πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ισμαήλ Χανίγια: Ο επικεφαλής της Χαμάς σκοτώθηκε στο Ιράν

Εικόνα του άρθρου Ισμαήλ Χανίγια: Ο επικεφαλής της Χαμάς σκοτώθηκε στο Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2024, 09:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιράν, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση την Τετάρτη, προκαλώντας φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση σε μια περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της σύγκρουσης στο Λίβανο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Χανίγια, λίγες ώρες αφότου συμμετείχε σε τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, και δήλωσαν ότι διεξάγουν έρευνα.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αξιολογεί την κατάσταση, αλλά δεν έχει εκδώσει νέες οδηγίες ασφαλείας για τους πολίτες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις, αλλά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης.

Η είδηση, η οποία ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, για τον οποίο είπε ότι βρισκόταν πίσω από ένα θανατηφόρο χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, φαίνεται να ανατρέπει τις πιθανότητες για οποιαδήποτε επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Μαζικές διαδηλώσεις

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και οι παλαιστινιακές παρατάξεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις.

Ο Χανίγια, που συνήθως είχε την έδρα του στο Κατάρ, ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της παλαιστινιακής ομάδας, καθώς ο πόλεμος που ξεκίνησε από την επίθεση κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μαίνεται στη Γάζα, όπου τρεις από τους γιους του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει ζητήσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, την ίδια στιγμή που εξέδωσε παρόμοιο αίτημα εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διορισμένος στην κορυφαία θέση της Χαμάς το 2017, ο Χανίγια μετακινείται μεταξύ της Τουρκίας και της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, ξεφεύγοντας από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και επιτρέποντάς του να ενεργεί ως διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ή να συνομιλεί με τον σύμμαχο της Χαμάς, το Ιράν.

Η δολοφονία του Χανίγια έρχεται καθώς η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει στο τέλος του 10ου μήνα της, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για το τέλος μιας σύγκρουσης που έχει συγκλονίσει τη Μέση Ανατολή και απειλεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Παρά την οργή για την κυβέρνηση Νετανιάου από τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ φαίνεται να έχουν αποτύχει.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος ενός πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί μετά το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε 12 παιδιά σε ένα χωριό των Δρούζων το Σάββατο και την επακόλουθη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3