ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια δωρεά που προκάλεσε παράπονα

Εικόνα του άρθρου Μια δωρεά που προκάλεσε παράπονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2020, 17:41
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Επτά τραυματιοφορείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κατέθεσαν εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για την εξαίρεσή τους από τη δωρεά του Νιάρχειου ιδρύματος, παρότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης υπηρέτησαν στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, κατ’ αποκλειστικότητα.

Το εξώδικο, το οποίο κοινοποιήθηκε  στο υπουργείο και στην διοίκηση του νοσοκομείου, στους διοικητές της 6ης ΥΠΕ, καθώς και στη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στον προϊστάμενο Α’ Παθολογικής και σε άλλα διοικητικά όργανα και δομές, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η μετάθεσή τους στη μονάδα έγινε από τις 6 Απριλίου, μέχρι πριν από μερικές μέρες, στις 21 Ιουνίου.

Ανατρέχουν στην απόφαση του ιδρύματος που διέθεσε 7,5 εκατ. ευρώ ως δωρεά για γιατρούς, νοσηλευτικό και προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις μονάδες και τις προϋποθέσεις για το έκτακτο αυτό επίδομα.

Το θέμα είναι ότι η απόφαση ορίζει ως δικαιούχους το «ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό καθαρισμού». Οι τραυματιοφορείς δεν συμπεριλαμβάνονται (όπως οι ίδιοι αναφέρουν, δεν συγκαταλέγονται με τη στενή έννοια του όρου στο νοσηλευτικό προσωπικό) και, δικαιολογημένα, διαμαρτύρονται.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η δωρεά του Νιάρχειου έχει αντιμετωπίσει κριτική, ότι «διασπά» τους εργαζόμενους, εξαιρώντας ακόμα και αν εργάστηκαν σε μονάδες λοιμωδών. Οι τραυματιοφορείς θεωρούν ότι είναι άδικος ο αποκλεισμός τους από τις καταστάσεις που συντάσσονται «με ευθύνη του νοσοκομείου, υπό την εποπτεία της ΥΠΕ» και διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Το θέμα δεν παρουσιάστηκε μόνο στα Γιάννενα. Οι τραυματιοφορείς εξαιρέθηκαν και στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, αλλά και αλλού. Το έχει καταγγείλει και η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι από τη δωρεά «εξαιρέθηκαν μαχητές της πρώτης γραμμής όπως τραυματιοφορείς, παραϊατρικό, νοσηλευτές, γιατροί στα ΤΕΠ, το προσωπικό τμημάτων υπόπτων περιστατικών κορονοϊού» και ότι διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι σε ευνοημένους και μη.

 Σημειώνεται επίσης ότι δύο εργαζόμενες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν αρνηθεί τη δωρεά, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι διαχωρίζει τους εργαζόμενους. Ανάλογα περιστατικά, έχουν καταγραφεί και σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες.


Διαβάστε επίσης:
Μια νοσηλεύτρια αρνείται τη δωρεά του Νιάρχειου
Και δεύτερη άρνηση της δωρεάς του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»


Οι τραυματιοφορείς με το εξώδικό τους, διαμαρτύρονται για την εξαίρεσή τους και προειδοποιούν ότι θα καταφύγουν στα διαθέσιμα νομικά μέσα, εάν δεν αρθεί η εξαίρεση.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back