dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και τα πράγματα έγιναν χειρότερα…

Εικόνα του άρθρου Και τα πράγματα έγιναν χειρότερα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2020, 00:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O συνδυασμός των 24 κρουσμάτων κορονοϊού στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, η υπέρβαση των αντοχών του τοπικού συστήματος υγείας που οδήγησε σε διακομιδή ασθενών σε άλλες πόλεις και η απουσία οποιασδήποτε πληροφόρησης σε υγειονομικό και πολιτικό επίπεδο προκαλούν έναν νέο κύκλο ανησυχίας στα Γιάννενα.

Με τις τρεις μονάδες ειδικών λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να έχουν γεμίσει, κάποιοι λίγοι ασθενείς από το γηροκομείο μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου. Οι υπόλοιποι ασθενείς με Covid-19 παραμένουν στον οίκο ευγηρίας, μαζί με άλλους 31 ηλικιωμένους, oι οποίοι έχουν κάνει επίσης μοριακό τεστ αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμα. Τα δείγματα των 31 ηλικιωμένων, όπως και των εργαζόμενων της δομής, έχουν αποσταλεί στην Αθήνα δεδομένης της μη δυνατότητας ανταπόκρισης του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον όγκο της δουλειάς. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των 24 κρουσμάτων προέκυψε μετά τον έλεγχο 25 δειγμάτων!

Την ίδια ώρα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ετοιμάζεται να λειτουργήσει τις και την 4η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων με 24 κλίνες. Οι υπόλοιπες τρεις μονάδες μετρούν συνολικά 55 κλίνες, σε αρκετές από τις οποίες νοσηλεύονται ασυμπτωματικοί ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων».

Όσον αφορά δε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-covid, από τα 8 κρεβάτια, είναι διαθέσιμα τα 3.  Ωστόσο, από άποψη υποδομών, είναι έτοιμη προς λειτουργία και 2η ΜΕΘ, η οποία είχε σχεδιαστεί από τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου. Και βέβαια αναμένεται η λειτουργία κλινικών για Covid με 24 κρεβάτια στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» με προσωπικό να «επιστρατεύεται» από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα κέντρα υγείας.

Η ανάγκη για περισσότερο προσωπικό,  και κυρίως μόνιμο προσωπικό, αποτελεί το καίριο σημείο της όλης υπόθεσης για να αποφευχθεί αν μη τι άλλο και η απορρόφηση δυνάμεων από το σύστημα υγείας που δεν αφορούν τον Covid-19.

Η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προκάλεσε την παρέμβαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) και του ΚΚΕ Ιωαννίνων. Και οι δύο, στις ανακοινώσεις τους, κάνουν λόγο για μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία της «μίας νόσου».

Η ΕΙΝΗ εκτιμά ότι η όλη κατάσταση «βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης» όπως και ότι η εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η μη δημιουργία Κέντρου Υγείας Covid-19 και η μετακίνηση συναδέλφων από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία «όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερα τα νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου». Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο που λειτούργησε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων τις δύο τελευταίες ημέρες από τη διακομιδή θετικών ηλικιωμένων από τον οίκο ευγηρίας: με έναν μόνο ειδικό παθολόγο σε όλες τις βάρδιες. Επίσης ζητά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τον Covid-19 και θέτει και το ζήτημα της διακομιδής ασθενών με Covid-19 σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου «όπου δεν είναι εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας».

Το ζήτημα της ασφαλούς νοσηλείας των ηλικιωμένων στα άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (με εξαίρεση το νοσοκομείο Αρτας, τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν θαλάμους ειδικά για Covid) θέτει και η Τοπική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, όπως και της ιατρικής παρακολούθησης των ηλικιωμένων με Covid-19 που παραμένουν στο ιδιωτικό γηροκομείο.

«Είναι άγνωστο κάτω από ποια ιατρική παρακολούθηση είναι οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι που παραμένουν στο ιδιωτικό γηροκομείο, όντας πολλοί εμπύρετοι, αλλά και αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα. Έχουν σταλθεί παθολόγοι και πνευμονολόγοι στο γηροκομείο για την παρακολούθηση των υπερηλίκων που δεν μπορούν να διακομιστούν σε νοσοκομεία; Τι περιμένουν οι τοπικές αρχές για να επιτάξουν ξενοδοχεία για όσους είναι στενές επαφές ή και επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους;» αναρωτιέται. Το ΚΚΕ κάνει λόγο επίσης για «εγκληματική ολιγωρία» στον έλεγχο των υπερήλικων και του προσωπικού του οίκου ευγηρίας. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει, από τις 25 Οκτωβρίου είχε επιβεβαιωθεί ως θετική στον covid εργαζόμενη στο γηροκομείο.

«Η εισαγγελική παρέμβαση που ζήτησε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη λειτουργία του ιδιωτικού γηροκομείου είναι μια εκ των υστέρων ενέργεια που δεν απαντά στο βασικό ερώτημα πώς θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο» σχολιάζει το ΚΚΕ και υπενθυμίζει την πρόσφατη επίσκεψη στα Γιάννενα του διοικητή Γιάννη Καρβέλη μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, όταν  υπήρχε και η διαβεβαίωση ότι «υπάρχει άρτια προετοιμασία αποτέλεσμα επεξεργασμένου σχεδίου».

«Η υγεία μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με ‘εκ των υστέρων πράξεις’, ούτε με ‘ευχολόγια’, ούτε βέβαια αδυνατίζοντας συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας με πρακτικές ‘ράβε-ξήλωνε’, μετατρέποντας το σε ΕΣΥ ‘μίας και μοναδικής νόσου’» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3