Μετά την τροπολογία του Ιουνίου που άνοιξε τον δρόμο, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για την «αυτοδίκαιη υποκατάσταση» του συμβαλλόμενου της σύμβασης με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, την «Αειφορική Ηπείρου», η οποία διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.
Στο αίτημά του, θα πρέπει να τεκμηριώνει την επάρκειά του για την ανάληψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση σύμπραξης.
Η διοίκηση του ΦοΔΣΑ αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία της υποβολής αιτήματος για να αναλάβει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων αντί της Περιφέρειας Ηπείρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο είπε, σε σημερινή μικτή (διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) συνεδρίασή του, είπε το «ναι» κατά πλειοψηφία, με τις γνωστές επιφυλάξεις και ενστάσεις να κατατίθενται, αν και σε πολύ πιο ήρεμο τόνο, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε σε άλλες συνεδριάσεις.
Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Πρέβεζας όπως και ο δήμαρχος Κόνιτσας ψήφισαν «λευκό». Αρνητική ήταν η ψήφος των δημάρχων Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου και «παρών» δήλωσαν οι δήμαρχοι Μετσόβου και Γ. Καραϊσκάκη. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, την τοποθέτηση ανέλαβε να κάνει ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος διάβασε σχετικό κείμενο (με τον Γ. Αρλέτο να βρίσκεται καθ’ οδόν και να συμφωνεί και με τον κ. Πήχα να έχει αδυναμία σύνδεσης).
Την ίδια ώρα, και λίγα μέτρα πιο μακριά από τον χώρο συνεδρίασης του ΦοΔΣΑ, στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Αλέκος Καχριμάνης από το γραφείο του, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, εξαπέλυε και πάλι τα βέλη του κατά του ΦοΔΣΑ. Αφού αρχικά χαρακτήρισε «επιπολαιότητα» την ενέργεια του ΦοΔΣΑ να αναλάβει το εργοστάσιο απορριμμάτων με το σκεπτικό ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ευρωστία και δύναμη να λειτουργήσει το εργοστάσιο», επιτέθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς στη διοίκηση.
Έκανε λόγο για «κλίκα του ΦοΔΣΑ που συνδιαλέγεται με τον λειτουργό του εργοστασίου» και τους κατηγόρησε ότι «είναι υπάλληλοι κυκλώματος». «Είμαι υποχρεωμένος να παραδώσω. Αυτοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος» τόνισε. Παρά τις αντιδράσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταρούλα Μπραΐμη-Μπότση σταμάτησε την όποια συζήτηση.
O κ. Καχριμάνης συνέχισε την επίθεσή του και μέσω fb, μετά το τέλος των δύο συνεδριάσεων, δημιουργώντας ένα κλίμα ακραίας πόλωσης. «Δυστυχώς δεν περίμενα τόσοι να είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Έτσι είναι η ζωή. Τι να κάνουμε […]. Και μιλάνε τόσες ανακρίβειες λες και είναι υπάλληλοι της εταιρίας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Και τους λυπάμαι και λυπάμαι. Εγώ έκανα και θα κάνω το καθήκον μου. Αυτοί; Τι θα πουν στους πολίτες;».
Πίσω στη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στο αν και ποιος θα καταβάλλει το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο στο πλαίσιο της δικαστικής μάχης της Περιφέρειας Ηπείρου με την «Αειφορική Ηπείρου». Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων διά στόματος κ. Βλέτσα περί ενός «γερού χαρατσώματος στους πολίτες».
Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, αφού μίλησε για κυβερνητική στήριξη, υποστήριξε πως το πρόστιμο θα βαρύνει όσους Δήμους δεν πλήρωναν το εργοστάσιο ως σήμερα αλλά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως και ότι θα υπάρξει ενδεχομένως η δυνατότητα αποπληρωμής μέσω ενός προγράμματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών. Ο αντιπρόεδρος Θωμάς Μπέγκας είπε με τη σειρά του ότι για τα 3,5 εκατ. ευρώ δεν ευθύνεται η διοίκηση του ΦοΔΣΑ και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να εγγυηθεί γραπτώς ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, να το κάνει. Εμείς ως διοίκηση θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε…».
Κατά τη συνεδρίαση, όπως ήταν αναμενόμενο, τέθηκαν διάφορα ζητήματα όπως η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (δεδομένου ότι κάποιοι Δήμοι έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου) και τη μεταφορά του υπολείμματος.
Όλα αυτά τα ζητήματα που «ταλαιπωρούν» τη διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και δύο χρόνια. Εν αναμονή της επόμενης μέρας λοιπόν, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦοΔΣΑ να αναλάβει να φέρει εις πέρας τις αρμοδιότητές του. «Μια ενδεχόμενη άρνηση θα είναι ομολογία παραίτησης των ΟΤΑ του α’ βαθμού στην Ήπειρο να ασκήσουν την αρμοδιότητα που τους έδωσε ο ‘Καλλικράτης’ και στην οποία επιμένει η κυβέρνηση» είπε ο κ. Καλαντζής.
Την επόμενη μέρα, αναμένεται πάντως να ανοίξει κι άλλο ζήτημα, όπως φαίνεται. Κι αυτό είναι η αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με στόχο το μικρότερο δυνατό υπόλειμμα, ένα θέμα που έθεσε ο κ. Καλαντζής…