηγηθεί η διάσπαση της ΝΔ με τον Κωστή Στεφανόπουλο να έχει ιδρύσει τη ΔΗ.ΑΝΑ παίρνοντας μαζί του δέκα βουλευτές της ΝΔ και μία ομάδα κομματικών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του συνεδρίου εξελέγη πρώτος ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

3ο Συνέδριο- Χαλκιδική- Απρίλιος 1994

Ένα χρόνο μετά την ήττα της ΝΔ και έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία ο Μιλτιάδης Έβερτ, διεξάγεται το 3ο Τακτικό συνέδριο του κόμματος, 22-24 Απριλίου 1994, στη Χαλκιδική με τη συμμετοχή 1.300 συνέδρων.

Η ΝΔ είχε ήδη νωπή την εκλογική ήττα καθώς και μία ακόμη διάσπαση, αυτή τη φορά από τον Αντώνη Σαμαρά που είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη με την οποία κατέβηκε και στις εκλογές του 1993 μπαίνοντας το κόμμα στη Βουλή. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος είχε εκλεγεί αρχηγός στις 3 Νοεμβρίου του 1993 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με 141 ψήφους έναντι 37 του έτερου υποψηφίου Ιωάννη Βαρβιτσιώτη επαναβεβαιώνει την προσήλωση της ΝΔ στις αρχές που είχε ορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και προσπαθεί να επαναφέρει στη ΝΔ κομματικά στελέχη που είχαν αποχωρήσει ακολουθώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα στο συγκεκριμένο Συνέδριο εγκρίθηκε ως κεντρικό σύνθημα το «εμπρός για μια ειρηνική επανάσταση» συνοδευόμενο από μία σειρά προτάσεων για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

4ο Συνέδριο- Αθήνα- Μάρτιος 1997

Το 4ο Τακτικό Συνέδριο ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυση της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Σε αυτό εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής επικρατώντας στο β΄γύρο του Γιώργου Σουφλιά με 69,16% έναντι 30,84%.

Το συνέδριο, αυτό, ήταν το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση στο οποίο συμμετείχαν πέραν των βουλευτών-ευρωβουλευτών και αιρετών από τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος που είχαν εκλεγεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμαρχοι, νομάρχες, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) καθώς και αιρετοί στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα.

Το 4ο συνέδριο καθόρισε το χρόνο μετάξύ δύο συνεδρίων με τη θητεία του προέδρου.

Λίγες μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο διεξάγεται (31 Μαρτίου-2 Απριλίου) και το συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ βάζοντας για πρώτη φορά τις βάσεις για τη διείσδυση του κόμματος στο μεσαίο χώρο.

5ο Συνέδριο- Αθήνα- Μάρτιος 2001

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ το 2000 και έχοντας μεσολαβήσει ένα έκτακτο συνέδριο (9-11 Ιουνίου 2000) με στόχο τη συσπείρωση της βάσης μετά την εκλογική ήττα διεξάγεται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2001 το 5ο τακτικό συνέδριο στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής με την περίφημη φράση «Γιώργο καλωσόρισες σπίτι σου» χαιρέτισε την επιστροφή Σουφλιά στη ΝΔ του Γιώργου τον οποίον μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο είχε διαγράψει το 1997. Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η εκκίνηση μιας νέας προεκλογικής περιόδου που κατέληξε στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004.

6ο Συνέδριο- Αθήνα- Ιούλιος 2004.

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ με 45% και την επικράτηση της ΝΔ και στις ευρωεκλογές διεξάγεται στην Αθήνα 23-25 Ιουλίου του 2004 το 6ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργός και πρόεδρο του Συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος (πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) από την Κεντρική Επιτροπή καθώς και η συμμετοχή των αιρετών της κοινωνίας που ήταν ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος σε όλες τις κομματικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το μεγαλύτερο άνοιγμα που έκανε η ΝΔ προς την κοινωνία, ενώ για πρώτη φορά ψήφισαν 4.500 σύνεδροι για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής η οποία αποτελείτο από 150 αιρετά μέλη και 300 ex officio.

Στο συνέδριο αυτό όπου παράλληλα γιορτάστηκαν και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή ήταν το «Όλοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού Κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών».

7ο Συνέδριο- Αθήνα- Ιούλιος 2007

Ένα μήνα πριν τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και δύο από τις βουλευτικές εκλογές διεξήχθη, στις 7 Ιουλίου 2017, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα, το 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων. Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Το 7ο τακτικό συνέδριο του 2007 επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού και διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών στις κομματικές οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου.

8ο Συνέδριο- Αθήνα- Ιούνιος 2010

Ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε προηγηθεί ένα έκτακτο συνέδριο, στις 7 Νοεμβρίου του 2009, όπου αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο η τροποποίηση καταστατικού ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται από τη βάση, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, οργανώνει στην Αθήνα 25-27 Ιουνίου του 2010 το 8ο Τακτικό Συνέδριο όπου ενισχύεται, μετά από δική του εισήγηση, ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός».

9ο Συνέδριο- Αθήνα- Απρίλιος 2013

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξάγεται στην Αθήνας το 8ο Τακτικό συνέδριο της ΝΔ με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία-Νέα Ελλάδα». Στο συνέδριο αυτό έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος με τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά ενώ εξελέγη και η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

10ο Συνέδριο- Αθήνα- Απρίλιος 2016

Στις 22-24 Απριλίου του 2016 διεξάγεται στην Αθήνα το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ υπό την ηγεσία του νέου προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τρεις μήνες πριν είχε εκλεγεί από τη βάση επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο β΄γύρο.

Το συνέδριο αυτό, που ακολούθησε μιας εκλογικής ήττας τον Σεπτέμβριο του 2015 και άλλης μιας τον Ιανουάριο του 2015 και μετά από μακρά πορεία εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού, ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου, ενώ κυριάρχησε το σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα».

11ο Συνέδριο- Αθήνα- Δεκέμβριο 2017.

Με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2017, στο Metropolitan Expo, το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, το δεύτερο επί θητείας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου: «Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά τη δράση βλέποντας τη ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά».

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στους πρώην προέδρους της ΝΔ λέγοντας: «Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, και αν ολοκλήρωνε την θητεία του η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν». Βέβαια, η ενότητα έμεινε μάλλον στα λόγια, μέχρι σήμερα που το κόμμα είναι το φαβορί για τις επόμενες εκλογές.


(Πηγή: ΑΠΕ)


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3