πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό ουκρανικό έλεγχο 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λέει το Κίεβο

Εικόνα του άρθρου Υπό ουκρανικό έλεγχο 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λέει το Κίεβο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2024, 12:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία χτύπησε δύο ρωσικές περιοχές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Τρίτη, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της προσπάθησαν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν ακόμη περισσότερα εδάφη, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιήσει σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου.

Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τα ρωσικά σύνορα, περίπου 530 χιλιόμετρα (330 μίλια) νοτιοδυτικά της Μόσχας, πριν από μια εβδομάδα, σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είχε στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανών συνομιλιών και να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος του υπόλοιπου μετώπου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι μονάδες αεράμυνας του κατέστρεψαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιοχή του Κουρσκ, ένα πάνω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ και ένα πάνω από το Βορονέζ. Ρώσοι αξιωματούχοι στο Κουρσκ και στο Μπέλγκοροντ εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πυραυλικές επιθέσεις.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν δώσει πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις για την έκταση του ρωσικού εδάφους που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, με το Κίεβο να ισχυρίζεται ότι είναι 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι να λένε ότι η έκταση είναι μικρότερη από το μισό.

Ρώσοι πολεμικοί bloggers ανέφεραν έντονες μάχες σε όλο το μέτωπο του Κουρσκ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους, αν και είπαν ότι η Ρωσία έφερε στρατιώτες και βαρύ οπλισμό και απέκρουσε ορισμένες από τις ουκρανικές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους Ουκρανούς στο νυχτερινό του διάγγελμα ότι η επιχείρηση ήταν θέμα ουκρανικής ασφάλειας και ότι η περιοχή του Κουρσκ είχε χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να εξαπολύσει πολλά πλήγματα κατά της Ουκρανίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η σκληρή απάντηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «δεν θα αργήσει».

Η σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία δήλωσε ότι ενισχύει τον αριθμό των δικών της στρατευμάτων στα σύνορά της, αφού ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία εισήλθε στον εναέριο χώρο της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι επιθεώρησε έναν κατεστραμμένο πύργο ψύξης στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία μετά από πυρκαγιά την Κυριακή, αλλά δεν μπόρεσε να βρει άμεσα την αιτία.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ξεκίνησε σκόπιμα τη φωτιά προκειμένου να «εκβιάσει» την Ουκρανία, ενώ ο διορισμένος από το Κρεμλίνο περιφερειακός κυβερνήτης της Ζαπορίζια δήλωσε ότι προκλήθηκε από ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC. Φωτογραφία: TASS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3