πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας ταύρος στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας

Εικόνα του άρθρου Ένας ταύρος στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2024, 23:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα υπερμέγεθες γλυπτό είναι πια τοποθετημένο σε ισόπεδο κυκλικό κόμβο επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, και συγκεκριμένα στον κόμβο που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Epirus Palace. Πρόκειται για έναν ορειχάλκινο ταύρο, διαστάσεων 3μ.x4μ.

Με πρωινή του ανάρτηση στο facebook, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης συνόδευσε σχετικές φωτογραφίες με την επισήμανση: «θα γίνουν και τα συνοδά έργα που χρειάζονται»…

Το γλυπτό έχει φιλοτεχνήσει ο σημαντικός γιαννιώτης γλύπτης Κώστας Καζάκος.

Ήταν τον Οκτώβριο του 2022 όταν η τότε Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε αποδοχή δωρεάς του συγκεκριμένου έργου τέχνης από τον γλύπτη κ. Καζάκο προς την Περιφέρεια «προκειμένου να κοσμήσει κάποιον από τους υπό κατασκευή κόμβους στις εισόδους της πόλεως των Ιωαννίνων».

Βέβαια, όλοι γνώριζαν τότε ότι ο κόμβος δεν ήταν ένας… αόριστα «κάποιος κόμβος», αλλά ο συγκεκριμένος κόμβος έξω από το ξενοδοχείο Epirus Palace. Μάλιστα υπήρχαν δημοσιεύματα περί χρηματοδότησης για τη δημιουργία του έργου τέχνης από τον ιδιοκτήτη του εν λόγω ξενοδοχείου (σ.σ. το έργο τέχνης είχε καταφτάσει στο ξενοδοχείο λίγο καιρό πριν, την περίοδο που είχε ξεκινήσει η κατασκευή του κόμβου).

Το γλυπτό λοιπόν τοποθετήθηκε σε αυτόν τον «κάποιον κόμβο». Ο ταύρος, που συνδέεται με τον Δία, απεικονίζεται σε αργυρό νόμισμα του «Κοινού των Ηπειρωτών» από την αρχαία Δωδώνη. Στα αρχαία ηπειρώτικα νομίσματα, αναγραφόταν δε η επιγραφή «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», δηλαδή των Ηπειρωτών, σε δύο κομμάτια (ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ) λόγω χώρου, προφανώς. Η «σπασμένη» αυτή γραφή των νομισματων ήταν που επιλέχθηκε να γραφεί στο βάθρο του γλυπτού.

Ο ταύρος και η επιγραφή «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» έχουν αποκτήσει πια και μια άλλη διάσταση, καθώς συνδέονται έντονα με την ομάδα της πόλης, τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Κατά τα άλλα, πέραν της καλλιτεχνικής σημασίας ενός γλυπτού και της αναγνωρισμένης αξίας ενός γλύπτη, επιστρέφει ένα καίριο ερώτημα: Ποιος αποφασίζει τελικά πού θα μπει ένα γλυπτό σε έναν δημόσιο χώρο σε μια πόλη;


Διαβάστε: Ένα άγαλμα ταύρου για «κάποιον κόμβο»


ΣΧΟΛΙΑ
ΘΩΜΑΣ
και αν καποιος οδηγος δεν προσεξει η αποκοιμηθει παει στον αγιο πετρο. συνχαρητηρια.
περαστικός
Όπως βάζουν στις μπασκέτες (στους στύλους), ειδικό αφρώδες υλικό, αποροφητικό των κραδασμών των πεσιμάτων ανθρώπων πάνω σε αυτούς, θα μπρούσαν να βάλουν ένθεν κι ένθεν του βάθρου κάτι τέτοιο. Ή κάποιο άλλο πετυχημένο σύστημα που δοκιμάστηκε κι εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Η ιδέα και πρωτοβουλία της τοποθέτησης, νομίζω ότι βρίσκει 110% σύμφωνους την "σιωπηρή" πλειοψηφία των διαβατών. Κι όχι μόνο. Είναι έξυπνη ιδέα, είναι διάχυση παιδείας, ιστορίας και πολιτισμού. Μακάρι να ακολουθήσει κι άλλο παράδειγμα "ζωντανής ιστορίας", στην πόλη και τα πέριξ της. Να και κάτρι καλό επί τωριονού περιφερειάρχη! !!! (Να προσέξει να μην του κάνουν καμιά "αστική αγωγή" οι Σικάγο Μπουλς!!!!!!)
περαστικός
Σε μελλοντική/επόμενη διορθωτική κατασκευαστική παρέμβαση, θα μπορούσαν να διαπλαστυνουν-να μεγαλώσουν την κυκλική περιφέρεια του κόμβου. Στο διπλάσιο. Και να προσθέσουν πινακίδες και φώτα. Για κάποιους "ημικρετίνους" οδηγούς! Παραχώρηση/επένδυση πρόληψης για άτομα, που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε οδικό σημείο. "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ" πρώτης ποιότητας... όποιος τοπικός έμπορος εαντικειμένων "λαϊκής τέχνης" είναι έξυπνος και διορατικός, ας παραγγείλει άμεσα σε κινέζικη βιοτεχνία, αντίγραφα του μνημείου αυτού. Θα μαζέψει όλο το τουριστικό "χαρτί". Για δες έξυπνες ιδέες (έστω κι αμερικανιές) ο Καχριμάνης; ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ στα μαγαζιά αυτού του χώρου!
περαστικός
Πού να δείτε και την πρόσφατη ανθοφύτευση, στον κόμβο (στρογγυλάδι) του Αρχαιολογικού Χώρου, στη Δωδώνη. Έργο μάλλον τιυ τοπικού Δήμου. Αυτό πραγνατικά είναι παράταιρο, μη αισθητικά ομαλό, "χωριατιά"! Ο χώρος αυτός (κόμβος και τα πέριξ στον αρχαιολογικό χώρο στη Δωδώνη) έχει ανάγκη άμεσης αλλά συνολικής αισθητικής παρέμβασης (σε μεγαλύτρερο χώρο). Ας το προκηρύξουν άμεσα - όμως με μελέτη αρχιτεκτόνων. Κι όχι κάποιου τοπικού παραγοντίσκου! Κι ας μαζεύουν πιο συχνά, τα σκουπίδια από τον παρακείμενο ναό του Αγίου Νικολάου (?) ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ ΒΡΩΜΑ-ΜΥΡΩΔΙΑ! Μας εκθέτει παγκόσμια (λόγω των ξένων τουριστών που έρχοπνται εκεί)
περαστικός
Κι ένα καπάκι ενημέρωσης! Ας έχετε υπόψη, ότι κάτω από την Ακρόπολη, στην Αθήγνα, στο κουκάτι, νομίζω στη συνέχεια της οδού Ροβέρτου Γκαλι, στην οδό Μισραλιώτη (ίσως) υπήρχε για δεκαετίες μια αρχαία κολ΄ψν, στη μέση της οδού! Με μόνη προφύλαξη/ενημέρωση. των οδηγών.. μια λαμαρίνα! Υπόψη ότι αυτος3 ο δρόμος (μονόδρομνος)δεχόταν τρομακτική ποσότητα κίνησης, έβγαζε από Αρεοπαγίτου στην Λ. Συγγρού και τα νότια προάστια. Δεν ξέρω τώρα αν λόγω της πεζοδρόμησης της Αρεοπαγίτου, αν υπάρχει η ίδια κίνηση αυτοκινήτων στο τοποσημείο αυτό. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι οδηγοί έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα αυτοσυντήρησης! Σε λίγο καιρό θα το συνηθίσουν. Το οδικό πρόβλημα στην πόλη είναι πλέον οι αλλαγές προτεραιότητας στους παλιούς κόμβους! Εκεί χρειάζεται "εστίαση προσοχής"!
ΜΑΡΙΑ ΤΟΛΗ
Απαράδεκτο,κακόγουστο και ειδωλολατρικο.ποιος αποφασίζει σε δημόσιο χώρο να βάλει αυτό το τεράστιο άγαλμα,τι είναι αυτό που θέλουν να μας πουν
Jimmy
Πετάξτε το αμέσως Ανεγκέφαλοι θα σκοτωθεί κόσμος
Σπύρος
Πολύ όμορφο άγαλμα μπραβο
ρ
Ο ιδιώτης - χορηγός,"Μαικήνας" και η αυθόρμητη(?) δωρεά του έργου,για να τοποθετηθεί σε...κάποιο,(απροσδιόριστο) κόμβο,ο οποίος (έτυχε) να είναι ο κόμβος που ,επίσης εντελώς τυχαία, φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί ,αποκλείστηκα και μόνο(!), τη ξενοδοχειακή επιχείρηση του συγκεκριμένου.."Μαικήνα"!! (Ενώ υπάρχει κόμβος σε απόσταση 300 περίπου μέτρων)...Όταν τα ιδιωτικά μπερδεύονται με τα κοινά και τούμπαλιν,τόσο πρόδηλα και εξόφθαλμα!....δύσκολα τα πράγματά! Δύσκολα για το Καλό,το αγαθό κ το Ωραίο. Περαστικά μας! Τοπικώς , Πανελληνίως και..Παγκοσμίως!
mickeygovaerts
Λάβετε την κάρτα visa με την πίστωση που ζητήσατε σε 5 ημέρες. Αυτό σας επιτρέπει να αποσύρετε τα δανεισμένα χρήματά σας σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες: mickeygovaerts@gmail.com
Προσφορά
Προσφορά πίστωσης για όλους με επιτόκιο τριών τοις εκατό (3%) ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες: mickeygovaerts@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back