Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν οι αποφάσεις είναι προειλημμένες…

Εικόνα του άρθρου Όταν οι αποφάσεις είναι προειλημμένες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2022, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την εκτίμηση πως η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται προ τετελεσμένων και προειλημμένων αποφάσεων για τον τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη καταθέτει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη.

Μια εκτίμηση βέβαια που ισχύει εδώ και καιρό, από την πρώτη στιγμή όταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κατέθεσε την πρόταση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να γίνει Δημαρχείο. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες του δημάρχου να φανεί πιο διαλλακτικός υπό την… πίεση του δημόσιου διαλόγου, η δημοτική αρχή και ο κ. Ελισάφ παρέμειναν σταθεροί στις αρχικές τους θέσεις. Η δημοτική αρχή, με τη χτεσινή της ανακοίνωση, χαρακτήρισε την πρότασή της για νέο Δημαρχείο «ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση». Εξάλλου, και η παραχώρηση του κτιρίου από την ΕΤΑΔ έγινε κυρίως με αυτόν τον σκοπό, όπως είχε αιτηθεί ο δήμαρχος από τον πρωθυπουργό.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η παράταξη της κας Καλογιάννη αναφέρει ότι επί της ουσίας έχει αποκλειστεί από τη δημοτική αρχή κάθε εναλλακτικό σενάριο.

«Είναι φανερό πλέον ότι η συγκεκριμένη λύση μεθοδεύεται και μάλιστα, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους μελέτη (αξιοποίησης κτιριακού αποθέματος, αναγκών της πόλης, κυκλοφοριακή, αρχιτεκτονική, κλπ) και κυρίως χωρίς να έχει προηγηθεί ένας πραγματικός δημόσιος διάλογος» τονίζει η παράταξη.

Επαναλαμβάνει δε αφήνοντας τις αιχμές της ότι «οι χωροθετήσεις και χρήσεις των κτιρίων είναι παράλογο να αλλάζουν με την εναλλαγή των προσώπων στις θέσεις εξουσίας. Από καμία αρχή του σύγχρονου δημόσιου management δεν προκύπτει κάθε νέα αρχή να απορρίπτει την εργασία που έχει προηγηθεί και να αναπροσαρμόζει τους σχεδιασμούς σύμφωνα με τις δικές της απόψεις ή και –ακόμη χειρότερα- σύμφωνα με τις τυχαίες επιθυμίες της».

Επισημαίνει και πάλι ότι ο δήμαρχος βιάστηκε να ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη για συγκεκριμένη χρήση, «γιατί προηγουμένως δεν είχε προχωρήσει σε μία συνολική καταγραφή του κτιριακού αποθέματος του Δήμου και σε μία σοβαρή αποτύπωση των αναγκών της πόλης».

«Σήμερα, και υπό τη δέσμευση των συμφωνηθέντων με την ΕΤΑΔ ΑΕ, είναι φυσιολογικό να αγωνιά για μία οποιαδήποτε λύση και να αδημονεί για το πότε θα εγκατασταθεί ένας κατασκευαστής με αντικείμενο την ανακατασκευή του κτιρίου στη Δομπόλη και, ας προκύψει οτιδήποτε. Οι αυτοσχεδιασμοί πρέπει να σταματήσουν στην πόλη. Πρέπει να γίνουν οι σωστές επιλογές και να υλοποιηθούν με τον σωστό τρόπο. Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες αν αυτά μπορούν να γίνουν από την νυν δημοτική αρχή» αναφέρει κάνοντας την αντιπολιτευτική της κριτική.

Όσον αφορά την «ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση» της δημοτικής αρχής, δεν έχουν γνωστοποιηθεί βασικά πράγματα, όπως ποιες υπηρεσίες του Δήμου σχεδιάζονται να πάνε εκεί ή ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός της ανακατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος.

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» συνοδεύει την ανακοίνωσή της με ένα σχέδιο της ανατολικής όψης του κτιρίου από τον φάκελο της οικοδομικής άδειας 140/2005, που αφορούσε τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ηπείρου…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3