Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επέστρεψε δριμύτερος (μετά από ασθένεια και νοσηλεία) και αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά των «οικονομικών συμφερόντων» που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, όπως υποστηρίζει. «Οικονομικά συμφέροντα» που δεν κατονομάζει πάντως.
Ο κ. Καχριμάνης λοιπόν έκανε σήμερα δηλώσεις για όλα τα επίμαχα θέματα των τελευταίων δύο εβδομάδων, χωρίς την παρουσία όλων των ΜΜΕ.
Το μεγάλο, πολιτικό ζήτημα παραμένουν οι απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες ο κ. Καχριμάνης δεν νιώθει καμία ανάγκη να λογοδοτήσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πιέζεται από αυτή την υπόθεση, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον τρόπο διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου την τελευταία 20ετία.
Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση που φιλοξενούν τις δηλώσεις του, ο κ. Καχριμάνης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, προς τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο.
Στον ίδιο αυτόν υπουργό «προσφεύγει» και ο κ. Καχριμάνης. «Έχω μάθει στη ζωή μου να αγωνίζομαι και έτσι θα συνεχίσω. Κατόπιν αυτού και για να τελειώνουν οι διάφορες εικασίες, σήμερα το πρωί ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό (Εσωτερικών), όπως λένε και οι ίδιοι, να κάνει έλεγχο στις πράξεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού… Αναθέσεις, διαβόλους, τριβόλους» ανέφερε. Οι πολλές απευθείας αναθέσεων βέβαια δεν είναι εικασίες. Κι ούτε διάβολοι. Είναι μια πραγματικότητα.
Το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της ερώτησης, έτσι και αλλιώς θα πρέπει να δώσει μια απάντηση. Πραγματική ελεγκτική διαδικασία μπορεί να γίνει πάντως από το σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.
Κατά τα άλλα, στράφηκε κατά δημοσιευμάτων σε αθηναϊκές εφημερίδες, λέγοντας ότι πρόκειται για «αναμασημένες κουβέντες», και κατά «κάποιων που θίξανε την οικογένειά μου». Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, και μίλησε μόνο για «οικονομικά συμφέροντα».
Και το οικονομικό συμφέρον δεν είναι, όπως είπε, η άρνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να προχωρήσει, στα τέλη Αυγούστου, ενόψει ΔΕΘ, σε διαφημιστική καταχώρηση σε συγκεκριμένο μέσο. «Είναι κάτι βαθύτερο» είπε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το σημείο ακριβώς, αφού ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι «εγώ αγωνίζομαι για πράγματα που θα βοηθήσουν τον τόπο», ανέφερε τρία παραδείγματα: την επιστροφή θρησκευτικών εικόνων («αγωνίστηκα για τις εικόνες και σταμάτησε το κλέψιμο»), τους διαχειριστικούς χάρτες βοσκής («οι λανθασμένες μέχρι σήμερα διακηρύξεις θεωρώ ότι δόθηκαν από ανθρώπους που δεν ήθελαν ποτέ τους χάρτες») και τις ελληνοποιήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν μπορεί μια κοινωνία που θέλει να είναι αυτάρκης και θέλει να σταθεί στα πόδια της να στηρίζεται σε αυτούς που την απομυζούν για πάρτη τους»…
Ο κ. Καχριμάνης λοιπόν αποδίδει όλα τα δημοσιεύματα σε «οικονομικά συμφέροντα».
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα (που εύστοχα τα έχει θέσει και η παράταξη «Ήπειρος Όλον», μετά την ανακίνηση του όλου θέματος): Πόσες απευθείας αναθέσεις έχει κάνει και πόσες αναθέσεις με επίκληση του άρθρου 32 παρ. 2γ.;
Οι απαντήσεις δεν είναι άγνωστες. Ο «Τύπος Ιωαννίνων» έχει αναδείξει με δημοσιεύματά του το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Και να εξηγήσει για ποιο λόγο αποφάσισε να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με αυτόν τον τρόπο. Και φυσικά, απαντήσεις του τύπου «δεν ξέρετε εσείς» ή «δεν έχετε διοικήσει και δεν ξέρετε τα προβλήματα του τόπου», δεν αρκούν. Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Αν υπάρχουν...
Διαβάστε:
Περιφέρεια Ηπείρου: Οι υπηρεσίες πρασίνου των 47 απευθείας αναθέσεων και του 1 εκατ. ευρώ
Περιφέρεια Ηπείρου: 8,7 εκατ. ευρώ σε δεκάδες «κατεπείγοντα» έργα
* Φωτό αρχείου