ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Μ. Κεφάλα ανοίγει θέμα αλλαγής της οριοθέτησης της Παμβώτιδας

Εικόνα του άρθρου Η Μ. Κεφάλα ανοίγει θέμα αλλαγής της οριοθέτησης της Παμβώτιδας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2022, 16:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζήτημα αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας, που ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία, ανοίγει η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, επικαλούμενη το «σύνολο της τοπικής κοινωνίας»!

Σύμφωνα λοιπόν με το «σύνολο της τοπικής κοινωνίας», ζητείται αλλαγή της οριοθέτησης της λίμνης, ώστε «η ‘κόκκινη γραμμή’ να επανέλθει στο φυσικό όριο της λίμνης (sic)». Προφανώς, τέτοιο ζήτημα δεν έχει θέσει το «σύνολο της τοπικής κοινωνίας». Η κα Κεφάλα το επικαλείται όμως και το χρησιμοποίησε μάλιστα ως επιχείρημα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Από την ανακοίνωσή της προκύπτει ότι ως «σύνολο της τοπικής κοινωνίας» φαίνεται ότι εννοεί «ιδιοκτήτες εκτάσεων» γύρω από τη λίμνη…

Η βουλευτής θέτει το επίμαχο ζήτημα με αφορμή το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου για το οποίο υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί. Όπως υποστηρίζει, «το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, εκπροσώπων φορέων και μεμονωμένων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων είναι και ιδιοκτήτες εκτάσεων, επισημαίνουν την αναγκαιότητα του έργου, που προσθέτει αναπτυξιακή διάσταση στο λεκανοπέδιο, αλλά παράλληλα και την ανάγκη της αλλαγής οριοθέτησης της λίμνης, ώστε η ‘κόκκινη γραμμή’ να επανέλθει στο φυσικό όριο της λίμνης. Με τον τρόπο αυτό, η υλοποίηση του έργου θα μπορεί να γίνει σε πολύ γρηγορότερο χρόνο, με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για την τοπική κοινωνία, χωρίς να κινδυνεύει, από μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες και δίχως να θίγονται ιδιοκτησίες». Και στη συνέχεια της ανακοίνωσής της, γίνεται σαφές ότι τα όσα υποστήριξε η κα Κεφάλα, προήλθαν και από συζητήσεις που είχε με κατοίκους του Μάτσικα, των Λογγάδων, της Αμφιθέας και της Καστρίτσας.

Τι είπε ο κ. Σκέρτσος; Σύμφωνα με την κα Κεφάλα, o υπουργός δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία τις διαπιστώσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις, ώστε να εξεταστεί το σύνολο των παραμέτρων «με αποκλειστικό γνώμονα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων, για την αποφυγή τυχόν μελλοντικών εμπλοκών».

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καταργούνται και στη θέση τους έρχεται ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back