Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: O «λογαριασμός» των ενοικίων

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: O «λογαριασμός» των ενοικίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2022, 20:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απόφαση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη, ως διοικητικού κέντρου, δηλαδή Δημαρχείου, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την εξοικονόμηση πόρων, δεδομένου ότι για τις περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες μισθώνονται κτίρια σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πρόσφατα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, στην προσπάθειά του να πείσει για την αναγκαιότητα ενός νέου Δημαρχείου, επικαλέστηκε την καταβολή εκ μέρους του Δήμου ενοικίων άνω των 500.000 ευρώ για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών σε διάφορα σημεία της πόλης. «Ο κ. Μπέγκας συμφωνεί πιθανόν με τη διάθεση άνω των 500.000 ευρώ όσο είναι το ύψος των ενοικίων…» είπε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα σοβαρά ερωτήματα που είχε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών και τα νομικά του πρόσωπα καταβάλλουν ετησίως μισθώματα που φτάνουν περίπου στα 600.000 ευρώ. Με αυτά τα μισθώματα καλύπτονται οι ανάγκες υπηρεσιών, όπως των τεχνικών και των οικονομικών, της ΔΕΥΑΙ, των ΚΑΠΗ, κάποιων σχολείων (όπως Μουσικό Σχολείο και 5ο Λύκειο), των ΚΑΠΗ, των γραφείων των παρατάξεων, της Δημοτικής Αστυνομίας κ.λπ.

 Η μόνη μεγάλη υπηρεσία που έχει δικό της «σπίτι», είναι επί της ουσίας η Πολεοδομία Ιωαννίνων, η οποία τα τελευταία χρόνια στεγάζεται στο πρώην Δημαρχείο Παμβώτιδας, στον Κατσικά, με την πρώην «κατοικία» της παρεμπιπτόντως, μια πολυκατοικία του Κληροδοτήματος Ελ. Ζωγράφου στην οδό Κωλέττη, να παραμένει αναξιοποίητη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών για τις δικές του υπηρεσίες (όχι των νομικών προσώπων του ή των επιχειρήσεων) πληρώνει κατ’ εκτίμηση 250.000 ευρώ ετησίως. Από τα 250.000 αυτά ευρώ, περίπου 40.000 ευρώ αφορούν ενοίκια ακινήτων που ανήκουν στα Κληροδοτήματα του Δήμου, όπως είναι το Κληροδότημα Ελευθ. Μπάρκα, στο οποίο στεγάζεται η Διεύθυνση Πρόνοιας, ή το Κληροδότημα Ισμήνης Τζαβέλλα, όπου έχει μεταφερθεί το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου. Πρόκειται δηλαδή για μια εκ των έσω αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, η ΔΕΥΑΙ και ο ΟΚΠΑΠΑ ξοδεύουν αρκετά για ενοίκια. Η στέγαση της ΔΕΥΑΙ στη Ριζάρειο Πολιτεία κοστίζει ετησίως 48.000 ευρώ – συν 4000 τον χρόνο για το ταμείο στην οδό Αβέρωφ που καταβάλλεται στο Κληροδότημα Ελ. Ζωγράφου.

Ο ΟΚΠΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής) από την άλλη, χρειάζεται για μίσθωση ακινήτων 250.000 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ενοικίαση ακινήτων για τη στέγαση 11 ΚΑΠΗ σε όλο τον Δήμο, 4 παιδικών σταθμών, του κοινωνικού παντοπωλείου και άλλων απαραίτητων κοινωνικών δομών. Για τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στην οδό Αβέρωφ, ο ΟΚΠΑΠΑ καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα 34.000 ευρώ.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες υπηρεσίες σχεδιάζει να μεταφέρει στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη. Ούτε έχει κάνει κάποια αναφορά στο πόσες υπηρεσίες «χωράνε» στο κτίριο. Οπότε το ακριβές ύψος εξοικονόμησης πόρων, δεν μπορεί να είναι σαφές.

Το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ιωαννιτών από την ΕΤΑΔ Α.Ε. για 20+20 χρόνια, με ένα ετήσιο μίσθωμα 6.000 ευρώ για τα πρώτα έξι χρόνια και 12.000 ευρώ από τον 7ο χρόνο και μετά. Όπως περιγράφεται στη σύμβαση παραχώρησης, το υπόγειο έχει επιφάνεια 243,57τ.μ., το ισόγειο 1.984,49τ.μ., ο 1ος  όροφος 1.741,53τ.μ., ο 2ος όροφος 1.124,08τ.μ., ο 3ος όροφος 1.124,08τ.μ. και ο 4ος όροφος 447,57τ.μ. Συνολικά 6.600 τ.μ. (στα οποία περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) για ποιες και πόσες δημοτικές υπηρεσίες;

Μέχρι να παρουσιαστεί το σχέδιο της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων (ενόψει και της δημοπράτησης του έργου με «μελέτη-κατασκευή» όπως έχει ανακοινώσει), μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνονται -και βέβαια, υπό αυτές τις συνθήκες, βρίσκουν χώρο και οι κατά το δοκούν πολιτικές ερμηνείες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3