ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νέο Δημαρχείο και οι «αρνήσεις»

Εικόνα του άρθρου Το νέο Δημαρχείο και οι «αρνήσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2022, 19:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εμείς είμαστε χαρούμενοι γιατί αφενός διασώζουμε ένα ιστορικό κτίριο των Ιωαννίνων αφετέρου λύνουμε ένα σοβαρό πρόβλημα της πόλης. Γιατί τα Γιάννενα είναι από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας που δεν διαθέτουν δημαρχείο»: Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με αφορμή την ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της αποκατάστασης του παλιού Πανεπιστημίου, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ.

Η δήλωσή του ήταν όμως και μια πολιτική απάντηση στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», η οποία καταψήφισε την ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου με σκεπτικό που ανέλυσε ο επικεφαλής Θωμάς Μπέγκας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε: Το παλιό Πανεπιστήμιο και τα πολλά ερωτήματα

Ο κ. Ελισάφ καυτηρίασε τη στάση της παράταξης του κ. Μπέγκα, κατηγορώντας την ότι «στρέφεται ενάντια στην πόλη και το συμφέρον της» και ευχαρίστησε παράλληλα τις παρατάξεις που έδωσαν θετική ψήφο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ελισάφ «διάβασε» τη στάση της παράταξης της αντιπολίτευσης ως «άρνηση αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου» και ως «άρνηση των 12,5 εκατ. ευρώ για την πόλη».

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα 12,5 εκατ. ευρώ ναι μεν εγγράφηκαν στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αλλά θα αποκτήσουν οντότητα όταν και όποτε το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Επιπλέον, τα περί αξιοποίησης του κτιρίου πέρασαν από χίλια κύματα, για να καταλήξουν στην αρχική επιθυμία του δημάρχου: Να γίνει Δημαρχείο.

Η παράταξη του κ. Μπέγκα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έθεσε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το έργο, τα οποία ο κ. Ελισάφ τα παράκαμψε. Αντιθέτως, ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο να ασκεί κριτική στον κ. Μπέγκα.  «Σε αυτή την πενταετία δεν ασχολήθηκε ούτε μία φορά με την αξιοποίηση του κτιρίου στη Δομπόλη. Δεν υπήρξε ούτε ένα έγγραφό του με το οποίο διεκδίκησε το κτίριο. Ίσως ήταν στην ίδια λογική με το στρατόπεδο Βελισσαρίου… ‘Δεν έχουμε σχέδιο, δεν έχουμε πρόταση, δεν διεκδικούμε’», ανέφερε…

Ένα από τα επιχειρήματα της… φαρέτρας του ήταν εμμέσως πλην σαφώς και η εξοικονόμηση πόρων από τη μίσθωση κτιρίων για τις δημοτικές υπηρεσίες. «Ο κ. Μπέγκας συμφωνεί πιθανόν με τη διάθεση άνω των 500.000 ευρώ όσο είναι το ύψος των ενοικίων…» είπε. Η δημοτική αρχή δεν έχει αποσαφηνίσει αν στο παλιό Πανεπιστήμιο χωράνε όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, το οποίο η δημοτική αρχή, λόγω της εγγραφής στο ΠΔΕ, μπορεί να δημοπρατήσει, προβλέπεται να γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή.

Ο κ. Ελισάφ προσπάθησε να «χτυπήσει» τον κ. Μπέγκα στο ζήτημα της διαβούλευσης. Ο δήμαρχος έχει χρεωθεί ότι έκανε «προσχηματικό διάλογο» για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου. Κι όντως ουσιαστικός διάλογος δεν έγινε. Και αντί να εξηγήσει τη στάση του αυτή όχι στον κ. Μπέγκα αλλά στην τοπική κοινωνία κυρίως, αποφάσισε να κατηγορήσει τον πρώην δήμαρχο εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ίδιος δεν ήταν θιασιώτης της διαβούλευσης. Και έφερε ως παράδειγμα (με άστοχο τρόπο) τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. «Έκανε διαβούλευση με τους πολίτες και άφηνε τις προτάσεις τους στα συρτάρια έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και μη λογοδοτώντας σε κανέναν» είπε. Η δημοτική αρχή Ελισάφ εγκατέλειψε εντελώς τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Επίσης, επεσήμανε ότι η πρόταση αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου που είχε καταθέσει η «Ενότητα Πολιτών» δεν «έχει ωριμότητα» (όπως και το νέο Δημαρχείο, δηλαδή) όπως και ότι «αποτελεί μία συρραφή επιθυμιών πολλών και διαφορετικών φορέων».

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η σημερινή δημοτική αρχή διεκδίκησε και μέσα σε χρόνο ρεκόρ ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου στη Δομπόλη. Υπέβαλε την πρότασή της, διασφάλισε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο, κάτι που επίσης έγινε μέσα σε χρόνο ρεκόρ. «Ενοχλεί η επιτυχία… Όμως το έργο θα προχωρήσει».

Πέραν της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης (που κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι), επί της ουσίας η δημοτική αρχή ήθελε και θέλει το παλιό Πανεπιστήμιο να γίνει Δημαρχείο. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων κατάφερε όντως να εντάξει το έργο στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κλείνοντας οποιαδήποτε συζήτηση για άλλου είδους αξιοποίηση του κτιρίου), «με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης ώστε κατόπιν να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος». Και το «συγχρηματοδοτούμενο σκέλος» είναι το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back