πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιρανοί θρηνούν τον Ισμαήλ Χανίγια και υπόσχονται εκδίκηση

Εικόνα του άρθρου Οι Ιρανοί θρηνούν τον Ισμαήλ Χανίγια και υπόσχονται εκδίκηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2024, 14:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να θρηνήσουν τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του στην πρωτεύουσα του Ιράν, σε μια επίθεση που ενίσχυσε τους φόβους για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και του αρχι-εχθρού της Ισραήλ.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά εικόνες του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να συντονίζει τις προσευχές στην κηδεία του Χανίγια στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου χιλιάδες πενθούντες ντυμένοι στα μαύρα φώναζαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Το Ιράν και η παλαιστινιακή ισλαμιστική μαχητική ομάδα κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε το χτύπημα που σκότωσε τον Χανίγια λίγες ώρες αφότου συμμετείχε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν στην Τεχεράνη την Τετάρτη.

Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε απειλές για εκδίκηση στο Ισραήλ και τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχία ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα μετατράπηκε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η δολοφονία του Χανίγια «θα δώσει νέες διαστάσεις στη μάχη και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις». Υποσχόμενο να ανταποδώσει, το Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος την Τετάρτη και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη λόγω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ.

Η περιοχή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των εντολοδόχων του μετά τη δολοφονία του Χανίγια και τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι και το Νο. 2 της οργάνωσης, ο Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ, είναι νεκρός. Ήταν ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Η επιβεβαίωση του θανάτου έρχεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο τις φλόγες που είχαν ανάψει.

Αν και τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ο πόλεμος στη Γάζα μεταλλάσσεται σε περιφερειακή σύγκρουση, οι δύο τελευταίες εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών και στοχευμένων δολοφονιών σε όλη τη Μέση Ανατολή υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος γίνεται όλο και πιο έντονος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back