ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Covid-19: Πόσο έτοιμο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο;

Εικόνα του άρθρου Covid-19: Πόσο έτοιμο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2020, 16:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια καταγραφή της ετοιμότητας του για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού προχωρά με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Από τον Ιούλιο, νέος διοικητής είναι ο Νίκος Κατσακιώρης, ο οποίος αντικατέστησε τον Βασίλη Τσίκαρη.

Η διοίκηση καταγράφει όλα όσα έχουν γίνει από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας ως νοσοκομείο αναφοράς για τον covid-19, και όλα όσα γίνονται ή θα γίνουν. Όπως επισημαίνει, το νοσοκομείο, με τη βοήθεια όλων (εργαζόμενων, πολιτείας και Περιφέρειας) αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πρώτη φάση της πανδημίας και παράλληλα προετοιμάζεται «εντατικά για την εξίσου επιτυχή αντιμετώπιση και της δεύτερης φάσης της πανδημίας, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει».

Αυτή τη στιγμή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, και συγκεκριμένα στη νέα, 4η πτέρυγα, λειτουργούν 16 νέες κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ειδικά για Covid-19, αξιοποιώντας τόσο τις 8 κλίνες της νέας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) όσο και 8 κλίνες της νέας Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ).

Διαβάστε ακόμα: Αγωνιστική Συσπείρωση-«ίδιο προσωπικό για covid και μη covid»

Υπενθυμίζει δε την επαναλειτουργία της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων με 20 κλίνες, για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, η οποία πληροί όλες τις τεχνικές και ιατρικές προδιαγραφές για τον σκοπό αυτό (ειδική μόνωση, αρνητική πίεση, ειδικές συνθήκες νοσηλείας κλπ), και την κατάλληλη τροποποίηση τμήματος της Παιδιατρικής Κλινικής για τη 2η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Παράλληλα, έγινε και Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων, με 10 κλίνες, στο υπόλοιπο τμήμα της Παιδιατρικής, για νοσηλεία παιδιών με Covid-19. Όπως αναφέρεται, τροποποιήθηκαν επίσης οι υποδομές στην Ενδοκρινολογική και Γαστρεντερολογική κλινική, ώστε να μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μία 3η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αν αυτό ποτέ απαιτηθεί.

«Έτσι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι σε θέση να ενεργοποιήσει συνολικά 81 κλίνες  για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19» τονίζεται.

Το ΤΕΠ

Η διοίκηση αναφέρεται και στον διαχωρισμό της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), σε χώρο λειτουργίας αποκλειστικά για ύποπτα κρούσματα Covid-19 (κόκκινη περιοχή) και σε χώρο για την κανονική λειτουργία του ΤΕΠ.

Επισημαίνει δε ότι σύντομα θα εγκατασταθούν στον εξωτερικό χώρο του ΤΕΠ 2 οικίσκοι και 5 κοντέινερ, που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές (κλιματισμός, αρνητική πίεση, WC κλπ) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν χώροι αναμονής περιστατικών της «κόκκινης περιοχής» και που θα αντικαταστήσουν τη σκηνή που τοποθετήθηκε εκεί με τη βοήθεια και τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού.

Το Κέντρο Αναφοράς

Η διοίκηση υπενθυμίζει και τη δημιουργία του Κέντρου Αναφοράς του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου για την εξέταση δειγμάτων από ύποπτα περιστατικά, το οποίο λειτουργεί προσωρινά σε χώρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

To εργαστήριο αυτό, που ανήκει στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, έχει τη δυνατότητα αφενός μεν για ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού SARS-CoV-2 με μοριακή μέθοδο RΤ-PCR, όπως και για ανίχνευση και ποσοτικό προσδιορισμό των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 με κλασική ορολογική μέθοδο, αφετέρου δε την πραγματοποίηση ταχέων διαγνωστικών τεστ (Point of care tests) τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ σύντομα την ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται, με τη συνδρομή και βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε η προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (αναλυτές, υπολογιστές κλπ) και των αντίστοιχων αναλωσίμων.

Το προσωπικό

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού, προσλήφθηκαν μέχρι σήμερα τέσσερις επικουρικοί γιατρών, εγκρίθηκε και αναμένεται η πρόσληψη δύο ακόμα επικουρικών γιατρών, ζητήθηκε και εκκρεμεί η έγκριση ενός επικουρικού γιατρού, ανανεώθηκε η σύμβαση έως 31/12/2020 έξι επικουρικών γιατρών, προσλήφθηκαν και υπηρετούν με τετράμηνη σύμβαση πέντε ειδικευόμενοι γιατροί, εκκρεμεί τέλος η πρόσληψη 11 γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό, προσλήφθηκαν 107 επικουρικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Εγκρίθηκε η πίστωση και αναμένεται η πρόσληψη δώδεκα 12 επικουρικών υπαλλήλων και αναμένεται η έγκριση πίστωσης τριών υπαλλήλων. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων του ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού έως 31/12/2020.

Στο επίπεδο του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ενισχύθηκε συνολικά με τέσσερις αναπνευστήρες εντατικής ενηλίκων, 39 monitor καταγραφής ζωτικών παραμέτρων, τέσσερις φορητούς αναπνευστήρες πίεσης-όγκου καθώς και με 10 κλίνες ΜΕΘ. 

H διοίκηση υπογραμμίζει και μια σειρά από άλλες κρίσιμες και δαπανηρές παρεμβάσεις που έγινε από διάφορες υπηρεσίες του νοσοκομείου (Διοικητική Υπηρεσία, Γραφείο Διαχείρισης Μολυσματικών Αποβλήτων κ.λπ.) για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του νοσοκομείου ως νοσοκομείου αναφοράς

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε άμεση συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και  ολοκληρώνοντας μια σειρά ενεργειών, σε συνεννόηση με το διοικητή της κ. Γ. Καρβέλη, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στο ρόλο του και να δικαιώσει για άλλη μια φορά τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας» καταλήγει η διοίκηση στην ανακοίνωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3