Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αλλού είναι το φταίξιμο, κι όχι στις ΣΔΙΤ»

Εικόνα του άρθρου «Αλλού είναι το φταίξιμο, κι όχι στις ΣΔΙΤ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2022, 20:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«ΣΔΙΤ ήθελαν, ΣΔΙΤ πληρώνουμε τώρα» ήταν το σχόλιο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σε χτεσινή της ανακοίνωση για τα όσα γίνονται ή δεν γίνονται γύρω από την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντιδικία της Περιφέρειας Ηπείρου με την «Αειφορική Ηπείρου».

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου έρχεται σήμερα να απαντήσει στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και να υποστηρίξει ότι δεν φταίνε οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά «οι ‘κατεστημένες’ συμπεριφορές και νοοτροπίες ιδιωτικών συμφερόντων». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του κράτους δικαίου, με αφορμή τη διαιτητική απόφαση η οποία «αποτελεί ονειδισμό για τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου» όπως υπογραμμίζει.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση της περιφερειακής αρχής όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιδικία με την «Αειφορική Ηπείρου» μέσα στην ίδια μέρα. Λίγες ώρες πριν, προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Πιο αναλυτικά, η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι η εταιρία έως σήμερα δεν έχει φέρει προς έγκριση στην Περιφέρεια Ηπείρου τις τιμές πώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Σύμφωνα με τη σύμβαση σύμπραξης, όπως επισημαίνει, το 50% από την πώληση των υλικών πρέπει να το λαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου. «Μέχρι σήμερα η εταιρία αρνείται να εφαρμόσει τον όρο… Άρα αλλού είναι το φταίξιμο, κι όχι στη σύμβαση ΣΔΙΤ» τονίζει. 

Προσθέτει δε ότι στο διαιτητικό δικαστήριο ζήτησε να λογοδοτήσει η εταιρία. «Η πλειοψηφία του Διαιτητικού Δικαστηρίου (σ.σ. η Περιφέρεια πάντα επικαλείται την πλειοψηφία), έκρινε ότι δεν δικαιούται να λάβει γνώση η Περιφέρεια και, αγνοώντας τον όρο της σύμβασης ΣΔΙΤ, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ουδέν έχει λαμβάνειν, πως όλα τα ποσά από την πώληση τα δικαιούται η εταιρεία. Αυτή η διαιτητική απόφαση, για την Περιφέρεια συνιστά ονειδισμό για τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου» προσθέτει.

Αναφορά γίνεται και στον μηχανισμό πληρωμών μέσω της σύμβασης με την περιφερειακή αρχή να αναφέρεται στις προκαταβολικές πληρωμές που ενέκρινε «η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου». «Προφανώς και πρέπει -για την τιμή και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος- να παρέμβει το κράτος δικαίου, ιδίως στο ζήτημα της διαιτησίας που προβλέπεται υποχρεωτικά από το νόμο το ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ» αναφέρεται.

Για το τέλος, η περιφερειακή αρχή, στην απάντησή της, αφήνει το ζήτημα του υπολείμματος, για το οποίο δέχτηκε κριτική από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η περιφερειακή αρχή δείχνει και πάλι τον ΦοΔΣΑ λέγοντας ότι κατά το διάστημα που εκτελέστηκε το έργο της μεταφοράς υπολείμματος από άλλον φορέα «εντοπίστηκαν σοβαρές ‘αποκλίσεις’, καθώς χρεώθηκαν οι Δήμοι δύο φορές, μία ως υπόλειμμα και μια ως μη επιτρεπτά».

«Πάντως, η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να μην εκφράσει την απορία και τον προβληματισμό της για τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχεται για τη μεταφορά του υπολείμματος, η οποία είναι μέρος της αρμοδιότητάς της που αφορά τη λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου όταν και σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς πέτυχε, σπάζοντας το ‘μονοπώλιο’, από 0,235 € το τονοχιλιόμετρο που μεταφέρονταν ως πρόσφατα σε 0,156€ το τονοχιλιόμετρο, αλλά και εξασφάλισε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κρατική επιχορήγηση, προς όφελος των Ηπειρωτών» αναφέρει εκ νέου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3