ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλήσεις προς το Ισραήλ να αναστείλει την επίθεση στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Εκκλήσεις προς το Ισραήλ να αναστείλει την επίθεση στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2023, 22:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το πεζικό και τα άρματα μάχης του πραγματοποίησαν επιδρομές στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας την Παρασκευή, την πρώτη ανακοίνωση για τη μετάβαση από τον αεροπορικό πόλεμο στις χερσαίες επιχειρήσεις για την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς, μια εβδομάδα μετά τη φονική επιδρομή τους στο νότιο Ισραήλ.

Οι χώρες κάλεσαν την Παρασκευή το Ισραήλ να αναβάλει τα σχέδια για μια ολοκληρωτική επίθεση στη βόρεια Γάζα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες αψήφησαν σε μεγάλο βαθμό την εντολή του να εκκενώσει τη Γάζα πριν κυνηγήσει τους μαχητές της Χαμάς που έσφαξαν Ισραηλινούς πριν από μια εβδομάδα.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, απηύθυνε έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να κάνει περισσότερα για να σταματήσει ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα. «Ο λαός μας στη Γάζα υφίσταται γενοκτονία και η Γάζα γίνεται μια περιοχή καταστροφής», είπε ο Στάγεχ σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Παρασκευή το Ισραήλ να μην πολιορκήσει τη Γάζα με τον ίδιο τρόπο που η ναζιστική Γερμανία πολιορκούσε το Λένινγκραντ, λέγοντας ότι μια χερσαία επίθεση εκεί θα οδηγούσε σε έναν «απολύτως απαράδεκτο» αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι μια επίγεια επίθεση θα οδηγούσε σε «σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές».

«Και το πιο σημαντικό, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων θα είναι απολύτως απαράδεκτες. Τώρα το κύριο πράγμα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει το πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό έδαφος, ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος και είπε στους κατοίκους να παραμείνουν στη θέση τους, αφού το Ισραήλ είπε ότι θα πρέπει να μετακινηθούν προς το νότο εντός 24 ωρών.

Ενώ κάποιοι ακολούθησαν την έκκληση να φύγουν, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν υπήρχαν πολλά σημάδια μαζικής εξόδου.

Με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να έχει διακοπεί και τα τρόφιμα και το νερό στον παλαιστινιακό θύλακα να λιγοστεύουν μετά από μια εβδομάδα αεροπορικών επιδρομών αντιποίνων και πλήρους ισραηλινού αποκλεισμού, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι άμαχοι της Γάζας βρίσκονται σε αδύνατη κατάσταση.

«Ο κλοιός γύρω από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα σφίγγει. Πώς υποτίθεται ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι θα μετακινηθούν σε μια πυκνοκατοικημένη εμπόλεμη ζώνη σε λιγότερο από 24 ώρες;» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Το βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο οικισμό του θύλακα, την πόλη της Γάζας. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι του είπαν ότι το Ισραήλ ήθελε να μετακινηθεί όλος ο πληθυσμός πέρα από τον υδροβιότοπο που διχοτομεί τον θύλακα.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι αντίπαλος της Χαμάς, δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ιορδανία ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων στη Γάζα θα αποτελούσε επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το σημερινό Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι αυτών των προσφύγων.

Ο Αμπάς ζήτησε να επιτραπεί αμέσως η παροχή βοήθειας στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό του έως ότου απελευθερωθούν δεκάδες όμηροι που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει ήδη απαντήσει με τις πιο εντατικές αεροπορικές επιδρομές στην 75χρονη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους. Οι αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 1.799 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει διευκρινίσει τι είδους επιχείρηση σχεδιάζει στη συνέχεια, αλλά έχει δεσμευτεί να επιχειρήσει "σημαντικά" τις επόμενες ημέρες.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 13 από τους αιχμαλώτους που έφερε πίσω από το Ισραήλ και ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ σε απάντηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η έκκληση του Ισραήλ προς τους αμάχους της Γάζας να φύγουν δεν μπορεί να γίνει «χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», προκαλώντας την επίπληξη του Ισραήλ, το οποίο δήλωσε ότι θα πρέπει να καταδικάσει τη Χαμάς και να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι Παλαιστίνιοι στις νότιες και κεντρικές περιοχές του θύλακα, όπου αναμενόταν να καταφύγουν οι άνθρωποι, δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα κεντρικά τμήματα επλήγησαν επίσης το πρωί της Παρασκευής. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν ήδη μείνει άστεγοι στη Γάζα και 23 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί. «Ο μαζικός εκτοπισμός συνεχίζεται», ανέφερε.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι μετέφερε το κεντρικό επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Γάζας και κάλεσε το Ισραήλ να λυπηθεί τα καταφύγιά της.


Οι προειδοποιήσεις του Ιράν

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας καθώς και με τον Αμπάς, του οποίου η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, αλλά έχασε τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς το 2007. Ο Μπλίνκεν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ορισμένα από αυτά έχουν επιρροή στη Χαμάς.

Το Ιράν προειδοποίησε για απάντηση από τους συμμάχους του, στους οποίους περιλαμβάνονται η Χαμάς και το ισχυρό κίνημα Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένοπλοι διείσδυσαν μέσω των λιβανικών συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο Λίβανο.

«Η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου κατά της Παλαιστίνης και της Γάζας θα λάβει απάντηση από τον υπόλοιπο άξονα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.


Φόβοι επιθέσεων

Οι Εβραίοι σε άλλες χώρες μίλησαν για φόβο επιθέσεων. Στο Παρίσι, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει μια απαγορευμένη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων. Ορισμένα εβραϊκά σχολεία στο Άμστερνταμ και το Λονδίνο έκλεισαν προσωρινά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ενίσχυσε την παρουσία της γύρω από συναγωγές και εβραϊκά κοινοτικά κέντρα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back