Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Τελειώνει ο χρόνος» για το προεδρικό διάταγμα λίμνης

Εικόνα του άρθρου «Τελειώνει ο χρόνος» για το προεδρικό διάταγμα λίμνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2020, 20:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προωτοβουλία του τομέαρχη Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και της αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας Μερόπης Τζούφη, για το προεδρικό διάταγμα για την Παμβώτιδα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν «τον ορατό κίνδυνο να παραμείνει η Λίμνη Παμβώτιδα χωρίς προστασία» και αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις πολλών ετών των προηγούμενων κυβερνήσεων σε θέματα που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές».

Βέβαια, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση διακρίθηκε για τις ακριβείς της θέσεις για το θέμα.

Διαβάστε επίσης: Λίμνη, μια κουβέντα που δεν τελειώνει

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους παραπέμπουν στις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης και τονίζουν ότι «μοναδική νομική εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση του ΠΔ, ώστε να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν η οριστικοποίηση των γνωμοδοτήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 και της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ προτιμάει να ξηλώσει και ανατρέψει ό,τι με πολύ κόπο πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και τη νομική θωράκιση του συνόλου των προστατευόμενων περιοχών της χώρας».

Ερωτούν τον υπουργό εάν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι γνωμοδοτήσεις για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη υποβολή του διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έως την 31η Αυγούστου 2020. Μετά από την ημερομηνία αυτή, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και κατ’ επέκταση τα υφιστάμενα ΠΔ θα αλλάξουν άρδην «με τις προβλέψεις του αντι-περιβαλλοντικου νόμου Χατζηδάκη» όπως τονίζουν.

Συζήτηση για το προεδρικό διάταγμα έγινε και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back