dodoni back
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

#typos151: Από τα Ίμια στο «δράμα της Σοφοκλέους»

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από τα Ίμια στο «δράμα της Σοφοκλέους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2023, 18:00
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tο πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της   κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές   περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Ακολουθήστε τον Τύπο Ιωαννίνων για να μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, στα παραπάνω σημεία. 

  

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η κρίση στα Ίμια

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 κορυφώνεται η κρίση των Ιμίων με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κάνει κατόπτευση στις βραχονησίδες, όπου έχουν αποβιβαστεί τούρκοι κομάντος. Σκοτώνονται τρεις άνδρες, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Τα αίτια του δυστυχήματος αποδίδονται στις κάκιστες καιρικές συνθήκες, παρότι κυκλοφόρησαν αρκετές φήμες περί κατάρριψης του σκάφους. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η κρίση εκτονώνεται με το «no troops, no ships, no flags» που διαμηνύουν οι ΗΠΑ. Ο Κώστας Σημίτης, νέος πρωθυπουργός της χώρας, ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους, από το βήμα της Βουλής.

Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, εποχή Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ

Στις 23 Ιουνίου 1996 πεθαίνει στα 77 του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πολιτικός που σφράγισε έντονα τη νεότερη ελληνική ιστορία γεννήθηκε στη Χίο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στις ΗΠΑ και εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με την Ένωση Κέντρου, προεδρεύοντος του πατέρα του, το 1964. Διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες, άλλο τόσο όμως αμφιλεγόμενος, κατηγορηθείς  επανειλημμένα ως λαϊκιστής. Στην τελευταία του κατοικία τον συνοδεύουν χιλιάδες άνθρωποι.

Στις 30 Ιουνίου 1996 το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέγει πρόεδρο του κόμματος τον Κώστα Σημίτη, έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τρεις μήνες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1996 το ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη κερδίζει τις εκλογές με 41,49%. Ακολουθεί η ΝΔ υπό τον Μιλτιάδη Έβερτ με 38,12%.  ΚΚΕ και Συνασπισμός, υπό το Νίκο Κωνσταντόπουλο πλέον, παίρνουν συνολικά 10,8%, ενώ ακολουθεί το ΔΗΚΚΙ με 4,43%. Η ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, μένει εκτός για μερικές χιλιάδες ψήφους.

Πρόεδρος στη ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής

Στις  23 Μαρτίου 1997 ξεκινάει μια νέα «εποχή Καραμανλή», αυτή του ανηψιού του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και συνονόματού του. Στην Αθήνα συνέρχεται το 4ο συνέδριο της ΝΔ για να εκλέξει νέο πρόεδρο ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφιότητες : ο απερχόμενος Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Γιώργος Σουφλιάς. Λαμβάνουν τα εξής ποσοστά, στον Α’ γύρο: Κώστας Καραμανλής 40,73%, Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στο Β’ γύρο  πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 69,16%, έναντι 30,84% του Γιώργου Σουφλιά.

Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Στις 23 Απριλίου 1998 πεθαίνει στα 91 του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο «εθνάρχης», όπως αποκαλείται συχνά ο Καραμανλής, γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών και αργότερα, σπούδασε στη Νομική Αθήνας. Εξελέγη πρώτη φορά στη Συντακτική Συνέλευση το 1935, ξεκινώντας την πολιτική του καριέρα. Θήτευσε για πρώτη φορά σε υπουργείο το 1946 (υπουργείο Εργασίας). Εκλέχτηκε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της χώρας και δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Υπήρξε ιδρυτής της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας και η πιο εμβληματική μορφή της ελληνικής Δεξιάς.

Η δημιουργία του ευρώ

Την 1η Ιανουαρίου 1999 δημιουργείται  το ευρώ, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Στην ευρωζώνη συμμετέχουν 20 χώρες από τις 27 της ΕΕ  και πάνω από 330 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολιτικός ελεγκτικός φορέας είναι το Eurogroup, ενώ υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δανία, Σουηδία και Αγγλία είναι οι χώρες που δεν υιοθέτησαν το ευρώ, από τα παλιά μέλη της ΕΕ.  Στην πορεία, η Αγγλία αποχώρησε από την ΕΕ.

Οι 20 χώρες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις δικές τους εθνικές παραστάσεις στην εθνική όψη των κερμάτων ευρώ. Τα άλλα κράτη της ΕΕ (εκτός από τη Δανία) είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν μόλις θα πληρούν τα κριτήρια ένταξη

Η Σερβία, στόχος του ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια έχει μπει ήδη στη δεύτερή του φάση. Στις 24 Μαρτίου 1999 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν τη Σερβία, χτυπώντας πρώτα την Πρίστινα. Χτυπιούνται μη στρατιωτικοί στόχοι και τα θύματα μεταξύ των αμάχων είναι πολλά. Στις 23 Απριλίου βομβαρδίζεται το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης. Σκοτώνονται 16 εργαζόμενοι.  Διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην Ελλάδα, κατά των βομβαρδισμών, τους οποίους το ΝΑΤΟ βάφτισε «ανθρωπιστική ανάγκη» και παρέκαμψε τον ΟΗΕ για να αιματοκυλίσει τα Βαλκάνια.

Σκάει η «φούσκα» της Σοφοκλέους

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 ξεκινάει η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Την εποχή εκείνη, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών στο ΧΑΑ έφτασαν περίπου το 1,5 εκατομμύριο, το ένα τρίτο της ενεργής εργατικής δύναμης της χώρας. Ο  δείκτης έφτασε τις 6.300 μονάδες, σε μια επίπλαστη και ύποπτη, όπως αποδείχθηκε, ευημερία. Το κραχ που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου καταβύθισε την αξία των μετοχών, πολλές από τις οποίες αποδείχθηκε ότι αντιστοιχούσαν σε εταιρίες χωρίς αντικείμενο και έργο. Διατυπώθηκαν καταγγελίες και κατηγορίες για χειραγώγηση, ακόμα και προς την τότε κυβέρνηση. Ευθύνες ουσιαστικά δεν αποδόθηκαν ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3