ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις ΗΠΑ προς Χαμάς: «Ήρθε η ώρα» για μια συμφωνία

Εικόνα του άρθρου Πιέσεις ΗΠΑ προς Χαμάς: «Ήρθε η ώρα» για μια συμφωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2024, 08:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αύξησε την Τετάρτη τις πιέσεις προς τη Χαμάς να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα» για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα σταματήσει τον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο στη Γάζα.

Όμως ένα βασικό σημείο φαίνεται να παραμένει και εστιάζεται στο αν η συμφωνία θα τερματίσει εντελώς την επίθεση του Ισραήλ, όπως έχει απαιτήσει η Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με ισραηλινούς ηγέτες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, στον τελευταίο σταθμό της έβδομης επίσκεψής του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου τον Οκτώβριο, προσπαθώντας να προωθήσει μια άπιαστη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ΗΠΑ και οι άλλοι διαμεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, ελπίζουν να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων συνομιλιών, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατάει πρέπει να επιφέρει μόνιμη παύση του πολέμου και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Η προτεινόμενη συμφωνία που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των συνομιλιών εγείρει αυτή την πιθανότητα, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που διέρρευσαν και επιβεβαιώθηκαν από έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο και έναν αξιωματούχο της Χαμάς. Αλλά η Χαμάς επιδιώκει να ενισχύσει τη ρηματική διατύπωση για να εξασφαλίσει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ΑΡ ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Η ομάδα δήλωσε ότι είναι πιθανό να δώσει την απάντησή της στην πρόταση την Πέμπτη.

Δημόσια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη διακοπή του πολέμου πριν καταστραφεί η Χαμάς. Σε μια ένδειξη των προκλήσεων στις διαπραγματεύσεις, ο Νετανιάχου στις συνομιλίες του με τον Μπλίνκεν την Τετάρτη επανέλαβε τον όρκο του να εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα, η οποία, όπως λέει, είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει κάνει «πολύ σημαντικούς» συμβιβασμούς στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και τώρα εναπόκειται στη Χαμάς να πετύχει τη συμφωνία.

«Δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω παζάρια. Η συμφωνία υπάρχει», δήλωσε ο Μπλίνκεν, λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης να εισέλθουν στη Γάζα τα τόσο αναγκαία τρόφιμα, φάρμακα και νερό, όπου ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, έχει ωθήσει τη βόρεια Γάζα στα πρόθυρα της πείνας και έχει οδηγήσει περίπου το 80% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων από τα σπίτια τους.

Επίθεση στη Ράφα

Η πιθανότητα μιας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει περισσότερος από το μισό πληθυσμό της Γάζας, όπου συνωστίζεται σε τεράστιους καταυλισμούς και άλλα καταφύγια, είναι η αιτία για τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Την Τρίτη, ο Νετανιάχου ορκίστηκε να προχωρήσει στην επίθεση με ή χωρίς συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Η επιχείρηση στη Ράφα δεν εξαρτάται από τίποτα. Ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε αυτό στον υπουργό Μπλίνκεν», δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου μετά τη συνάντηση των δύο την Τετάρτη. Τα σκληροπυρηνικά μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου, από τα οποία εξαρτάται η παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία, έχουν καταφερθεί εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας που αποτρέπει μια επίθεση στη Ράφα ως νίκη της Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει σταθερά την εκστρατεία βομβαρδισμών και χερσαίων επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν γίνει όλο και πιο επικριτικές για τον συγκλονιστικό φόρο αίματος που επωμίζονται οι Παλαιστίνιοι πολίτες και έχουν ταχθεί ευθέως κατά μιας κίνησης στη Ράφα. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αντιτίθενται σε μια μεγάλη επίθεση, αλλά ότι αν το Ισραήλ διεξάγει μια τέτοια επίθεση, θα πρέπει πρώτα να εκκενώσει τους αμάχους.

Με πληροφορίες από AP. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον ισραηλινό πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back