Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: Οι υπηρεσίες πρασίνου των 47 απευθείας αναθέσεων και του 1 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: Οι υπηρεσίες πρασίνου των 47 απευθείας αναθέσεων και του 1 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2024, 22:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων είναι πολύ δημοφιλής στην Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι αυτή η διαδικασία για την οποία ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, όταν δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση, απαντά: «Εμείς εδώ δουλεύουμε. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται άμεσα, εδώ και τώρα».

Έχει δίκιο ο κ. Καχριμάνης… Μόνο που κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει ήδη και όχι να γίνονται την τελευταία στιγμή, με το δεδομένο ότι τα περισσότερα από τα κάποια πράγματα καλύπτουν ανάγκες η κάλυψη των οποίων θα μπορούσε να είχε προγραμματιστεί.

Καταρχάς, η αναγκαιότητα της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης δεν αμφισβητείται. Ούτε από την κοινή γνώμη ούτε φυσικά από τον νομοθέτη, την οποία έχει προβλέψει. Η διοίκηση έχει τη διακριτική ευχέρεια να κάνει απευθείας αναθέσεις –να αναθέσει δηλαδή στον φορέα της επιλογής του μια σύμβαση. Όταν όμως η διακριτική ευχέρεια λειτουργεί… απλόχερα, τότε, εκ των πραγμάτων, τότε μπορεί να προκύψουν διάφορα ερωτήματα που αφορούν κατάτμηση έργων, παραβίαση της αρχής της οικονομικότητας κ.λπ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα απευθείας αναθέσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Από την ευρεία γκάμα έργων ή προμηθειών, ο «Τύπος Ιωαννίνων» επέλεξε το πράσινο. Και λέγοντας πράσινο, εννοούμε τις συμβάσεις για τη συντήρηση πρασίνου σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και για κοπή δέντρων ή καθαρισμό χώρων από δέντρα και θάμνους σε διάφορα σημεία της Ηπείρου.

Εντός του 2024, και μέχρι 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καχριμάνης έχει υπογράψει 47 απευθείας συμβάσεις για υπηρεσίες πρασίνου, συνολικού κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ, με τον καθένα από τους 47 οικονομικούς φορείς να δίνει έκπτωση μόλις 1%!

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μέχρι πριν από δυόμισι χρόνια, αφορούσε συμβάσεις με εκτιμώμενη αξία ίση ή κάτω των 20.000 ευρώ άνευ ΦΠΑ (24.800 ευρώ με ΦΠΑ). Το όριο της απευθείας έχει ανέβει στα 30.000 ευρώ άνευ ΦΠΑ (συμβάσεις για κοινωνικές κι άλλες ειδικές υπηρεσίες, έχουν όριο το ποσό των 60.000 ευρώ άνευ ΦΠΑ).

Η περιφερειακή αρχή συνεχίζει να προτιμά το παλιό σύστημα, των συμβάσεων των 20.000 ευρώ, των λεγόμενων «εικοσαριών». Και κατά συντριπτική πλειοψηφία, όλες οι απευθείας αναθέσεις, ανεξαρτήτως της όποιας τεχνικής περιγραφής και αντικειμένου, φτάνουν στο ανώτατο όριο των 24.800 με ΦΠΑ.

Στο κεφάλαιο της «συντήρησης πρασίνου», υπάρχουν πάντως και αναθέσεις μικρότερες του ανώτατου ορίου.

Από τις 47 συμβάσεις πρασίνου λοιπόν, οι 26 αφορούν παροχή υπηρεσιών «συντήρησης πρασίνου», όπως είναι ο τίτλος τους, σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, με συνολικό κόστος 478.000 ευρώ. Είναι το καθιερωμένο ετήσιο «καθάρισμα» στους δρόμους αυτούς για την αποκατάσταση της ορατότητας και την προστασία από πυρκαγιές. Η συντήρηση πρασίνου είναι μια από τις βασικές αρμοδιότητες που έχει η κάθε Περιφέρεια. Είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη.

Ακόμα όμως και με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, κάποιες συμβάσεις υπογράφηκαν τώρα, τον Σεπτέμβριο, κι όχι πριν ή μέσα στο καλοκαίρι.

Στην κατηγορία της «συντήρησης πρασίνου», μπορούν να ενταχθούν και παρεμβάσεις, όπως κοπή επικίνδυνων δέντρων σε συγκεκριμένα σημεία εθνικών ή επαρχιακών οδών: στην Αμφιθέα, στην Μπάφρα, στην περιφερειακή οδό Ιωαννίνων κι αλλού, με το κόστος να ανέρχεται συνολικά σε 210.400 ευρώ. Άρα συνολικά, ένα ποσό 688.000 ευρώ για παρεμβάσεις πρασίνου σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Από κει και πέρα, υπάρχουν άλλες 12 συμβάσεις, κόστους 295.000 ευρώ, για κοπή δέντρων σε στοχευμένα σημεία, όπως στις σταβλικές εγκαταστάσεις του αγροκτήματος Κατσικά («για λόγους ορατότητας με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων και προστασίας από τις πυρκαγιές»), στους υπό κατασκευή κόμβους, στα πέριξ του αεροδρομίου Ιωαννίνων κλπ.

Σε όλες τις αποφάσεις για τις απευθείας αναθέσεις, οι τεχνικές περιγραφές είναι γενικόλογες.

Οι υπηρεσίες πρασίνου στα πέριξ του αεροδρομίου έγιναν δύο φορές, για κάποιο λόγο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν… δύο συμβάσεις, από 24.552 ευρώ η καθεμία και με διαφορετικό ανάδοχο, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών (η μία τον Απρίλιο και η άλλη τον Ιούλιο).

Το σκεπτικό των εισηγήσεων για την ανάγκη των δύο απευθείας αναθέσεων είναι copy paste: Ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων Β. Πύρρος «ζητά τη βοήθεια της Περιφέρειας, λόγω της έναρξης των πτήσεων της θερινής περιόδου, για την κοπή των χόρτων-δέντρων και θάμνων έξωθεν επί της ε.ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης αλλά και περιμετρικά εντός του χώρου του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Μετά δε από αυτοψία υπαλλήλου της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται άμεσα ο καθαρισμός του χώρου της εθνικής οδού που εφάπτεται του αεροδρομίου για την καλύτερη ορατότητα κατά την πραγματοποίηση των πτήσεων».

Όσον αφορά τους αναδόχους, η «συντήρηση πρασίνου» μοιράζεται σε αρκετές και διάφορες εταιρίες, πολύ μικρές και λίγο μεγαλύτερες. Για την κοπή δέντρων, υπάρχει σχεδόν αποκλειστική «εκπροσώπηση» από μία εταιρία η οποία μέσα στο 2024, έχει υπογράψει 13 συμβάσεις έναντι περίπου 300.000 ευρώ…

Και μια απαραίτητη σημείωση: Η έγκριση σε προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης «περνάει» από Περιφερειακή Επιτροπή. Όμως η απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών με «20άρι» σε κάποιον ανάδοχο (μέχρι 24.800 ευρώ με ΦΠΑ) δεν επιστρέφει στην επιτροπή, όπως συμβαίνει με μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό απευθείας αναθέσεις. Απαιτεί μόνο υπογραφή περιφερειάρχη.

Οι 47 απευθείας αναθέσεις

1. Κοπή δέντρων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο εκατέρωθεν του φυτωρίου στη Λαψίστα

2. Κοπή δέντρων εκατέρωθεν της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή κόμβου επί της Ε.Ο Ιωαννίνων-Κοζάνης στη θέση Λαψίστα

3. Καθαρισμός παλαιών ιαματικών λουτρών στην περιοχή Πυξαριάς Κόνιτσας από θάμνους και δέντρα

4. Κοπή δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου Γεωργίου Σταύρου (παροχή υπηρεσιών)

5. Αποπεράτωση εργασιών αποψίλωσης στον αρχαιολογικό χώρο Όρραον του Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας

6. Καθαρισμός ξύλευση δέντρων στον ποταμό Μετσοβίτικο μετά από κατολισθήσεις

7. Κοπή και απομάκρυνση θάμνων και δέντρων επί της ε.ο. Ιωαννίνων-Κατάρας στην περιοχή Αμφιθέας-Λιγκιάδων και σε σχολική μονάδα

8. Κοπή και απομάκρυνση θάμνων και δέντρων επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας στην περιοχή Μπιζανίου στο πλαίσιο του έργου: Κατασκευή ασφαλούς και σύγχρονου ισόπεδου κυκλικού κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας (θέση Επισκοπικό)

9. Κοπή και απομάκρυνση δέντρων από τα ερείσματα της περιφερειακής οδού από την διασταύρωση Νεοχωρόπουλου έως την διασταύρωση προς Καρδαμίτσια 

10. Κοπή και καθαρισμός δέντρων (λεύκες) στο επαρχιακό δίκτυο Μπάφρας-Κατσικά

11. Καθαρισμός (κοπή και απομάκρυνση δέντρων) στο χώρο εντός του δημοτικού δάσους «Μονολιθίου» στο ανάπτυγμα του υπό μελέτη και κατασκευή κόμβου 

12. Συντήρηση πρασίνου στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από Μέτσοβο έως Μηλιά

13. Αποπεράτωση κοπής ευκάλυπτων επί της Εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας στην περιοχή Μονολιθίου

14. Κοπή δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων περιμετρικά και εντός του χώρου του αεροδρομίου 

15. Κοπή χόρτων και κλάδεμα δέντρων έξωθεν και περιμετρικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων

16. Συντήρηση πρασίνου στο εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου

17. Κλάδεμα και κοπή δέντρων (πλάτανοι-οξιές) περιφερειακά του Δήμου Μετσόβου στο επαρχιακό δίκτυο 

18. Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας-όρια νομού-Συκούλα έτους 2024 

19. Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας & Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Μαυροματίου έτους 2024 

20. Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου-Πρέβεζα και ενωτική κόμβος Φραξύλα-κόμβος Λιμποχωβίτη έτους 2024 

21. Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (από Σήραγγα Ακτίου έως Ηγουμενίτσα) έτους 2024 22.Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Άρτα-Βουργαρέλι-Αθαμάνιο-Κάψαλα-Σκαρπάρι 

23. Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κακαβιάς & Ιωαννίνων-Κόνιτσας-όρια νομού Κοζάνης έτους 2024

24. Συντήρηση πρασίνου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Μετσόβου-όρια νομού Τρικάλων έτους 2024 

25. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο α) Καρτέρι-Πέρδικα και β) Κόμβος Πάργας-Αγιά-Σύβοτα έτους 2024

26. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Πωγωνίου έτους 2024

27. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Ζαγορίου έτους 2024

28. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Λογγάδων-Δροσοχωρίου-Κράψης-Γότιστας-Μπαλντούμας έτους 2024 

29. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Ζίτσας έτους 2024 

30. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων έτους 2024 

31. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Δωδώνης έτους 2024 

32. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Μετσόβου έτους 2024 

33. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Κόνιτσας έτους 2024

34. Συντήρηση πρασίνου επαρχιακού οδικού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Άρτας έτους 2024 

35. Κοπή χόρτων και κλάδεμα δέντρων στην εθνική οδό Νεοχώρι-Παραμυθιά- Γλυκή έτους 2024

36Συντήρηση πρασίνου επαρχιακού οδικού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας έτους 2024 

37. Κοπή κλαδιών δέντρων και θάμνων και κοπή χόρτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από διακλάδωση εθνικής οδού έως Λουτρά Αμαράντου και στον παρακαμπτήριο συνοικισμό Μαχαλά

38. Κοπή ξερών πλατάνων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κεντρικών και Βορείων Τζουμέρκων 

39. Καθαρισμός χώρου από χόρτα και δέντρα στην περιοχή Νεοχωρίου Πρέβεζας στη θέση «Πετρίτσια» 

40. Κοπή χόρτων και κλάδεμα δέντρων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

41. Συντήρηση πρασίνου στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων 

42. Συντήρηση πρασίνου στο εθνικό οδικό δίκτυο Ηγουμενίτσα-Πλαταριά-Καρτέρι-Πέρδικα

43. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Μουργάνας Φιλιατών 

44. Συντήρηση πρασίνου από γέφυρα Βοϊδομάτη μέχρι συνάντηση εθνικής Ιωαννίνων-Κοζάνης με Κλειδωνιά

45. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αμφιθέα Κρύα Κρανούλα Περίβλεπτος και στη συνδετήρια οδό από εθνική Ιωαννίνων Κόνιτσας από εργοστάσιο Δωδώνης με την πρωτεύουσα επαρχιακή οδό (1Α)

46. Καθαρισμός περιοχής σταυλικών εγκαταστάσεων Υπουργείου Γεωργίας στην Κατσικά Ιωαννίνων

47. Συντήρηση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Γρεβενίτι προς Βουτσά και Δόλιανη



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3