Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι είδους λίμνη θέλουμε τελικά;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2016, 14:50
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης: Τρεις λεξούλες που βασανίζουν αυτή την πόλη επί μια δεκαετία. Με την πάροδο του χρόνου και με τα πηγαινέλα του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, έχει ξεχαστεί ακόμα και η σπουδαιότητά του. Συνοπτικά να πούμε ότι η έκδοση ενός τέτοιου Προεδρικού Διατάγματος θα καθορίσει τις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη. Θέλουμε δηλαδή μια λίμνη που θα περικυκλώνεται από κατοικίες και από ξενοδοχεία; Από πάρκα; Από γεωργικές καλλιέργειες ενδεχομένως; Μια λίμνη λίγο απ' όλα;

Τα όποια «θέλω» στη συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση καθορίζονται από ένα μεγάλο «πρέπει»: Ότι η Παμβώτιδα πρέπει να προστατευτεί. Πολλοί ξεχνούν ή υποτιμούν το γεγονός ότι το λιμναίο οικοσύστημα είναι υπερτροφικό και αργοπεθαίνει. Η επιβίωσή του εξαρτάται όχι μόνο από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εντός της λίμνης (π.χ. στον πυθμένα) αλλά και από αυτές που πρέπει να γίνουν στις παραλίμνιες εκτάσεις. Δεν μοιάζει και πολύ περίπλοκο θέμα, έτσι δεν είναι; Οι επιστήμονες έχουν δώσει τις απαντήσεις τους και τις κατευθυντήριες γραμμές τους εδώ και χρόνια. Μόνο που οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν να τους παραμερίσουν και να δώσουν τη δική τους μικροπολιτική διάσταση στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, πιο φίλια της οικοδομικής δραστηριότητας.

Πριν από τρία χρόνια, η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη και η τότε δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου εγκαινίασαν μία κοινή γραμμή πλεύσης, με τις όποιες οικοδομικές δραστηριότητες να επιτρέπονται σε μόλις 100 μ. από την όχθη από τα 300 μ. που προβλέπονταν στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος. Μέσα στο μενού και η μείωση του ορίου για οικοδόμηση στην περιοχή των Λογγάδων, όπου όλες οι παραλίμνιες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες εδώ και δεκαετίες ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Η απέναντι πλευρά της πόλης ανέκαθεν ένιωθε ρηγμένη, βλέποντας την ανοικοδόμηση στην αποδώ μεριά, και ζητούσε επίμονα κι αυτή το ανάχωμά της (βλέπε Αμφιθέα) αλλά και τη δυνατότητα ανέγερσης κατοικιών, ξενοδοχείων και στάβλων πιο κοντά στη λίμνη.

Με την πολιτική συμφωνία, σε τοπικό επίπεδο, κατοχυρωμένη παρά τις σοβαρές ενστάσεις από πολλούς, τα Γιάννενα περίμεναν να υπογραφεί κάποια στιγμή το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης. Οι υπογραφές όμως δεν έμπαιναν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, τηρούσε σιγή ιχθύος, χωρίς κανείς να γνωρίζει επί της ουσίας ποιο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ισχύει (με τόσες φορές που έχει αλλάξει).

Και ξαφνικά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταπιαστεί με το εν λόγω σχέδιο, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο πρόσφατα για ένα «περιφερειακό πάρκο» στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Ωστόσο, η ασαφής αυτή τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, με τα βέλη του να στρέφονται κατά αυτών που «επιχειρούν να μετακινήσουν τη γραμμή στα 300 μέτρα», υπενθυμίζοντας την τοπική πολιτική συμφωνία του παρελθόντος.

Αν το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει όντως να κλείσει το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, πρέπει να το κάνει άμεσα. Στα συρτάρια του έχει προ πολλού όλες τις απόψεις και γνωμοδοτήσεις επιστημονικών και πολιτικών φορέων. Ένα τέτοιο Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο όχι μόνο περιβαλλοντικό (που πρέπει), αλλά και αναπτυξιακό. Όταν ξέρεις τους κανόνες σε μια περιοχή, τότε μπορείς και να σχεδιάζεις.



ΣΧΟΛΙΑ
Στέφανος Χρηστογούλας
Λίμνη χωρίς ακτές για να μπορούν τα κύματα και τα ρεύματα να εξωθούν κάθε τι ρυπαρό δεν νοείται. Σήμερα η λίμνη σας είναι μια απέραντη "πισίνα" παντού τείχη .
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back