πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι Ουκρανοί εισέβαλαν στο Κουρσκ

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Οι Ουκρανοί εισέβαλαν στο Κουρσκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2024, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας στον διετή πόλεμο, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιώτες διέρρηξαν τα ρωσικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, καλυπτόμενοι στον αέρα από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σφυροκοπήματα πυροβολικού, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Η Ουκρανία ομολόγησε δημοσίως την επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, εν μέσω αναφορών ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν προς ένα χωριό 20 χιλιόμετρα μέσα στην περιοχή του Κουρσκ την τρίτη ημέρα της εισβολής της.

Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης», συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στο Κουρσκ, ήταν η «ξεκάθαρη επιθετικότητα» εκ μέρους της Ρωσίας που πίστευε ότι μπορούσε να εισβάλει ατιμώρητα στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη αναγνώριση από οποιονδήποτε κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο της συνεχιζόμενης επίθεσης εν μέσω σιωπής του στρατού της χώρας για τα γεγονότα στη ρωσική περιοχή. «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, με τους δικούς του κανόνες, όπου ο επιτιθέμενος αναπόφευκτα καρπώνεται τα αντίστοιχα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Η Ρωσία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι 3.000 άμαχοι είχαν απομακρυνθεί μετά από μια επίθεση που σαφώς αιφνιδίασε τη Μόσχα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, που αριθμούν αρκετές εκατοντάδες σύμφωνα με τη Ρωσία, διέσχισαν τα σύνορα το πρωί της Τρίτης, φτάνοντας την πρώτη ημέρα στην Σούντζα, και έκτοτε φαίνεται να έχουν προωθήσει δρόμους προς τα βορειοδυτικά και βόρεια της πόλης.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την ουκρανική επίθεση ως «μεγάλη πρόκληση». Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης ενός πολιτικού κόμματος πιστού στο Κρεμλίνο, την χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» και «εισβολή σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ξένο έδαφος».

Ο Ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε την Τετάρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στην οποία ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ, του είπε ότι η προέλαση είχε σταματήσει και ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ θα ολοκληρωθεί «φτάνοντας στα ρωσικά κρατικά σύνορα».

Προηγούμενες εισβολές από την Ουκρανία στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ, έχουν γίνει υπό την ηγεσία ρωσικών ομάδων κατά του Κρεμλίνου. Αλλά αυτή τη φορά η εισβολή πραγματοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πεζικού, τεθωρακισμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας στην επίθεση.

Οι ειδικοί ήταν σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικοί σχετικά με την αξία μιας ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία, αν και η πρόοδός της στο έδαφος ήταν καλύτερη από ό,τι πολλοί προέβλεπαν πριν από δύο ημέρες, και ήρθε σε μια εποχή που το Κίεβο δέχεται αυξανόμενη πίεση από το μέτωπο στο κεντρικό Ντονμπάς.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προηγούμενη γνώση της επίθεσης και θα αναζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες από το Κίεβο.

Ο φόβος ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα κατά της Δύσης βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και άλλων να περιορίσουν τη χρήση δυτικών όπλων υψηλής αξίας, όπως τα μαχητικά F-16, σε εδάφη εντός των συνόρων της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για τη χρήση τους στην επίθεση στο Κουρσκ, αν και υπήρξαν κάποιες δηλώσεις από τη Ρωσία ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley.

Ο κύριος λειτουργικός ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διέρχεται κοντά στην Σούντζα, όπου ένας σταθμός μέτρησης -που φέρεται να έχει καταληφθεί από την Ουκρανία- παρακολουθεί τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία. Το Κίεβο έχει επιτρέψει να συνεχίσει να ρέει αέριο μέσω του αγωγού στο πλαίσιο σύμβασης που λήγει στο τέλος του 2024.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back