Την περασμένη εβδομάδα, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι το έργο της αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού Πανεπιστημίου εντάχθηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τα 12,5 αυτά εκατομμύρια ευρώ όμως κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένα είναι. Αναμφίβολα η εγγραφή του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει πολιτική βαρύτητα για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, που αποφάσισε ξαφνικά να ζητήσει από τον πρωθυπουργό το παλιό Πανεπιστήμιο για να γίνει Δημαρχείο, ανοίγοντας στην τοπική κοινωνία μια μεγάλη συζήτηση η οποία έπρεπε να προηγηθεί, σε κάποιο επίπεδο τουλάχιστον.
Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022, για το έργο αυτό δεν υπάρχει εγγεγραμμένη καμία πίστωση. Ωστόσο, όπως είχε ανακοινώσει και η δημοτική αρχή, η διαδικασία αυτή δίνει το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Και από και πέρα, η δημοτική αρχή ευελπιστεί ότι θα βρει τα κονδύλια μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Με το δεδομένο ότι τα νέα Δημαρχεία δεν είναι ελκυστικά για το νέο ΕΣΠΑ, το έργο φέρει έναν γενικότερο και ευέλικτο τίτλο: «μετατροπή του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη σε ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων».
Η Οικονομική Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε σε απόφαση αποδοχής της ένταξης του έργου. Και σήμερα έρχεται η σειρά του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνει ή όχι την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος έργων. Μια συνεδρίαση που γίνεται το απόγευμα όχι διά ζώσης ή έστω με τηλεδιάσκεψη, αλλά διά περιφοράς (μέσω email).
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας ανακοίνωσε ότι η παράταξη θα καταψηφίσει την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, καταγγέλλοντας παράλληλα την όλη διαδικασία.
Το «όχι» της παράταξης δεν βασίζεται μόνο στον προσχηματικό διάλογο που έχει κάνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου, αλλά και στην άποψη που έχει ότι η υλοποίηση του έργου είναι «επισφαλής».
«Η παράταξή μας δεν πρόκειται να στηρίξει το επικοινωνιακό πανηγυράκι της δημοτικής αρχής και από θέση αρχής γιατί έχουμε διαφορετική άποψη για την αξιοποίηση του κτιρίου και επί της ουσίας διότι τα ερωτήματα που υφίστανται, καθιστούν έωλη την υλοποίηση του έργου» τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Καταρχάς, ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός των 12,5 εκατ. ευρώ είναι πλασματικός όπως και ότι η εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημαίνει «μηδενική χρηματοδότηση αναμένοντας κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Κατέθεσε δε μια σειρά από ερωτήματα: Τι σημαίνει αξιοποίηση του κτιρίου για διοικητικό κέντρο; Θα μεταφερθεί στο κτίριο το σύνολο των υπηρεσιών του Δημαρχείου; Τα γραφεία του δημάρχου και το πολιτικό προσωπικό; Υπάρχει κτιριολογικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου; Έχουν υπολογιστεί τα αναγκαία τ.μ. για τη στέγαση της κάθε υπηρεσίας; Πώς θα γίνει η χωροθέτηση της κάθε υπηρεσίας; Πώς επιλύονται τα κυκλοφοριακά ζητήματα; Πώς διασφαλίζεται το πάρκινγκ;
«Όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν στοιχεία μιας αρχικής μελέτης, μιας προμελέτης έστω, την οποία η δημοτική αρχή όφειλε να κοινοποιήσει στους πολίτες» είπε. Και πρόσθεσε κι άλλα ερωτήματα: Πώς προέκυψε ο προϋπολογισμός; Γνωρίζει κανείς το κόστος αποκατάστασης των βασικών δομικών στοιχείων του κτιρίου και το κόστος των λοιπών κατασκευών και εγκαταστάσεων για να γίνει το κτίριο λειτουργικό;
Εξέφρασε δε την απορία του για το «ποιος σοβαρός κατασκευαστής θα συμμετέχει στον διαγωνισμό με την επισφάλεια της ομαλής χρηματοδότησης του έργου» και εκτίμησε ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει μέσα σε αυτή τη δημοτική περίοδο η αξιοποίηση του κτιρίου της Δομπόλη.
«Μεσσίες δημάρχους, οι οποίοι προφασιζόμενοι τις προσωπικές επαφές τους θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα τα μπορούν αρκεί να υπακούν στα θέλω τους, δεν έχει ανάγκη ο τόπος. Ο τόπος έχει ανάγκη από δημοτικές αρχές που με ολοκληρωμένους και επαρκώς τεκμηριωμένους σχεδιασμούς χέρι – χέρι με το δημότη θα πάνε τον τόπο μπροστά. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για τον πολίτη – μαζί με τον πολίτη», κατέληξε.