ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υδρογονάνθρακες: Δυνατό «όχι» από το Ζαγόρι

Εικόνα του άρθρου Υδρογονάνθρακες: Δυνατό «όχι» από το Ζαγόρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2018, 14:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «όχι» του στις έρευνες αλλά και στην πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων ενισχύει ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος έρχεται να ενισχύσει το «μέτωπο» κατά των υδρογονανθράκων.

Το δημοτικό συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση δεν είπε ομόφωνα «όχι» μόνο στις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες στα διοικητικά όρια του Ζαγορίου, για τις οποίες είχε ζητηθεί η άδεια από την κοινοπραξία Repsol-Energean Oil, αλλά  όχι μόνο να αρνηθεί τις έρευνες σε δημοτικές εκτάσεις αλλά και σε οποιαδήποτε παρέμβαση που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε όλες τις εκτάσεις του Δήμου, είτε δημοτικές είτε δημόσιες και ιδιωτικές.

Για τον Δήμο Ζαγορίου η δραστηριότητα αυτή σαφέστατα δεν συνάδει με το Ζαγόρι, με το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου, με το γεωπάρκο Βίκου-Αώου, με τις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000, με τον τουρισμό στον οποίο έχει επενδύσει η περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να στηρίξει τον αγώνα των φορέων και των πολιτών που τάσσονται κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Για την ιστορία της υπόθεσης, τον Οκτώβριο του 2017 το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου είχε δώσει την άδειά του για τη διενέργεια σεισμικών γεωφυσικών ερευνών σε δημοτικές εκτάσεις. Έναν μήνα αργότερα, ανακάλεσε την απόφασή του αυτή μετά και τις αντιδράσεις πολιτών, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όχι μόνο για τη χρήση των δημοτικών εκτάσεων (για τις δημόσιες έχει δώσει εγκρίσεις η Δασική Υπηρεσία ενώ για τις ιδιωτικές αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες τους) αλλά και συνολικά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αν και με αρκετή καθυστέρηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα στα Άνω Πεδινά, στην προσπάθειά του να κάμψει τις αντιδράσεις. Ωστόσο, ο Δήμος Ζαγορίου, όπως αναφέρεται και σε σημερινή σχετική ανακοίνωση, δεν πείστηκε από τις δεσμεύσεις για αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. «Εκ των πραγμάτων υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι ακόμη και από τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες θα υποστεί μεγάλη ζημία και δυσφήμιση η περιοχή μας, αφού η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κρίνεται ότι αποτελούν μη συμβατές δραστηριότητες», επεσήμανε ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στην εισήγησή του στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η κοινοπραξία είχε ζητήσει την άδεια για τη διενέργεια ερευνών στις περιοχές  Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης, αν και ορισμένες εκτάσεις της τελευταίας εξαιρέθηκαν στην πορεία. Ο δήμαρχος έκανε επίσης γνωστό ότι η κοινοπραξία ζήτησε εκ νέου, πριν από τρεις μήνες, τη συνδρομή του Δήμου για τις έρευνες. Όπως είπε, υπήρξε σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος. «Υδρογονάνθρακες και Ζαγόρι είναι έννοιες μη συμβατές» επεσήμανε ο κ. Σπύρου. Με τη θέση αυτή συμφώνησαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδας Τσουμάνης. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλης Παπαρούνας, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία κατά των υδρογονανθράκων, έκανε λόγο για ένα «λεβέντικο συμβούλιο» λόγω της απόφασης που πήρε. «Γενναία» χαρακτήρισαν την απόφαση και εκπρόσωποι φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, όπως η πρωτοβουλία πολιτών και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back