Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Oι δύο... καραντίνες του Γηροκομείου

Εικόνα του άρθρου Oι δύο... καραντίνες του Γηροκομείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2020, 00:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα γηροκομεία σε όλο τον κόσμο σχεδόν, αποδεικνύονται ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία στα οποία «επιτίθεται» ο κοροναϊός, με πολλά θύματα. Το ίδιο έχει συμβεί και στην Ελλάδα, με θύματα σε δομές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς, στα Γιάννενα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη και ακόμα και οι θετικοί στον ιό ένοικοι μονάδων όπως εν τω προκειμένω, το Γηροκομείο Ζωσιμάδων που διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, είναι σε καλή κατάσταση.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι ανοιχτό: πώς και γιατί επισημαίνονται μαζικά κρούσματα (οκτώ μέχρι στιγμής στο Γηροκομείο Ζωιμάδων), σε δομές που είναι τυπικά κλειστές από τον περασμένο Μάρτιο;

Τρεις φορές μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί μέτρα για οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μια, στις 26 Μαρτίου, όταν απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια.

Μια δεύτερη, στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων. Αυτά, περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τα τεστ στο προσωπικό που επέστρεφε από άδειες, την προμήθεια υλικού προστασίας, ξεχωριστή σίτιση των ενοίκων, δημιουργία ομάδων προσωπικού που θα φροντίζουν συγκεκριμένες ομάδες ενοίκων, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων. Την ουσία των μέτρων επανέλαβε δια ζώσης η ίδια η κα Μιχαηλίδου, όταν επισκέφθηκε τα Γιάννενα, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ούτε όμως αυτά μπόρεσαν να αποτρέψουν τα κρούσματα. Τέλη Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν μαζικά κρούσματα στο Μαρούσι και στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Αθήνα, αργότερα στην Καρδίτσα. Στις 4 Οκτωβρίου πήραν σειρά και τα Γιάννενα.

Τετάρτη βράδυ, η Πολιτική Προστασία στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι «σε καραντίνα μπαίνει Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Ιωάννινα». Εννοούσε το Γηροκομείο, που όχι μόνο ήταν ήδη σε καραντίνα, αλλά και τα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ισχύουν ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου.

Το μόνο πρόσθετο μέτρο, είναι η παρουσία της αστυνομίας που αναλαμβάνει την τήρηση των μέτρων. Δεν είναι γνωστό αν αντίστοιχη οδηγία για αστυνομική επιτήρηση έχει δοθεί για όλα τα γηροκομεία της χώρας. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο κοροναϊός, δεν… πειθαρχεί σε αστυνομικά μέτρα.

Σημειωτέον ότι, πέραν από δηλώσεις του μητροπολίτη Μάξιμου το τελευταίο 24ωρο, ο μόνος φορέας που έχει βγάλει ανακοίνωση ενημέρωσης για το θέμα των γηροκομείων, είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πρώτα κρούσματα, καθώς αφορούσαν και το Ζωγράφειο Οίκο.

Στο μεταξύ, το κλαδικό σωματείο Αθήνας του Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων κ.λπ, έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα είναι προσχηματικά, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας. Επίσης, καταγγέλλει προσπάθεια «επικοινωνιακού χαρακτήρα» να επιρρίπτεται η ευθύνη στους εργαζόμενους και να απαλλάσσονται οι διευθύνσεις…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back