Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

740 σημαντικά «όχι» και ο σεβασμός στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου 740 σημαντικά «όχι» και ο σεβασμός στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2022, 19:37
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Eκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές από το εξωτερικό ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Την ανοιχτή επιστολή «Σεβαστείτε το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα» υπογράφουν μέχρι στιγμής 740 επιστήμονες από όλον τον κόσμο, με πάνω από τους μισούς να είναι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις  ΗΠΑ.

«Από αυτούς 138 είναι επιστήμονες, πολλοί εμβληματικές μορφές, στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το NYU κ.ά., της χώρας δηλαδή που φέρεται ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπουργό Παιδείας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους που υπογράφουν, είναι η ιστορικός Μαρία Τοντόροβα, η φιλόσοφος Τζούντιθ Μπάτλερ,  ο φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ,  ο φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ, η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών Γουέντι Μπράουν, ο ιστορικός τέχνης Χαλ Φόστερ, η φιλόσοφος και ιστορικός Σούζαν Μπακ-Μορς, η ακτιβίστρια Σίλβια Φεντερίτσι, κ.α.

«Με διακηρυγμένη την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και την αριστεία, ελπίζουμε ότι ‘η φωνή των αρίστων’, έστω και την ύστατη ώρα, θα εισακουσθεί και ότι θα προστατευθεί το πανεπιστήμιο και η χώρα από τις αναπόφευκτες τριβές και τις επερχόμενες ολέθριες συνέπειες για την υγιή και εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων» σημειώνεται.

Στην ανοιχτή επιστολή «Σεβαστείτε το Δημόσιο Πανεπιστήμο στην Ελλάδα!» γίνεται αναφορά στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως επισημαίνεται, τοποθετεί την αστυνομία στα πανεπιστήμια, επιβάλλει την κυριαρχία της αγοράς στη διάρθρωση προγραμμάτων σπουδών και τρόπων χρηματοδότησης (μέσω μάνατζερ) περιγράφοντας την ακόμη μεγαλύτερη απόσυρση του δημοσίου από τη συνταγματική υποχρέωση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπάιδευσης, επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και παράλληλα απο-δημοκρατικοποιεί τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.


* Στη φωτογραφία: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back