dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Β. Τσίκαρης: «Λιγότερες προσλήψεις από άλλα νοσοκομεία»

Εικόνα του άρθρου Β. Τσίκαρης: «Λιγότερες προσλήψεις από άλλα νοσοκομεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2020, 16:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κάθε άλλο παρά διατεθειμένη είναι να αφήσει τα πράγματα να κυλούν όπως κυλούν με αποφάσεις της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται και τα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Μετά την εντολή της 6ης ΥΠΕ προς τη διοίκηση για «δημοσιογραφικά ρεπορτάζ μετά από γραπτή άδεια» και την άρνηση της πρώτης για πρόσληψη καθαριστριών, ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης περνάει στην αντεπίθεση με ανοιχτή επιστολή, με την οποία εκθέτει σοβαρά την 6η ΥΠΕ.

Επί της ουσίας ο κ. Τσίκαρης καταγγέλλει ότι για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό και το οποίο έχει αναπτύξει νέες δομές τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της νόσου, δεν εγκρίνονται οι αιτούμενες προσλήψεις προσωπικού δεν εγκρίνονται, όπως συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία, και δη σε αυτά της Πελοποννήσου. Αποδίδει δε τη μεροληπτική αντιμετώπιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «στους σχεδιασμούς και το μέλλον που έχει προδιαγραφεί για το νοσοκομείο και ιδιαίτερα για την 4η πτέρυγα». Η 4η πτέρυγα είναι η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου που άρχισε να λειτουργεί σταδιακά από τη νυν διοίκηση εν μέσω ενστάσεων και αντιρρήσεων στελεχών της ΝΔ όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίκαρης, στην επιστολή του, υπενθυμίζει ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι το  πρώτο νοσοκομείο της χώρας σε επισκεψιμότητα (430.109 λήπτες υπηρεσιών υγείας εξυπηρετήθηκαν το 2019) και το δεύτερο νοσοκομείο σε κλίνες (845 κλίνες). Από τη στιγμή που ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19 δρομολόγησε μια σειρά από παρεμβάσεις.

Σε αυτό το σημείο, καταθέτει μια «ακτινογραφία» της ανάπτυξης των δομών για τον Covid-19, που έχει πολύ ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την επιστολή, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων:

-Έθεσε σε λειτουργία 8 νέες κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ειδικά για Covid-19, αξιοποιώντας τις υποδομές της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) της 4ης πτέρυγας.

-Διαφοροποίησε τη λειτουργία 8 κλινών ΜΕΠΚ της 4ης πτέρυγας σε κλίνες ΜΕΘ ειδικά για Covid-19.

-Έθεσε ξανά σε λειτουργία τις 20 κλίνες, που ήταν σε αλλότρια χρήση για πολλά χρόνια, της Μονάδας Λοιμωδών με αρνητική πίεση για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.  

-Τροποποίησε κατάλληλα 16 κλίνες  στο ισόγειο της πρώτης πτέρυγας στο μισό χώρο της παιδιατρικής για νοσηλεία περιστατικών Covid-19, περιορίζοντας τη λειτουργία της Παιδιατρικής στο άλλο ημιπτερύγιο.

-Τροποποίησε  10 κλίνες στον υπόλοιπο χώρο της παιδιατρικής μετατρέποντάς τες σε κλίνες με αρνητική πίεση και κατάλληλη μόνωση για νοσηλεία παιδιών με Covid-19.

-Διαμόρφωσε στο 2ο όροφο της 1ης πτέρυγας,  ένα ολόκληρο ημιπτερύγιο 19 κλινών, με κατάλληλες τροποποιήσεις σε κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

-Διαχώρισε τη λειτουργία των Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σε χώρο λειτουργίας ειδικό για Covid-19, και χώρο για την κανονική τους λειτουργία.

-Έστησε εξαρχής το εργαστήριο ως Κέντρο Αναφοράς για την εξέταση των δειγμάτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσίκαρης, για τη λειτουργία αυτών των νέων δομών (ανά κλίνη ΜΕΘ απαιτούνται 3 νοσηλευτές) αλλά και για την αντιμετώπιση της απώλειας 24 εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων η σύμβαση έληγε στις 14/4/2020, «ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αιτηθήκαμε από τις αρχές Μάρτη την άμεση πρόσληψη 57 εργαζομένων στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και 50 εργαζομένων στην καθαριότητα».

Προσθέτει δε ότι με δεδομένη την καθυστέρηση στην πρόσληψη προσωπικού, το Νοσοκομείο προχώρησε σε ριζική αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και των λειτουργιών αρκετών κλινικών. Ανάμεσα στις Κλινικές των οποίων η λειτουργία τροποποιήθηκε ή περιορίστηκε είναι: Η Παιδιατρική, η Πλαστική Χειρουργική, η Γαστρεντερολογική, η Ενδοκρινολογική, η Ρευματολογική, η Δερματολογική, η Οφθαλμολογική κλπ. «Ο περιορισμός της λειτουργίας τους κρίθηκε απαραίτητος για την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι προφανές ότι η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των παραπάνω κλινικών δημιουργεί εκ των πραγμάτων αδυναμία λειτουργίας του συνόλου των δομών για νοσηλεία περιστατικών Covid-19» τονίζεται.

Πόσες προσλήψεις έγιναν; Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προσλήφθηκαν μόνο 18 άτομα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία και 8 άτομα γενικών καθηκόντων.

«Αντίθετα, σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ προσελήφθησαν πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι. Η συνεχιζόμενη μεροληπτική αντιμετώπιση του ΠΓΝΙ σχετικά με την πρόσληψη του απαιτούμενου  προσωπικού, θέτει, κατά την άποψή μου, σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της περιοχής καθώς και των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ» υπογραμμίζει ο κ. Τσίκαρης, ο οποίος, αφού συνδέει τη «μεροληπτική στάση» της 6ης ΥΠΕ με τη λειτουργία της 4ης πτέρυγας, προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Τέλος παραθέτει έναν πίνακα με τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έχουν γίνει σε άλλα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ)
ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ)
18
8
ΤΡΙΠΟΛΗ
27
22
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ
48
18
ΗΛΕΙΑ
49
26
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
46
13
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
67
25
ΠΑΤΡΑ
78
42
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3