πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διπλωματικές πιέσεις για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Διπλωματικές πιέσεις για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2024, 13:24
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τις άλλες χώρες μέσω της διπλωματικής οδού να πουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον τους, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια»,  δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής με τον Αυστραλό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση που προκάλεσε απειλές για εκδίκηση στο Ισραήλ και τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Γάζα μετατρέπεται σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφαλείας τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που θέτει το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του για το Ισραήλ και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ενημερώθηκαν επίσης για την επίθεση στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ του Ιράκ τη Δευτέρα και συζήτησαν την αντίδραση των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον πέντε μέλη του αμερικανικού προσωπικού τραυματίστηκαν από την επίθεση με τους πυραύλους, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. Δεν ήταν σαφές αν η επίθεση συνδεόταν με απειλές του Ιράν για αντίποινα σχετικά με τη δολοφονία του Χανίγια, στην οποία οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη.

Ο Μπάιντεν και ο Χάρις ενημερώθηκαν επίσης για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης και για τις διπλωματικές προσπάθειες για την «αποκλιμάκωση της περιφερειακής έντασης» και την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα.

Με πληροφορίες απόReuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back