Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: Ως έχει, μέχρι πότε;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2018, 21:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη είναι ένα ιστορικό κτίριο (εκεί, μεταξύ άλλων, έγινε το λεγόμενο «μικρό Πολυτεχνείο» των Ιωαννίνων). Είναι όμως και ένα άδειο κουφάρι, που, λόγω και του μεγάλου μεγέθους του, καθορίζει σημαντικά την εικόνα της πόλης. Όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν καταθέσει κατά καιρούς την άποψη ότι το κτίριο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Επί της ουσίας, όμως, οι φορείς δεν συζήτησαν ποτέ από κοινού το μέλλον του κτιριακού αυτού συγκροτήματος...

Η ενδεχόμενη αξιοποίηση του κτιρίου, όπου μόνο μια ταλαιπωρημένη μαρμάρινη επιγραφή «Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων» θυμίζει το παρελθόν, επιστρέφει στην επικαιρότητα, με την Περιφέρεια Ηπείρου να επιρρίπτει τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και στο υπουργείο Οικονομίας, όπου και ανήκει το επίμαχο κτιριακό συγκρότημα.

Η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες» που υπενθύμισε τη συλλογή υπογραφών από πολίτες μέσω της οργάνωσης avaaz για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου -μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016.

Μέσω της ανακοίνωσης, γίνεται δε γνωστό ότι η Περιφέρεια είχε επιλέξει μια λύση αξιοποίησης, μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αφορά την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές και την παράλληλη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στον ισόγειο χώρο. Σύμφωνα όμως με τα γραφόμενά της, η τότε διοίκηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε το αίτημα της Περιφέρειας έχοντας την άποψη ότι το κτιριακό αυτό συγκρότημα θα έπρεπε να ανακατασκευαστεί με δημόσια χρήματα και να χρησιμοποιηθεί για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Το αίτημα για παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια και αξιοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2013 - την περίοδο που τη διοίκηση είχε αναλάβει η Βίκυ Ευταξά.

Η περιφερειακή αρχή διαβεβαιώνει, διά στόματος κ. Καλογιάννη, ότι η ίδια θα είναι «αρωγός σε κάθε   οργανωμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου αυτού».

Για την ιστορία, στο κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη στεγάστηκε κατά το δεύτερο πανεπιστημιακό έτος 1965-66 το Τμήμα Φιλοσοφικής ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο τμήμα που έγινε στα Γιάννενα. Ακολούθησε το 1966 το Τμήμα Μαθηματικών  και το 1970 ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη δεν χτίστηκε για να στεγάσει το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο, αλλά για να φιλοξενήσει τεχνικές σχολές. Το Πανεπιστήμιο έμεινε σε αυτόν τον χώρο μέχρι το 1994, όταν και μετακόμισε στις νέες του εγκαταστάσεις στη Δουρούτη.

Στις αρχές του 2000, η τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην ανακατασκευή του συγκροτήματος για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών  Τα ευρωπαϊκά κονδύλια όμως έφτασαν τελικά μόνο για το μισό κτιριακό συγκρότημα. Το υπόλοιπο μισό, αυτό που φαίνεται από τον δρόμο, αφέθηκε στην τύχη του.

Το 2007, επί διοίκησης Δημήτρης Πανοζάχου στην τότε κρατική Περιφέρεια Ηπείρου, έγινε μια προσπάθεια ανακατασκευής του συγκροτήματος μέσω ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός όμως απέβη άγονος.

Το 2009, η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από πρωτοβουλία της κ. Καλογιάννη όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος της Δομπόλη. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν τέσσερα σενάρια: η ανακατασκευή του κτιρίου μέσω αντιπαροχής, η ανακατασκευή μέσω ΣΔΙΤ για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας, η αξιοποίηση του ακινήτου μέσω ΤΑΙΠΕΔ και η ανακατασκευή μέσω ΣΔΙΤ για τη στέγαση φοιτητών και παράλληλων εμπορικών χρήσεων. Το τελευταίο σενάριο κρίθηκε από τους μελετητές ως το καλύτερο για την αξιοποίηση του ακινήτου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΛΑ
ΚΡΙΜΑ!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back