ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νέο… Δημαρχείο, τα 12,5 εκατ. ευρώ και το επόμενο ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Το νέο… Δημαρχείο, τα 12,5 εκατ. ευρώ και το επόμενο ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2022, 20:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ξαφνικά, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ και ότι «ανοίγει ο δρόμος της δημοπράτησης για το νέο διοικητικό κέντρο».

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε αποφασίσει προ πολλού ότι το κτίριο αυτό θα αποτελέσει διοικητικό κέντρο για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου. Η όποια διαβούλευση έγινε, δεν ήταν σε καμία περίπτωση διαβούλευση, αλλά ένας προσχηματικός διάλογος. Πριν από λίγους μήνες, η πρόταση της δημοτικής αρχής ολοκληρώθηκε με την προσθήκη μιας «αίθουσας πολλαπλών χρήσεων ανοιχτής στην πόλη και τους φορείς».

Και προφανώς η όποια ευκαιρία για πραγματική διαβούλευση χάνεται εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που ήρθε, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την οποία έκανε αποδεκτή κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Κρίσιμη και απαραίτητη διευκρίνιση: Το έργο εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης ώστε κατόπιν να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος», όπως σημειώνεται στην απόφαση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση; Ότι ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν στη δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του διοικητικού κέντρου … Τα επόμενα βήματα –η υπογραφή της σύμβασης και η υλοποίηση- προϋποθέτουν την ένταξη σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπως είναι το ΕΣΠΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης δηλαδή έρχεται να δώσει το «πράσινο φως» για το έργο αυτό, με την προοπτική ότι οι πόροι θα βρεθούν από το ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση που το ΕΣΠΑ δεν ανταποκριθεί, τίθεται μεγάλο ζήτημα τι μέλλει γενέσθαι με τη χρηματοδότηση του έργου, με το δεδομένο ότι το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν υπάρχει καμία εγγεγραμμένη πίστωση για το 2022.

Επίσης, σημασία έχει ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή».

Για την όλη εξέλιξη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναφέρει σε δήλωσή του: «Τα Γιάννενα σε λίγα χρόνια θα έχουν αποκτήσει ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο  και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που θα καλύπτει ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με διακριτό το ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα θα έχουν διασώσει ένα ιστορικό κτίριο που ταυτίστηκε με τη διαδρομή της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή. Μέσα σε χρόνους που είναι πραγματικά εντυπωσιακοί για το ελληνικό Δημόσιο, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο και να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του φακέλου για ένταξη του έργου. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη πρόκληση. Να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση ώστε όσο το δυνατό συντομότερα να ολοκληρωθεί το έργο»…

Το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου παραχωρήθηκε πέρσι στον Δήμο Ιωαννιτών από την ΕΤΑΔ Α.Ε. Η παραχώρηση για 20+20 χρόνια δεν έγινε άνευ αντιτίμου. Το συμβόλαιο παραχώρησης προβλέπει την καταβολή 6.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα έξι χρόνια και 12.000 ευρώ ετησίως στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ
περαστικός
Ποιος είπε ότι η Δόμπολη, όπου λιμπίζονται τον παρατημένο κτιριακό σκελετό... έχει αυτή τη στιγμή κυκλοφοριακή άνεση, ώστε να αποτέσουν το επόμενο δημοτικό κτίριο - δημαρχείο; Εκτός της ιστορικής πόλη είναι η λύση. Π.χ. στις άκρες της Παμβώτιδας, προς Πέραμα-Αμφιθέα... Η ιδανική λύση, λύση για τα επόμενα 100 χρόνια. Κέντρο-Απόκεντρο!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back