ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης

Εικόνα του άρθρου Μέση Ανατολή: Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2023, 16:12
ΚΟΣΜΟΣ

Τα ισραηλινά στρατεύματα προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, ενώ το Ιράν προειδοποίησε για "εκτεταμένες συνέπειες" εάν δεν σταματήσει ο βομβαρδισμός του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει τη μαχητική οργάνωση Χαμάς σε αντίποινα για την επιδρομή των μαχητών της σε ισραηλινές πόλεις πριν από οκτώ ημέρες.

Περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απροσδόκητη επίθεση, η οποία συγκλόνισε τη χώρα με τρομακτικά βίντεο από κινητά τηλέφωνα και αναφορές από ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για φρικαλεότητες στις πόλεις και τα κιμπούτς που κατακλύστηκαν.

Το Ισραήλ απάντησε υποβάλλοντας τη Γάζα στους πιο έντονους βομβαρδισμούς που έχει δει ποτέ, θέτοντας τον μικρό θύλακα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, υπό πλήρη πολιορκία και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των υποδομών του.

Η αναμενόμενη χερσαία επίθεση δεν είχε αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Οι αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το ένα τέταρτο από αυτούς παιδιά, και σχεδόν 10.000 έχουν τραυματιστεί. Τα σωστικά συνεργεία έψαχναν απεγνωσμένα για επιζώντες από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι φέρεται να είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε επίσης στη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία γειτονεύει με το Ισραήλ στα βόρεια, να μην ξεκινήσει πόλεμο σε δεύτερο μέτωπο, απειλώντας με «καταστροφή του Λιβάνου» σε περίπτωση που το κάνει.

Την Κυριακή, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να ανοίξει ένα τέτοιο δεύτερο μέτωπο αναπτύσσοντας όπλα στη Συρία ή μέσω αυτής, απαντώντας σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X που έθετε ένα τέτοιο σενάριο.

«Το κάνουν (οι Ιρανοί)», έγραψε ο Τζόσουα Ζάρκα, επικεφαλής στρατηγικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε αργά το Σάββατο ότι αν δεν σταματήσουν αμέσως τα «εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία» του Ισραήλ, «η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο» και να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν το Σάββατο στο Κατάρ, συζήτησε την επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στο Ισραήλ «και συμφώνησε να συνεχίσει τη συνεργασία» για την επίτευξη των στόχων της ομάδας, ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.


Προειδοποιήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες προειδοποίησαν εναντίον οποιασδήποτε χώρας που διευρύνει τη σύγκρουση. Διεθνείς οργανισμοί και ομάδες βοήθειας προέτρεψαν σε ηρεμία και πίεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει τη Δευτέρα ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που καλεί σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και καταδικάζει τη βία κατά των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου το Σάββατο και, ενώ επανέλαβε την «ακλόνητη» υποστήριξή του στο Ισραήλ, συζήτησε τον διεθνή συντονισμό για να διασφαλιστεί ότι αθώοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τόνισε την επείγουσα ανάγκη να επιτραπούν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» θα αρχίσει να κινείται προς την ανατολική Μεσόγειο για να ενωθεί με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Ford, η οποία έφτασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα «στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ ή οποιεσδήποτε προσπάθειες διεύρυνσης αυτού του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς», δήλωσε υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι προσπαθεί επίσης να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί, την ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα υποστεί σεισμό αν εμπλακεί ο σύμμαχος της χώρας του, το κίνημα Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η βία στη Γάζα συνοδεύεται από τις φονικότερες συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο από το 2006, αυξάνοντας τους φόβους για επέκταση του πολέμου σε ένα άλλο μέτωπο.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έβαλε με κατευθυνόμενους πυραύλους και βόμβες όλμου εναντίον πέντε ισραηλινών φυλακίων στην αμφισβητούμενη περιοχή Shebaa Farms.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο Kan μετέδωσε ότι πέντε συνοριακά χωριά έχουν αποκλειστεί ως απάντηση σε μια ύποπτη εισβολή από τον Λίβανο.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Νετανιάχου, Τζάτσι Χανέγκμπι, δήλωσε ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να μην εμπλακεί σε πόλεμο δύο μετώπων» και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μείνει έξω από τις μάχες.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back