Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συνέπειες της μείωσης των φοιτητών στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Οι συνέπειες της μείωσης των φοιτητών στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2024, 16:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Βαγγέλη Κανδρή


Και πάλι φέτος μείωση των φοιτητών. Η απάντηση είναι να γίνουν τα Γιάννενα μία πόλη ανταγωνιστική, μία πόλη φθηνή. 

Οκτακόσιοι περίπου φοιτητές λιγότεροι πέρασαν φέτος στις σχολές στα Γιάννενα λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αν προσθέσεις και τις χιλιάδες που δεν ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια και όσους δεν περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία της ΕΒΕ, τότε θα μιλάμε για 5000 χιλιάδες φοιτητές λιγότερους σε σχέση το 2019.

Δηλαδή 5000 χιλιάδες σπίτια άδεια.

Δηλαδή 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στην οικονομία της πόλης των Ιωαννίνων κάθε χρόνο.

Κανένας τουρισμός και κανένα Airbnb δε θα σώσει την κατάσταση.

Πρώτον γιατί ο τουρισμός έχει όρια. Δεν μπορούν να κάνουν όλοι τουρισμό στα Γιάννενα. Υπάρχουν ταξικά όρια στο πόσοι μπορούν να πάνε διακοπές και ειδικά χειμερινές.

Δεύτερον σήμερα στα Γιάννενα και λίγο έξω από αυτά δραστηριοποιούνται γύρω στα 600 airbnb. Αν υποθέσουμε ότι έχουν μία πληρότητα 15-20 μέρες το μήνα, τυχόν διπλασιασμός των καταλυμάτων airbnb θα ρίξει την πληρότητα στις 8-10 μέρες, που θα τα κάνει ασύμφορα. Οπότε αρχίζουν και μένουν πολλά ακίνητα ανοίκιαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης θα επηρεαστεί και η εστίαση. Χιλιάδες φοιτητές λιγότεροι σημαίνει και λιγότερα μαγαζιά στην εστίαση. Και αυτό θα επηρεάσει σταδιακά το σύνολο του οικονομικού κύκλου της πόλης.

Είναι βέβαιο ότι η πόλη των Ιωαννίνων, που ταύτισε την ανάπτυξή της με την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει αρχίσει και μπαίνει σε φάση κρίσης και παρακμής.

Η κρίση θα επιταχυνθεί και θα οξυνθεί από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, γεγονός που θα σημάνει περαιτέρω μείωση του φοιτητικού δυναμικού της πόλης κατά 50%.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που θα κρατήσει συνολικά 7-10 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στην πόλη των Ιωαννίνων θα έχει πέσει σε κάτω από τις 8000 από πάνω από 20 χιλιάδες που ήταν το 2019.

Και αν νομίζει κανείς ότι αυτά είναι κινδυνολογία, θα εξηγήσω πάραυτα.

Το 70% των φοιτητών είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου κυρίως θα ιδρυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε κανείς γονιός δε θα στείλει το παιδί του να σπουδάσει στα Γιάννενα ή σε κάποια πόλη εκτός Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, όταν θα χρειάζεται 10-12 χιλάδες το χρόνο για να το σπουδάσει, ενώ θα μπορεί με 5-7 χιλιάδες το χρόνο να σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πόλη του και να το έχει μαζί του.

Στα Γιάννενα, όπως και στις Πανεπιστημιούπολεις της επαρχίας, θα έρχονται μόνο φοιτητές που θα μπορούν να μείνουν στις φοιτητικές εστίες και φοιτητές που θα περνούν σε σχολές που έχουν εργαστήρια και δεν κινδυνεύουν από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως η Ιατρική, το Χημικό, το Φυσικό και τα Πολυτεχνεία.

Και δεν κινδυνεύουν γιατί αυτές οι σχολές χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, που συνήθως οι ιδιώτες στην Ελλάδα δεν τις κάνουν. Αν όμως τις κάνουν, τότε θα κινδυνεύσουν και αυτές οι σχολές με την εξαίρεση της Ιατρικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι υπόλοιπες σχολές ή θα κλείσουν ή θα μειωθούν σε ποσοστά 50-70%. Το Ιστορικό, το Μαθηματικό και η Πληροφορική δείχνουν το δρόμο, όπου πέρασαν μόνο 107 στους 213, 55 στους 249 και 23 στους 211 αντίστοιχα, συνεχίζοντας την τραγική κατάσταση των προηγούμενων τριών χρόνων.

Για να ανακοπεί κάπως αυτή η πορεία, πέρα από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όμως δεν εξαρτώνται από τι θα κάνουμε εμείς εδώ στα Γιάννενα, απαιτείται καταρχήν να πιέσουν οι φορείς της πόλης για να φτιαχτούν περισσότερες εστίες, ώστε να έρχονται να σπουδάζουν περισσότεροι φοιτητές από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Το κύριο όμως είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τιμές στα Γιάννενα. Τα Γιάννενα είναι μία πολύ ακριβή πόλη, αλλά η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες της πόλης και ειδικά της εστίασης.

Αν δεν πέσει ο καφές στα 2 με 2,20 ευρώ και τα ενοίκια στα 150 ευρώ η γκαρσονιέρα και στα 200 το δυάρι, καθώς και τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγαση, όπως είναι πχ στην Καρδίτσα που ο φίλος μου στο κέντρο ακριβώς της πόλης 30 μέτρα από τα Δικαστήρια, πληρώνει για τεσσάρι 110 τετραγωνικών 270 ευρώ, δεν πρόκειται να σωθούν τα Γιάννενα.

Η πόλη θα σωθεί μόνο αν γίνει φτηνή, γιατί μόνο τότε θα είναι ανταγωνιστική.

Όσοι είχαμε μάθει να έχουμε μία καλή έως υψηλή ποιότητα ζωής στηριγμένη στα ενοίκια, στους καφέδες και τα τσίπουρα, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας και κυρίως τα έξοδά μας...


* Ο Βαγγέλης Κανδρής είναι εκπαιδευτικός



ΣΧΟΛΙΑ
ΝΛ
Τα Γιάννενα είναι παρασιτική πόλη δεν παράγει τίποτα είναι κακομαθημένη και τεμπελικη έχει πρωτιές σε κακες στατιστικες γερασμένο πληθυσμό ρύπους ακρίβεια και η πιο φτωχή στην ελλαδα φοιτιτουπολη χωρίς λεωφορείο
Ευάγγελος Κουτούκης
Υπάρχουν λύσεις αλλά κάποιοι (Υπουργείο Παιδείας και Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) έχουν μείνει πολύ πίσω σε θέματα όπως η καινοτομία (ίδρυση τμημάτων όπου οι σπουδές θα έχουν αντίκρυσμα στην σύγχρονη αγορά εργασίας), η χάραξη νέας στρατηγικής προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό (το κάνουν εδώ και χρόνια γειτονικές χώρες και λοιπές ευρωπαϊκές...) και φυσικά αλλαγή του συστήματος εισαγωγής Ελλήνων φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας μας. Το θέμα είναι μεγάλο, θα "πληγούν" πολλοί αλλά λύση υπάρχει.
ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ
Ωραίο άρθρο , καιρό είχα να διαβάσω μια τέτοια τεκμηριωμένη άποψη!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3