ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ δημαρχείο… εκεί δημαρχείο…

Εικόνα του άρθρου Εδώ δημαρχείο… εκεί δημαρχείο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2021, 12:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εκτενή και πολύ αναλυτική ενημέρωση για τα περί του νέου δημαρχείου, έκανε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Βέβαια, η ενημέρωση ήρθε μετά από αρκετά γεγονότα, ένα από αυτά και η δέσμευση παραχώρησης του παλιού πανεπιστημίου στη Δομπόλη από τον πρωθυπουργό.

Δεν σημαίνει όμως ότι το δημαρχείο θα γίνει εκεί, οπωσδήποτε.

Από την ενημέρωση του κ. Ελισάφ, προκύπτει ότι τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, τόσο για τη Δομπόλη όσο και για το ΚΕΠΑΒΙ.

Πρακτικά, για το ΚΕΠΑΒΙ αυτός ο μήνας θα είναι ο τελευταίος της αναμονής από πλευράς Δήμου. Ο κ. Ελισάφ περιέγραψε τις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους διαχειριστές του χώρου και είπε ότι υπάρχει μεν μελέτη, αλλά δεν έχει παραληφθεί δε από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Επίσης, χαρακτήρισε «λεόντια» τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης για 50 χρόνια από τον Δήμο προς τους διαχειριστές του ΚΕΠΑΒΙ, στο οποίο ο Δήμος πληρώνει ενοίκιο για δομές που βρίσκονται εκεί. Τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε αργότερα και ο εταίρος στη δημοτική αρχή, Νίκος Γκόντας.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναμονή μέχρι 31 Μαρτίου, σχετικά με το ΚΕΠΑΒΙ, οπότε και θα αποφασιστεί αν «προχωράμε ή σταματάμε».

Για τη Δομπόλη, ο κ. Ελισάφ περιέγραψε την παραχώρηση από τον πρωθυπουργό, ως εξής: «Να γίνουν σχολεία του είχα πει, υπάρχει και ενδεχόμενο να γίνει και δημαρχείο. Αυτό βγήκε στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και έτσι έγινε αυτή η μεγάλη συζήτηση» τόνισε και πρόσθεσε αργότερα, δευτερολογώντας: «Πρέπει να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες. Τι να του έλεγα (του πρωθυπουργού); Περιμένετε να φτιάξω μελέτες και να τελειώσει και η δική μου και η δική του θητεία, όπως έχει συμβεί επί δεκαετίες;».

Αν διαφάνηκε κάποια «κλίση» από τα λεγόμενα του δημάρχου, αυτή είναι προς τη Δομπόλη. Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι υπάρχει το σχετικό ΦΕΚ, αλλά «τίποτα δεν αναιρεί τον πολιτισμό». Είπε επίσης ότι κατά την άποψή του, υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι στην πόλη που είναι ανεκμετάλλευτοι, όπως η αίθουσα «Α. Πετροχείλου» στο Πέραμα και το πολιτιστικό κέντρο Ανατολής.

Βέβαια, σύγχρονος πολυχώρος, δεν υπάρχει στα Γιάννενα και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι επαρκείς για συγκεκριμένες δραστηριότητες ή και για περιορισμένη χρήση, κατά περίπτωση.

«Υπάρχουν προτάσεις που με πολύ ενδιαφέρον αξιολογούμε» είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι «η πολιτιστική διάσταση δεν μπορεί ποτέ να λείψει σε έναν τέτοιο χώρο».

Επίσης, πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο θα έχει λόγο στην αξιοποίηση του κτιρίου και αυτός θα είναι καθοριστικός. Την προσεχή Παρασκευή μάλιστα, θα έχει συζήτηση στο ίδρυμα για τις προτάσεις του. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητάει την εγκατάσταση δύο μουσείων του στη Δομπόλη, της Ιατρικής και της Τυπογραφίας (ή μέρους των συλλογών).

«Θα πρέπει να δούμε τι θέλουμε, πού το θέλουμε και να αξιολογούμε τις ανάγκες της δεδομένης στιγμής» κατέληξε.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας αμφισβήτησε το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και έκανε λόγο για «πολιτική κωλοτούμπα». Καταρχάς, τόνισε ότι θέση της παράταξης είναι ότι στο παλιό πανεπιστήμιο θα πρέπει να «κατοικοεδρεύσουν» παιδεία και πολιτισμός, τομείς συναφείς με την ιστορία του χώρου.

Υπενθύμισε ότι η Ενότητα Πολιτών επικρότησε τη διεκδίκηση και την παραχώρηση του κτιρίου και ότι έθεσε ζητήματα όπως, αν επαρκεί ο χώρος, αν υπάρχει πάρκινγκ κ.λπ. (ο κ. Ελισάφ είπε ότι η Δομπόλη είναι έκτασης περίπου όση του ΚΕΠΑΒΙ).

«Ζητήσατε τη Δομπόλη για να στεγαστεί δημαρχείο. Μέρα με τη μέρα η σκέψη αποδομούνταν. Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη αν η αρχική δεν μπορεί να εφαρμοστεί» είπε, απευθυνόμενος στο δήμαρχο.

Για το ΚΕΠΑΒΙ, τόνισε ότι στη δημαρχιακή του θητεία «φτάσαμε σε προχωρημένο επίπεδο τη μελέτη για μεταστέγαση δημαρχείου» με συστέγαση στο ΚΕΠΑΒΙ, «στο γενικότερο πλαίσιο σχεδιασμού του παραλιμνίου χώρου» και κατέθεσε και σχετικά στοιχεία.

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) από την πλευρά της είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το Πανεπιστήμιο και ο κ. Γκόντας ότι είναι «αναμφισβήτητη επιτυχία του δημάρχου που κατάφερε αυτό το κτίριο να περάσει στην πόλη». Είπε και αυτός ότι «στο ΚΕΠΑΒΙ δεν είναι καθόλου απλή η κατάσταση».

Ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την ανατροπή) διατύπωσε ένα πιο πρωταρχικό ερώτημα: «Θέλουμε ή δεν θέλουμε δημαρχείο;» είπε και πρότεινε να γίνει μια δημοτική ομάδα, με συμμετοχή δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για να ασχοληθεί με το θέμα, να καταρτίσει ένα σχέδιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί και η επόμενη δημοτική αρχή.

O Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα τώρα) κατηγόρησε την πρώην δημοτική αρχή ότι κατά τη διαδρομή της «άλλαξε άποψη» για τη μετατροπή του ΚΕΠΑΒΙ σε Δημαρχείο, επικαλούμενος δική του ερώτηση τότε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μπέγκα.

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε ότι το κτίριο «θα πρέπει να αξιοποιηθεί για κοινωνικές ανάγκες και τέτοιες είναι και οι υπηρεσίες του Δήμου και οι φοιτητικές εστίες» και ότι θα πρέπει να γίνει σωστή ιεράρχηση των αναγκών.

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) διατύπωσε το ερώτημα αν υπάρχουν στατικές και κυκλοφοριακές μελέτες,

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back