πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γιαχία Σινουάρ: Ένας σκληροπυρηνικός στην ηγεσία της Χαμάς

Εικόνα του άρθρου Γιαχία Σινουάρ: Ένας σκληροπυρηνικός στην ηγεσία της Χαμάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2024, 09:48
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς όρισε τον ηγέτη της στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ ως διάδοχο του πρώην πολιτικού αρχηγού Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η οργάνωση την Τρίτη, σε μια κίνηση που ενισχύει τη ριζοσπαστική πορεία που ακολουθεί μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Σινουάρ, ο αρχιτέκτονας της πιο καταστροφικής επίθεσης κατά του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, κρύβεται στη Γάζα, αψηφώντας τις ισραηλινές προσπάθειες να τον σκοτώσουν από την έναρξη του πολέμου.

Η είδηση του διορισμού, η οποία ήρθε καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν μετά τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, έγινε δεκτή με μια ομοβροντία ρουκετών από τη Γάζα από τις ομάδες μαχητών που εξακολουθούν να πολεμούν τα ισραηλινά στρατεύματα στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Σινουάρ, ο οποίος πέρασε τη μισή ενήλικη ζωή του σε ισραηλινές φυλακές, ήταν ο πιο ισχυρός ηγέτης της Χαμάς που έμεινε ζωντανός μετά τη δολοφονία του Χανίγια, η οποία άφησε την περιοχή στα πρόθυρα μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, αφού το Ιράν υποσχέθηκε σκληρά αντίποινα.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά δήλωσε ότι σκότωσε άλλους ανώτερους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο οποίος σκοτώθηκε στη Βηρυτό, και του Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικού διοικητή του κινήματος.

Γεννημένος σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, ο Σινουάρ, 61 ετών, εξελέγη ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2017, αφού απέκτησε τη φήμη ενός αδίστακτου εκτελεστή μεταξύ των Παλαιστινίων και ενός αδυσώπητου εχθρού του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, κατηγόρησε τον Σινουάρ για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να τον καταδιώκει.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back