Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νότια πύλη στο Ιτς Καλέ ανοίγει

Εικόνα του άρθρου Η νότια πύλη στο Ιτς Καλέ ανοίγει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2018, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πολύ καιρό, οι σχέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) δεν ήταν και οι καλύτερες. Την αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον αρχαιολογικό χώρο του Ιτς Καλέ απειλούσε η… νότια πύλη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αρνούνταν να ανοίξει τη νότια πύλη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ, με το ΠΙΟΠ και τον Δήμο Ιωαννιτών να εκφράζουν με κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά τους. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ έκανε σήμερα γνωστό ότι η νότια πύλη (η πύλη που «βγάζει» στο πάρκινγκ στην περιοχή της Σκάλας) θα ανοίξει, μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση καμερών για την καλύτερη φύλαξη του χώρου. Η μεταστροφή της στάσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων φέρεται να οφείλεται στην αλλαγή των… ισορροπιών στο σώμα των αρχαιοφυλάκων στο Ιτς Καλέ, οι οποίοι αρχικά ήταν αρνητικοί.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων θέλησε πάντως να σηματοδοτήσει αυτή τη νέα εποχή στις σχέσεις της με το ΠΙΟΠ και με την από κοινού διοργάνωση μιας έκθεσης ενός ιταλού εικαστικού, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν αύριο. Τα έργα της έκθεσης αναπτύσσονται σε διάφορους χώρους: από το Βυζαντινό Μουσείο μέχρι το Μουσείο Αργυροτεχνίας. «Θέλουμε να αναδείξουμε την εκλεκτή συνεργασία στο Ιτς Καλέ ανάμεσα στο ΠΙΟΠ και την Εφορεία» τόνισε ο κ. Σουέρεφ, έχοντας στο πλευρό του τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μουσείων του ΠΙΟΠ Ανδρέα Λαπούρτα. Ιδιαίτερη σημασία είχε δε η δήλωσή του ότι «το Ιτς Καλέ είναι ένας χώρος όπου συνυπάρχουμε και συμπράττουμε», μια φράση που υποδηλώνει και την ανάγκη το Ιτς Καλέ να αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος.

* H φωτογραφία είναι του Θύμιου Μάντζιου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back