ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απορρίπτει κάθε πρόταση για εκεχειρία ο Νετανιάχου

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Απορρίπτει κάθε πρόταση για εκεχειρία ο Νετανιάχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2024, 21:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά να καταστρέψει την παλαιστινιακή οργάνωση

«Η επόμενη ημέρα είναι η ημέρα μετά τη Χαμάς. Όλης της Χαμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, επιμένοντας ότι η ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς είναι η μόνη λύση στον πόλεμο της Γάζας.

Ο Νετανιάχου έκανε τα σχόλια αυτά λίγο μετά τη συνάντησή του με τον επισκέπτη υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ταξιδεύει στην περιοχή με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα ο Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου, των χωρών που έχουν ενεργήσει ως διαμεσολαβητές. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε αργότερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί το πέμπτο του ταξίδι στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, προσπαθεί να προωθήσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, πιέζοντας παράλληλα για μια ευρύτερη μεταπολεμική διευθέτηση, στην οποία η Σαουδική Αραβία θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με αντάλλαγμα μια «σαφή, αξιόπιστη και χρονικά καθορισμένη πορεία προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Αλλά ο όλο και πιο αντιδημοφιλής Νετανιάχου είναι αντίθετος στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και ο ακραίος κυβερνητικός συνασπισμός του θα μπορούσε να καταρρεύσει αν θεωρηθεί ότι κάνει πολλές παραχωρήσεις.

Η Χαμάς είχε προτείνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας τεσσεράμισι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτεύχθηκε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η προσφορά της Χαμάς αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη πρόταση που είχε συνταχθεί από τους επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών κατασκοπικών υπηρεσιών και παραδόθηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back