ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο παραλίμνιος ποδηλατόδρομος, οι «προβλέψεις» και το Προεδρικό Διάταγμα που αγνοείται

Εικόνα του άρθρου Ο παραλίμνιος ποδηλατόδρομος, οι «προβλέψεις» και το Προεδρικό Διάταγμα που αγνοείται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 20:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές (και στη δημοτική αρχή του Θ. Μπέγκα, την περίοδο 2014-2019, στην οποία ήταν αντιδήμαρχος) για το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα.

Η παρέμβασή του έγινε με αφορμή τον νέο νόμο 5092/2024 που ενδέχεται να φέρει αλλαγές στον καθορισμό της όχθης της λίμνης Παμβώτιδας, με τον κ. Κολόκα να κάνει λόγο για «δικαίωση» των όσων είχε πει στο παρελθόν (ότι «δεν θα γίνει ούτε μισό μέτρο ποδηλατόδρομος») και για δικαίωση των κατοίκων-ιδιοκτητών.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μπέγκας ήρθε να απαντήσει σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Κολόκα και στις ευθύνες που καταλόγισε ο τελευταίος για τη χάραξη του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου. Ξεκαθάρισε δε ότι ο ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος περνάει ανάμεσα από την κόκκινη και κίτρινη γραμμή της παρόχθιας ζώνης, βάσει του καθορισμού των ορίων της λίμνης που είχε γίνει, όπως και ότι οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων γης σε αυτή τη ζώνη έχουν γίνει από το κράτος. Συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών το μόνο που έκανε, ήταν να συντάξει τους κτηματολογικούς πίνακες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Όσο για τα 12 εκατ. ευρώ που έχασε η περιοχή, ο κ. Μπέγκας κάλεσε τον κ. Κολόκα να εξηγήσει «σε ποιον φορέα δόθηκε αυτή η χρηματοδότηση, γιατί αυτή δεν αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών». Υποθετικά, η χρηματοδότηση αυτή ήταν να δοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν την πήρε ποτέ γιατί δεν υπέβαλε το έργο, που δεν είχε ώριμη μελέτη, στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Επιπλέον ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι «οποιαδήποτε νομοθετική εξέλιξη θα ληφθεί υπόψη από τις υπηρεσίας και αν χρειαστεί –αν χρειαστεί, λέω- θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες» και έδωσε έμφαση στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη που αγνοείται και πάλι. «Όσο δεν θεσμοθετείται το Προεδρικό Διάταγμα, τόσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν παραθυράκια που θα επιτρέπουν φτηνά μερεμέτια σε βάρος της λίμνης» τόνισε.

Ο κ. Κολόκας, στην τοποθέτησή του, κράτησε πιο ήπια θέση, και έδωσε κάποια… εύσημα στον εαυτό του. «Η πρόβλεψη, που είναι και η τέχνη της πολιτικής, με οδήγησε να προβλέψω ότι δεν θα γίνει ούτε ένα μέτρο ποδηλατόδρομου» είπε. 

Είπε και το άλλο: Ότι «πρέπει να είμαστε προμηθείς κι όχι επιμηθείς». Η πρόβλεψή του έχει τη βάση στις ιδιοκτησίες, με τον κ. Κολόκα να επαναλαμβάνει ότι, με την οριοθέτηση της λίμνης όπως έγινε το 2006, «υπήρξε μια διαδικασία υφαρπαγής περιουσιών» και ένας «εξοστρακισμός από τις πατρογονικές εστίες», και να αποφεύγει παράλληλα οποιαδήποτε αναφορά στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη λίμνη.

Προέβλεψε πάλι ότι ούτε και αυτή τη φορά θα γίνει ποδηλατόδρομος «γιατί ο σχεδιασμός είναι λάθος. Πρέπει να γίνει επανακαθορισμός των ορίων και να ακολουθήσει ο επανασχεδιασμός του έργου». Eίναι γεγονός πάντως ότι το έργο του ποδατόδρομου-πεζόδρομου, μετά τον σχεδιασμό του, δεν προχώρησε ιδιαίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back