ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: Ένα ακόμη βήμα

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: Ένα ακόμη βήμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2022, 22:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα από τα μνημεία της πόλης των Ιωαννίνων που μεγάλη επιμονή και υπομονή, κρατιέται ακόμη όρθιο, αν και με αρκετά προβλήματα. Όλες τις ελπίδες του το τζαμί τις έχει εναποθέσει στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα από τα μνημεία που «συμμετέχουν» στη λίστα των προτεινόμενων μνημείων προς αποκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο.


Ο πιο σημαντικός λόγος που το Τζαμί της Καλούτσιανης βρέθηκε στη λίστα του υπουργείου Πολιτισμού ήταν ο μεγάλος βαθμός «ωριμότητάς» του. Την άνοιξη του 2020, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είχε εγκρίνει μετ’ επαίνων τη μελέτη αποκατάστασης.

Με το παράθυρο του Ταμείου Ανάκαμψης να ανοίγει, προχώρησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υποβολή ενός πλήρους φακέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου Ιωαννίνων», πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκαν τόσο η μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση του μνημείου όσο και η οικονομοτεχνική μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Τη μελέτη εφαρμογής εκπόνησε η μελετητική ομάδα στην οποία είχε αναθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου τη μελέτη αποκατάστασης. Συντονίστρια της ομάδας αυτής ήταν η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ελευθερία Τσακανίκα.

Με την υποβολή του φακέλου να έχει γίνει, αναμένεται πια η απόφαση ένταξης του έργου της αποκατάστασης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε για τη μελέτη αποκατάστασης του τζαμιού εδώ  

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Να αναμένουμε λοιπόν την αποκατάσταση εντός των προσεχων μηνών ή..........?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back