Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (μέχρι τα τέλη του 2016 είχε διατελέσει πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, συγκεντρώνοντας πολλά φίλια πυρά για τις ενέργειές του), είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που προωθούν στο μέγιστο βαθμό τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Και έχει δίπλα του έναν εξίσου θερμό υποστηρικτή, τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, τον Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια θέση, και παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων, από το 2009.
Ο υφυπουργός και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ έχουν βρει στην Ήπειρο τον καλύτερο ίσως συνεργάτη τους: Την Περιφέρεια Ηπείρου. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική περιφέρεια της χώρας η οποία υλοποιεί ή θα υλοποιήσει έργα με ΣΔΙΤ σε σημαντικό βαθμό.
Η αρχή έχει γίνει με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης και η συνέχεια θα δοθεί με τρία μεγάλα έργα ενεργειακού χαρακτήρα: αντικατάσταση πλοιαρίων στη λίμνη Παμβώτιδα με νέα σύγχρονα ηλεκτροκινούμενα πλοιάρια, αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του εθνικού δικτύου και του δημοτικού δικτύου στους δήμους Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Άρτας και Πάργας με λαμπτήρες τύπου LED και ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Οι μελέτες για τα έργα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη
Ο κ. Πιτσιόρλας και ο κ. Μαντζούφας παραβρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην ημερίδα με τίτλο «Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδοτήσεις Έργων, Διαχείρισης Ενέργειας, Νέες Προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Du Lac στα Γιάννενα, για να υποστηρίξουν το μέλλον των ΣΔΙΤ στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για να επιβεβαιώσουν την πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία χαρακτήρισαν «εξαιρετικό παράδειγμα», αλλά και «πρωτοπόρα».
Ο κ. Πιτσιόρλας στην τοποθέτησή του προσπάθησε να αποδαιμονοποιήσει τις ΣΔΙΤ. «Η πρώτη αντίδραση όλων είναι ‘όχι δεν θέλω ΣΔΙΤ, θέλω δημόσιο έργο. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη λογική. Και γιατί δεν έχουμε πόρους αλλά και γιατί ο τρόπος εκτέλεσης των δημόσιων έργων φέρνει προβλήματα στο κόστος, στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, στην ποιότητα» είπε ο υφυπουργός για να συμπληρώσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται δημόσια έργα. Αλλά πρέπει να βάλουμε τα έργα ΣΔΙΤ στη λογική μας».
Ο κ. Μαντζούφας ήταν πιο αναλυτικός στην τοποθέτησή του, παραθέτοντας παραδείγματα από άλλες χώρες, όπου οι ΣΔΙΤ όλο και πληθαίνουν. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, έχει υπογράψει συμβάσεις για 12 έργα ΣΔΙΤ, στους τομείς των απορριμμάτων, των σχολικών κτιρίων, των ευρυζωνικών δικτύων, των αστικών μεταφορών. Από τα 640 εκατ. ευρώ των συμβάσεων αυτών, το 37% προήλθε από ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από ιδιωτικούς κυρίως πόρους. Μιλώντας για το ΣΔΙΤ που «τρέχει» σήμερα στην Ήπειρο, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (το οποίο θα επισκεφθούν αύριο ο κ. Πιτσιόρλας και ο κ. Μαντζούφας), ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ ανέφερε ότι «είναι το ταχύτερο υλοποιούμενο έργο» στον τομέα των απορριμμάτων και εκτίμησε ότι «είναι ένα έργο που θα μας κάνει περήφανους».
Από τη μεριά τώρα της Περιφέρειας Ηπείρου, οι πολιτικές θέσεις του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη ήταν ξεκάθαρες. Ο κ. Καχριμάνης, αφού είπε τα καλύτερα για τον κ. Πιτσιόρλα και τον κ. Μαντζούφα, τόνισε ότι «το σήμερα είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». «Δεν είμαστε επιχειρηματίες» είπε χαρακτηριστικά. Πιο αναλυτική ήταν στην τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, η οποία και έχει πάρει πάνω της την όλη υπόθεση των ΣΔΙΤ. Η κ. Καλογιάννη, αφού άσκησε κριτική για τη μη υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μίλησε για την πολιτική επιλογή της Περιφέρειας Ηπείρου να αναζητήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη «μετα-επιδοτήσεων» εποχή. Και ένα τέτοιο εργαλείο είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν τα τέσσερα ενεργειακά έργα (συνολικός προϋπολογισμός 65 εκατ. ευρώ). Η αντιπεριφερειάρχης έδωσε έμφαση στη συνεργασία με τους Δήμους, με το υπουργείο Οικονομίας και την ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ ενώ έβαλε στο στόχαστρό της και κάποιους πολιτικούς: «Η υλοποίηση των έργων προϋποθέτει ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εργασθεί χωρίς μεμψιμοιρίες σοβαρά και κυρίως αρκετά. Συνθήκη που είναι δύσκολο να εκπληρωθεί καθ’ ότι οι πολιτικοί, στην συντριπτική τους πλειονότητα κι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, έχουν αλλεργία σ' αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν κανονική εργασία».
Στην ημερίδα για τα ενεργειακά έργα, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων δήμαρχοι της Ηπείρου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.