ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 36η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 36η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2023, 09:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς βρεφών, γυναικών και ηλικιωμένων στη Γάζα. 

Ο Μακρόν, μιλώντας στο BBC μία ημέρα μετά από ένα συνέδριο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Παρίσι για τον πόλεμο, ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι αυτό θα ωφελούσε το Ισραήλ. Σε απάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, όπου έχουν καταφύγει έως και 50.000 άνθρωποι, βρίσκεται αντιμέτωπο με βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ή κοντά σε τέσσερα νοσοκομεία και ένα σχολείο την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 ανθρώπους. 

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι 20 νοσοκομεία στη Γάζα ήταν εκτός λειτουργίας και ότι υπήρχε «έντονη βία» στο νοσοκομείο al-Shifa στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο αλ-Κουντς στην πόλη της Γάζας.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει τις ευαισθησίες των νοσοκομείων στη Γάζα. «Οι IDF δεν πυροβολούν εναντίον ομήρων, αλλά αν δούμε έναν τρομοκράτη της Χαμάς θα τον σκοτώσουμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε ενημέρωση Τύπου την Παρασκευή.

Εκκλήσεις

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για την προστασία των ασθενών, του υγειονομικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων στη Γάζα. Μια ανακοίνωση της ΔΕΕΣ προειδοποίησε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας είχε «φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή» εν μέσω κλιμάκωσης της βίας που είχε «σοβαρές» επιπτώσεις στα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα που εργάζονται στην πολιορκημένη περιοχή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχει ανέλθει σε 11.078, συμπεριλαμβανομένων 4.506 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς την Παρασκευή. Άλλοι 27.490 Παλαιστίνιοι στη Γάζα είχαν τραυματιστεί, ανέφερε.

Το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο μήνα στο νότιο τμήμα της χώρας από 1.400 σε περίπου 1.200, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αναθεώρηση έγινε «λόγω του γεγονότος ότι υπήρχαν πολλά πτώματα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και τώρα πιστεύουμε ότι αυτά ανήκουν σε τρομοκράτες ... όχι σε ισραηλινά θύματα», ανέφεραν την Παρασκευή.

«Καμία κατάπαυση του πυρός»

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα προς τα νότια την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες «ανθρωπιστικές παύσεις» σε τμήματα της περιοχής για να επιτρέψει στους ανθρώπους να φύγουν.

Παρά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ύφεση των μαχών στη βόρεια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα υπάρξουν «τακτικές, τοπικές παύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας», αλλά «καμία κατάπαυση του πυρός». 

Στο έδαφος, οι συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται καθώς έπεφτε η νύχτα πάνω από την πόλη της Γάζας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης με βαριά πυρά, εκρήξεις και το βουητό των ισραηλινών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών να ακούγεται.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ένα παιδί σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά στη Γάζα. «Πουθενά και κανείς δεν είναι ασφαλής», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας της Γάζας «γονάτισε», με τα μισά από τα 36 νοσοκομεία της να μην λειτουργούν.

Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους «αδιάκριτους», όπως τους χαρακτήρισε, βομβαρδισμούς και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. «Ο εκτεταμένος ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκρηκτικών όπλων υψηλής ισχύος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ... έχει σαφώς καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Τουρκ στους δημοσιογράφους στην Ιορδανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι «πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί» στον πόλεμο. Είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ «εκτιμούν» τα βήματα του Ισραήλ για την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Κάθε καταγεγραμμένη θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει κατά μέσο όρο 10,1 θανάτους αμάχων, δήλωσε μια ομάδα παρακολούθησης, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι αναφερόμενοι αριθμοί θυμάτων αμάχων είναι πιθανό να είναι υποτιμημένοι. Ο μέσος όρος των θανάτων είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι στις τρεις προηγούμενες ισραηλινές αεροπορικές εκστρατείες στη Γάζα.

Στην Δυτική Όχθη

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για τις κηδείες των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των IDF. Καθώς η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται, η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κλιμακώνεται. Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε όλη την επικράτεια την Πέμπτη, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ σκότωσε άλλους επτά μαχητές της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών μαχητών της Χεζμπολάχ σε 78 από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, θα εκφωνήσει το Σάββατο τη δεύτερη ομιλία του αυτόν τον μήνα, εκθέτοντας τις τελευταίες σκέψεις του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις που συζητούνται, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των μαχών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρούνταν οι όροι.

Με πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Anadolu Agency/Anadolu/Getty Images/Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back