ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Γηροκομείο, το λαθρεμπόριο και το νομικό προηγούμενο

Εικόνα του άρθρου Το Γηροκομείο, το λαθρεμπόριο και το νομικό προηγούμενο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2018, 20:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Γηροκομείο Ζωσιμάδων τιμωρείται με πρόστιμο από το τελωνείο Ηγουμενίτσας ύψους 139.000 ευρώ για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο λόγος είναι ότι το Γηροκομείο χρησιμοποιούσε πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνει το νερό (και όχι κίνησης, όπως ορίζει ο νόμος).

Καταρχάς, πρόκειται για ένα ακόμα σουρεαλιστικό κομμάτι της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία αποτυγχάνει σταθερά εδώ και χρόνια να ελέγξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Πώς έχουν τα πράγματα αναλυτικά; Ο νόμος του 2001, ορίζει όντως ότι το πετρέλαιο θέρμανσης χρησιμοποιείται μόνο για θέρμανση και όχι για τη λειτουργία συσκευών και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό. Ο νόμος ορίζει ότι το ζέσταμα του νερού είναι «άλλος σκοπός», παρότι είναι προφανές, με τους κανόνες της λογικής, ότι είναι παρεμφερής.

Με την έκθεση ελέγχου υπ αριθμό 2409 του περασμένου Απριλίου, το Τελωνείο Ηγουμενίτσας κατηγορεί το Γηροκομείο Ζωσιμάδων με τους νόμους περί λαθρεμπορίας καυσίμων και παράλληλα, επεκτείνει σε βάθος πενταετίας την έρευνα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα δεδικασμένο που μπορεί να αποβεί υπέρ του Γηροκομείου: Πριν από τρία χρόνια, ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με πανομοιότυπη σχεδόν υπόθεση γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη, που είχε τιμωρηθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Με την κατά πλειοψηφία απόφαση 582/2015, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η υπεύθυνη του γηροκομείου κακώς καταδικάστηκε με βάση το νόμο περί λαθρεμπορίας. Η βασική λογική στην τότε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, είναι ότι τεχνικά δεν είναι δυνατό να διαχωριστεί το σύστημα θέρμανσης χώρου από αυτό του νερού, καθώς πολλά κτίρια, από πολυκατοικίες μέχρι νοσοκομειακές μονάδες θερμαίνουν και τα καλοριφέρ, αλλά και το μπόιλερ του νερού.

Το Γηροκομείο, κατά την προσφιλή του τακτική, «βάζει μπροστά» τους εργαζόμενους να ζητήσουν να μην βεβαιωθεί το πρόστιμο που θα σημάνει ουσιαστικά το κλείσιμο του Γηροκομείου. Έτσι και αλλιώς, η μονάδα έχει περάσει «δύσκολα» τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω των κακών οικονομικών της Μητρόπολης, είτε εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας και παλιότερων διαξιφισμών της διοίκησης με το προσωπικό. Οι εργαζόμενοι πάντως αναφέρουν ότι η επιστολή τους έχει τη σύμφωνη γνώμη, τόσο του μητροπολίτη Μάξιμου, όσο και της διεύθυνσης του Γηροκομείου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ο έλεγχος εξάντλησε κάθε αυστηρότητα» και διευκρινίζουν ότι αφενός είναι ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο «κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τις διάφορες εκθέσεις ελέγχου που υπάρχουν στο ίδρυμα». Στα πιο ουσιαστικά, αναφέρουν «άγνοια νόμου», ότι δηλαδή «κανένας απολύτως δεν γνώριζε πως για το ζέσταμα του νερού θα έπρεπε να γίνεται χρήση μόνο πετρελαίου κίνησης», αλλά και ότι μόλις αυτό έγινε γνωστό «άμεσα προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες» και ότι δεν υπήρχε δόλος, ούτε κάποιος κέρδισε κάτι.

Σημειώνουν επίσης ότι για τα δύο χρόνια του ελέγχου η τιμή των δύο πετρελαίων εξισώθηκε (προς τα πάνω) και τα τρία τελευταία χρόνια το Γηροκομείο τοποθέτησε ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Αναφέρουν ακόμα ότι πάνω από το 90% της ποσότητας του καυσίμου διατίθεται για θέρμανση του χώρου «λόγω της ιδιαιτερότητας των φιλοξενούμενων που επιζητούν συνεχώς ζέστη» και τέλος, επισημαίνουν: «Για την τεράστια κοινωνική προσφορά του Γηροκομείου στην τοπική κοινωνία, για την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε όλοι εμείς, θα περίμενε κανείς, εάν όχι επιβράβευση, τουλάχιστον περισσότερο σεβασμό».

Οι εργαζόμενοι ζητούν τέλος από τις αρχές, τοπικές και κεντρικές, καθώς και τα κόμματα και την πολιτική ηγεσία της χώρας, να εξετάσουν το θέμα «με την πρέπουσα λεπτότητα και κάτω από το πρίσμα των συνεπειών που θα έχει για το μέλλον του Γηροκομείου η επιβολή ενός εξαντλητικού προστίμου, να απαλλάξουν το Γηροκομείο μας από κάθε επιπλέον – άδικη επιβάρυνση, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή της λειτουργίας του».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3