dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συνέπειες της μείωσης των φοιτητών στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Οι συνέπειες της μείωσης των φοιτητών στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2024, 16:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Βαγγέλη Κανδρή


Και πάλι φέτος μείωση των φοιτητών. Η απάντηση είναι να γίνουν τα Γιάννενα μία πόλη ανταγωνιστική, μία πόλη φθηνή. 

Οκτακόσιοι περίπου φοιτητές λιγότεροι πέρασαν φέτος στις σχολές στα Γιάννενα λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αν προσθέσεις και τις χιλιάδες που δεν ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια και όσους δεν περάσουν τα επόμενα δύο χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία της ΕΒΕ, τότε θα μιλάμε για 5000 χιλιάδες φοιτητές λιγότερους σε σχέση το 2019.

Δηλαδή 5000 χιλιάδες σπίτια άδεια.

Δηλαδή 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στην οικονομία της πόλης των Ιωαννίνων κάθε χρόνο.

Κανένας τουρισμός και κανένα Airbnb δε θα σώσει την κατάσταση.

Πρώτον γιατί ο τουρισμός έχει όρια. Δεν μπορούν να κάνουν όλοι τουρισμό στα Γιάννενα. Υπάρχουν ταξικά όρια στο πόσοι μπορούν να πάνε διακοπές και ειδικά χειμερινές.

Δεύτερον σήμερα στα Γιάννενα και λίγο έξω από αυτά δραστηριοποιούνται γύρω στα 600 airbnb. Αν υποθέσουμε ότι έχουν μία πληρότητα 15-20 μέρες το μήνα, τυχόν διπλασιασμός των καταλυμάτων airbnb θα ρίξει την πληρότητα στις 8-10 μέρες, που θα τα κάνει ασύμφορα. Οπότε αρχίζουν και μένουν πολλά ακίνητα ανοίκιαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης θα επηρεαστεί και η εστίαση. Χιλιάδες φοιτητές λιγότεροι σημαίνει και λιγότερα μαγαζιά στην εστίαση. Και αυτό θα επηρεάσει σταδιακά το σύνολο του οικονομικού κύκλου της πόλης.

Είναι βέβαιο ότι η πόλη των Ιωαννίνων, που ταύτισε την ανάπτυξή της με την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει αρχίσει και μπαίνει σε φάση κρίσης και παρακμής.

Η κρίση θα επιταχυνθεί και θα οξυνθεί από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, γεγονός που θα σημάνει περαιτέρω μείωση του φοιτητικού δυναμικού της πόλης κατά 50%.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που θα κρατήσει συνολικά 7-10 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στην πόλη των Ιωαννίνων θα έχει πέσει σε κάτω από τις 8000 από πάνω από 20 χιλιάδες που ήταν το 2019.

Και αν νομίζει κανείς ότι αυτά είναι κινδυνολογία, θα εξηγήσω πάραυτα.

Το 70% των φοιτητών είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου κυρίως θα ιδρυθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε κανείς γονιός δε θα στείλει το παιδί του να σπουδάσει στα Γιάννενα ή σε κάποια πόλη εκτός Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, όταν θα χρειάζεται 10-12 χιλάδες το χρόνο για να το σπουδάσει, ενώ θα μπορεί με 5-7 χιλιάδες το χρόνο να σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πόλη του και να το έχει μαζί του.

Στα Γιάννενα, όπως και στις Πανεπιστημιούπολεις της επαρχίας, θα έρχονται μόνο φοιτητές που θα μπορούν να μείνουν στις φοιτητικές εστίες και φοιτητές που θα περνούν σε σχολές που έχουν εργαστήρια και δεν κινδυνεύουν από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως η Ιατρική, το Χημικό, το Φυσικό και τα Πολυτεχνεία.

Και δεν κινδυνεύουν γιατί αυτές οι σχολές χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, που συνήθως οι ιδιώτες στην Ελλάδα δεν τις κάνουν. Αν όμως τις κάνουν, τότε θα κινδυνεύσουν και αυτές οι σχολές με την εξαίρεση της Ιατρικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι υπόλοιπες σχολές ή θα κλείσουν ή θα μειωθούν σε ποσοστά 50-70%. Το Ιστορικό, το Μαθηματικό και η Πληροφορική δείχνουν το δρόμο, όπου πέρασαν μόνο 107 στους 213, 55 στους 249 και 23 στους 211 αντίστοιχα, συνεχίζοντας την τραγική κατάσταση των προηγούμενων τριών χρόνων.

Για να ανακοπεί κάπως αυτή η πορεία, πέρα από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες όμως δεν εξαρτώνται από τι θα κάνουμε εμείς εδώ στα Γιάννενα, απαιτείται καταρχήν να πιέσουν οι φορείς της πόλης για να φτιαχτούν περισσότερες εστίες, ώστε να έρχονται να σπουδάζουν περισσότεροι φοιτητές από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Το κύριο όμως είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τιμές στα Γιάννενα. Τα Γιάννενα είναι μία πολύ ακριβή πόλη, αλλά η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες της πόλης και ειδικά της εστίασης.

Αν δεν πέσει ο καφές στα 2 με 2,20 ευρώ και τα ενοίκια στα 150 ευρώ η γκαρσονιέρα και στα 200 το δυάρι, καθώς και τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγαση, όπως είναι πχ στην Καρδίτσα που ο φίλος μου στο κέντρο ακριβώς της πόλης 30 μέτρα από τα Δικαστήρια, πληρώνει για τεσσάρι 110 τετραγωνικών 270 ευρώ, δεν πρόκειται να σωθούν τα Γιάννενα.

Η πόλη θα σωθεί μόνο αν γίνει φτηνή, γιατί μόνο τότε θα είναι ανταγωνιστική.

Όσοι είχαμε μάθει να έχουμε μία καλή έως υψηλή ποιότητα ζωής στηριγμένη στα ενοίκια, στους καφέδες και τα τσίπουρα, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας και κυρίως τα έξοδά μας...


* Ο Βαγγέλης Κανδρής είναι εκπαιδευτικός



ΣΧΟΛΙΑ
ΝΛ
Τα Γιάννενα είναι παρασιτική πόλη δεν παράγει τίποτα είναι κακομαθημένη και τεμπελικη έχει πρωτιές σε κακες στατιστικες γερασμένο πληθυσμό ρύπους ακρίβεια και η πιο φτωχή στην ελλαδα φοιτιτουπολη χωρίς λεωφορείο
Ευάγγελος Κουτούκης
Υπάρχουν λύσεις αλλά κάποιοι (Υπουργείο Παιδείας και Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) έχουν μείνει πολύ πίσω σε θέματα όπως η καινοτομία (ίδρυση τμημάτων όπου οι σπουδές θα έχουν αντίκρυσμα στην σύγχρονη αγορά εργασίας), η χάραξη νέας στρατηγικής προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό (το κάνουν εδώ και χρόνια γειτονικές χώρες και λοιπές ευρωπαϊκές...) και φυσικά αλλαγή του συστήματος εισαγωγής Ελλήνων φοιτητών στα ΑΕΙ της χώρας μας. Το θέμα είναι μεγάλο, θα "πληγούν" πολλοί αλλά λύση υπάρχει.
ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ
Ωραίο άρθρο , καιρό είχα να διαβάσω μια τέτοια τεκμηριωμένη άποψη!!!
Μητέρα φοιτητή
Φωτιά τα ενοίκια των φοιτητών στα όμορφα Ιωάννινα χωρίς την ανάλογη ποιότητα στα προσφερόμενα.Κοινος ότι αρπάξουν και όπως σε γδάρουν. Πολύ σωστός ο σχολιασμός του κ.Κανδρή ,σε λίγα χρόνια θα καμαρώνουν τα άδεια σπίτια του
ΑΚ
Επιτέλους ένας άνθρωπος που τα είπε τεκμηριωμένα και όμορφα. Ήρθα φοιτήτρια το 2003 έχω ζήσει τα Γιάννενα σε όλες τις φάσεις αλλά αυτό τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει η κατάσταση...δεν ξέρουν τι θέλουν πλέον .....
Theodoros
Παρά πόλη καλά τα λέει ο κύριος , σε μια πόλη που έμαθε να ζει από τους φοιτητές και στήριξε ολόκληρη της οικονομία της σε αυτούς ,αλλά και στους δημόσιους υπαλλήλους που επίσης είναι πολλοί στα Γιάννινα, θα πρέπει άμεσα οι ιδιοκτήτες κατοικιών να αλλάξουν συμπεριφορά,διότι με σκεπτικό ότι δεν κατεβάζω την τιμή ενοικίου γιατί θα βρεθεί ο χαζός που θα με πληρώσει, δεν γίνεται χωριό....μάθανε οι χωριάτες που βρέθηκαν ξαφνικά με ένα σπίτι , να εκμεταλευονται τον κόσμο και να το παίζουν επιχειρηματίες....
Μπάμπης
Τα Γιάννενα βγάλανε κακό όνομα διότι τους φοιτητές τους "γδερναν με την κονσέρβα" οι ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι μόνο. Ας πρόσεχαν
Surta Ferta
Πετυχε η ανηψια μου ιατρικη ιωαννινων και αλλεςψεπσρχιακης ιατρικες σχολες αλλα δεν την δηλωσε επειδη θελει 12 χρονια να βγει γιατρος και σπουδαζει σε αλλο πανεπιστιμιο σε αλλη σχολη σε μεγαλη πολη και μολις παρει το πτυχιο εχει καποιο (( δικο )) της προσωπο με ((κονε )) της εχει ετοιμη θεση και θα την στηλει να εργαστει στο εξωτερικο . Εναι ντροπη να μενουν κενες θεσειςφοιητων και σξιωματικων στις σχολες με τη βαση εισαγωγης . Ολες αυτες οι πανεπιστημιακες αστυνομικες στρατιωτικες σχολες μεγαλες στρατιωτικες μοναδες γι αυτο τον λογο ανοιξαν σε επορχικακες και ακριτικες πολεις για να μεγαλωνουν τον τζιρο και να στηριζουν την τοπικη οικονομια και να μπορουν να κρατανε τον πληθυσμο εκει να μη συσωρευεται στις μεγαλες πολεις και να μη μεταναστευει στο εξωτερτικο αφου η μειωση του οικονομικκυ τζιρου θα διευρτυνει τον φασυλο κυκλο της υφεσης και θα εχει επιπτωσεις στην μεταναστευση , στην απαξιωση των ακινητων υφεση στην οικοδομη μειωση επενδυτικου ενδιαφεροντος . Απο την αλλη ακουγαμε εδω και δεκαετιες για σπιτια πανακριβα μικρα πολυ κρυιο ακριβεια τωρα δισβαζουμε οτι δεν εχει και λεοφορεια και θελουν και φοιτητοκοσμο ; Νταξει καλα το (( πανε )) . Ο σημερινος φοιτητης -φοιτητρια δεν ειναι οπως καποτε που ικανοποιουσε την επιθυμια των γονεων να δουν το πΙαιδι τους με πτυχιο επειδην τοτε δεν ειχε εναλλακτικες να παει να δουλεψει να σπουδασει εξω στην ευρωπη ειτε σε ιδιωτικο εδω χωρις να δωσει εξετετασεις για αναγνωριση πτυχιου και καποτε την εβγαζε σπαρτιατικα του στελελναν τα πακετα με φαγητα σημερα και να τον πληρωσεις σε επαρχιακη πολη δεν παει κι αν θελει να παει δεν θα τον - την αφησουν οιγινεις γιατι εχουν μαθει τι (( παιζει )) σε επαρχιακες πολεις λησταρχεια π . χ . , αληθευουν παραπονα γονεων οτι στην σαμο (( ιαβερης )) στελνει παιδια σε ψυχιατρους τους κοβει ολους και δεν δινει σε κανεναν σε καμια πτυχιο ; Απο την αλλη με τη βαση εισσγωγης θα γλυτωσουν οι επαρχιακε πολεις απο αναρχοκατσαπλοπιαδες που βγαινουν εκτος νομου κανουν καταληψεις πορειες με μολοτωφ συγκρουσεις με τις δυναμεις ασφαλειας η βαση εισαγωγης σημαινει οτι ειναι πιο σοβαροι οι φοιτητες.
Κ.Κ.
Δλδ ο ιδιοκτήτης κατά την γνώμη του αρθρογράφου θα πρέπει να επενδύσει 100.000 ευρώ για να εισπράξει 150 ευρώ το μηνα. Αφαιρώντας και τους φόρους θα του μείνουν 100 ευρώ. Αν τύχει και κάποια ζημιά, πράγμα πολύ πιθανό; Τα ακίνητα που είναι Airbnb δεν έχουν αυτή τη στιγμή ούτε 20 διανυκτερεύσεις το χρόνο, όχι το μήνα που αναφέρετε. Ο τουρισμός είναι 80% κάτω λόγω του πολέμου του Ισραήλ, αφού όλος ο νόμος βασιζόταν στους Ισραηλινούς τουρίστες. Είναι σαφές ότι ο αρθρογράφος ουδεμία επαφή έχει με το ακίνητο. Τέλος, η ζήτηση στα Γιάννενα για μόνιμη κατοικία θα παραμείνει υψηλή, ακόμη κι αν έρθουν οι μισοί φοιτητές, πράγμα πολύ πιθανό να συμβεί. Βλέπετε είναι πόλος έλξης για μετεγκατάσταση πολιτών από την χώρα βόρεια της Ηπείρου. Τα διαμερίσματα που θα μείνουν στα αζητητα θα είναι όσα είναι ακατάλληλα, πολύ παλιά κλπ. Καιρός λοιπόν να ανακαινιστούν και οι ισορροπίες θα ξανάρθουν, έστω και με μια μικρή μείωση των τιμών των ενοικίων.
K.B.
An n
Κ.Β.
Όποιος επένδυσε 100 χιλιάδες ευρώ σε μία γκαρσονιέρα ή ακόμα και σε ένα δυάρι, τότε έκανε μία κακή επένδυση και προφανώς δεν πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές τη δική του κακή επένδυση. Τόσα χρήματα θα ήταν προτιμότερο να επενδυθούν σε έναν παραγωγικό τομέα και όχι να περιμένει κάποιος να «κόβει» χρήματα από τους τοίχους χωρίς να δουλεύει. Επίσης αν διαβάσατε προσεκτικά ο συντάκτης δεν είπε ότι τα airbnb στα Γιάννενα έχουν πληρότητα 15-20 μέρες το μήνα, αλλά έκανε μία υπόθεση εργασίας, την οποία βέβαια εσείς ενισχύσατε με τον αριθμό που αναφέρατε, καθώς 20 μέρες το χρόνο προφανώς δεν είναι κερδοφόρες από την αξιοποίηση του ακινήτου, δεδομένου ότι έξοδα και φορολογία φτάνουν στο 50-60% περίπου. Κρατώ ως θετικό την παραδοχή σας στο τέλος ότι χρειάζεται μια μικρή μείωση των τιμών των ενοικίων, γιατί διαφορετικά θα έλεγα ότι ανήκετε σε αυτό το στρώμα από το οποίο ο γράφων ζητάει να αλλάξει νοοτροπία. Από ότι βλέπω στις τοπικές ιστοσελίδες και στις διάφορες ομάδες στο fb, η συζήτηση άνοιξε και από αυτό και μόνο το γεγονός θα βγει κάτι καλό. Γιατί ούτε ο γράφων κατέχει την απόλυτη αλήθεια ούτε όμως η κατάσταση μπορεί να συνεχισθεί ως έχει με τους μισθούς καθηλωμένους στα επίπεδα περίπου του 2000 και την ακρίβεια να καλπάζει. Τα Γιάννενα δυστυχώς έχουν γίνει μία πόλη που δεν μπορούν να ζήσουν ούτε οι φοιτητές ούτε οι εργαζόμενοι της μικρομεσαίας υπαλληλικής τάξης και κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.
ΦΠ
Είχανε καλομάθει οι Γιαννιωτες με κάτι δυαρακια και γκαρσονιέρες της πλάκας να κονομανε. Και μαύρα χρηματα και χωρίς απόδειξη και σπιτια χάλια, κατασκευής του 1970 και 1980 με μια υποτυπωδη ανακαίνιση. . Και τώρα τους κακόφαίνεται που τα σπιτια μένουν ξενοικιαστα. Άσε που πλέον τον χειμώνα με την αιθαλομιχλη είναι η πιο μολυσμένη πόλη της Ελλαδας. Αποδεδειγμενα με επίσημες μετρήσεις! Γιατί να έρθει ο Αθηναίος στα Γιάννενα? Για να πληρώσει 10000 ευρώ σπουδές 4 χρόνων και να αναπνέει βρώμικο αέρα? Και μετα να μην βρίσκει και δουλεια?Καλύτερα να καθίσει στο σπίτι του και να έχει και τις επιλογές της πρωτευουσας. Άσε που η δημόσια συγκοινωνία δεν καλύπτει ούτε το 50 τοις εκατό της πόλης. Περιβαλλοντικη ευαισθησία μηδέν. Που να το καταλάβουν όμως αυτό οι Γιαννιωτες που έχουν από 3 ΙΧ σε κάθε σπίτι γιατί είχανε καλομάθει τόσα χρόνια να απομυζουν τους φοιτητές? Σε λίγα χρόνια αν δεν βάλουν μυαλό να ρίξουν τις τιμές η πόλη θα είναι χειρότερη από την Καρδίτσα ως προς τον αριθμό των μη ντοπιων που θα πατανε εδώ το πόδι τους. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και ας μην αρεσει σε κάποιους που ειχαν μάθει να κάθονται, να μη δουλεύουν και να εισπρατουν τα ενοίκια γιατί το χωράφι τους που βοσκαγανε τα πρόβατα έτυχε να είναι δίπλα στο πανεπιστημιο!
Ούι μάνα μ'
Ας προσέχατε ποιους ψηφίζετε και ποιους βγάζετε με τα τσαρούχια εδώ και δεκαετίες. Αφού είναι καλά το Μέτσοβο, όλα είναι καλά. Αυτή είναι η λογική της περιφερειακής μας αρχής κι ας μη γελιόμαστε. Το αποδεικνύει περίτρανα με προτάσεις ξεκάρφωτες και μελέτες αμελέτητες που σκουριάζουνε στα αζήτητα. Διαβάστε και λίγη Ιστορία της πόλης και της περιοχής -κακό δε θα σας κάνει- και συγκεκριμένα διαβάστε για την περίοδο προς τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Θα εκπλαγείτε με τις ομοιότητες. Όσον αφορά την ανάκαμψη του Πανεπιστημίου (σε ποια πρότερη κατάσταση ακριβώς, θα σας γελάσω), την ακρίβεια (με τα πάμπολλα κυβερνητικά παραμύθια, αλλά και με δράκους), την ανάπτυξη (την αειφόρο υπανάπτυξη), σας ευχόμαστε καλό και αίσιο 2030.
Ένας Ηπειρώτης
Σε αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι η κατάσταση βαίνει λίαν κακώς για τις γιαννιώτικες πανεπιστημιακές σχολές που χάνουν συνεχώς φοιτητές, μέσα στον φόβο του τι μέλλει γενέσθαι ως συνέπεια του παρατεταμένου κλίματος οικονομικής ανασφάλειας και της ακατάσχετης ακρίβειας που επιβαρύνει την ήδη ακριβή πόλη μας και κατά συνέπεια τα πορτοφόλια των κατοίκων ή των φοιτητών και των οικογενειών τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα μήπως μπορέσουμε και βγάλουμε κάποια άκρη σε αυτή την κακοδαιμονία. Διαθέτουμε ένα από τα πιο αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά η ποιότητα των αποφοίτων, η ποιότητα –για παράδειγμα– των γιατρών αλλά και των υγειονομικών που έχουν στελεχώσει και στελεχώνουν Νοσοκομεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλες Σχολές που δεν είναι τόσο «διάσημες» και δεν βγάζουν στην Αγορά τόσο «λαμπρούς» και «άξιους» επιστήμονες. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι η ποιότητα που για αυτή θα πρέπει να μοχθήσουμε διατηρώντας την σε υψηλά επίπεδα ή βελτιώνοντάς την όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Και επειδή η ποιότητα στην πράξη μπορεί να είναι μία αρκετά έως πολύ δαπανηρή υπόθεση, θα πρέπει να γίνουμε και να παραμείνουμε πειστικοί αλλά και πιεστικοί ως προς την αξία των επιχειρημάτων μας, οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί: μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο αλλά και στους άλλους βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τους φίλους που έχουμε αποκτήσει από επαγγελματικές ή προσωπικές συναλλαγές, μέσα από τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και γνώσης, μέσα από την φιλοξενία στην οποία διαπρέπουμε, μέσα από την αγάπη και την έγνοια που έχουμε για αυτό τον τόπο. Κι αυτά, πιστέψτε με, αποτελούν ποιοτικά επιτεύγματα στα οποία άλλοι δεν σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις. Η ποιότητα λοιπόν δεν βρίσκεται μόνο στην ενίσχυση των πενιχρών προϋπολογισμών του κάθε αρμόδιου Υπουργείου, η ποιότητα βρίσκεται σε αυτό που θέλουμε πραγματικά για εμάς και για τον τόπο μας και είμαστε αποφασισμένοι να το φέρουμε εις πέρας. Η εξωστρέφεια είναι το στοιχείο εκείνο που θα πρέπει να μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός και αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις τόσο από τους πανεπιστημιακούς φορείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, όσο και από τους επαγγελματικούς φορείς, τα Επιμελητήρια, τα επαγγελματικά σωματεία, τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τείνοντας πάντοτε το ευήκοον ους προς τους επισκέπτες μας, τους φοιτητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας, τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, τους τουρίστες αλλά και τους συνέδρους, έως και τους μη ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Εδώ ομολογουμένως βρισκόμαστε πίσω και οι λόγοι είναι πολλοί, ένα είναι όμως σίγουρο, ότι πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων την οπισθοδρομική και διεκπεραιωτική πολιτική που έχουμε σήμερα. Μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται με αυτή την διαπίστωση, μπορεί –χάριν κομματικής αντιπαράθεσης– να δείχνουν επιτιμητικά με το δάχτυλο την «απέναντι» πλευρά, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί η διαπίστωση δεν αφορά πάντα τους ίδιους προσωπικά. Και η εξωστρέφεια δεν νοείται σε μία σύγχρονη κοινωνία χωρίς την οικονομική μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία εάν θα καθιερωθεί μία συγκεκριμένη πτήση, αλλά πόσες πτήσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε με άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς και προελεύσεις. Ποια θα ήταν η πιο ειλικρινής διαφήμιση –και απαράμιλλος πόλος έλξης– για τον τόπο, αν όχι η δυνατότητα της απευθείας αεροπορικής μετακίνησης από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων των φοιτητών μας, για παράδειγμα, προς άλλες χώρες; Πόσο χαμηλότερες τιμές θα εξασφαλίζαμε στα προϊόντα αλλά και στην μεταφορά προσώπων εάν υπήρχε σιδηροδρομική σύνδεση με την Δυτική Στερεά Ελλάδα και με την Αθήνα; Το τρίτο και το σημαντικότερο στοιχείο είναι το περιβάλλον. Η Ήπειρος αποτελεί ένα από τα τελευταία γεωγραφικά διαμερίσματα της Ευρώπης, μία από τις πιο καθαρές περιοχές που δεν έχουν καταστραφεί από την βιομηχανική ρύπανση αλλά και από την εντατική αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό οφείλεται κυρίως στην σταδιακή και μόνιμη απομάκρυνση του γηγενούς πληθυσμού που ήδη από τον 19ο αιώνα (και νωρίτερα) μεταναστεύει προς ανεύρεση καλύτερης τύχης, ναι μεν αφήνοντας πίσω μιαν έρημη χώρα αλλά και την Φύση άθικτη από τον καταστροφικό ανθρώπινο παράγοντα. Σήμερα οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία ορθολογικότερη διαχείριση του περιβάλλοντος, εφόσον τώρα διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαρκώς προκύπτουν είτε έμμεσα εξαιτίας της «κλιματικής αλλαγής», είτε άμεσα λόγω της μόλυνσης κυρίως από την παρουσία μεγάλων αστικών ενσωματώσεων σε πόλεις όπως τα Γιάννενα. Το ζητούμενο εδώ είναι εάν μπορούμε να προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στα σχεδόν ή ολοσχερώς έρημα μέρη και χωριά που διαθέτει εν αφθονία ο τόπος μας. Μπορούμε να φέρουμε για μόνιμη εγκατάσταση εκατό οικογένειες στην περιοχή του Πωγωνίου; Ή άλλες τόσες στην περιοχή της Κόνιτσας; Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μέσα για την διαβίωση αυτών των οικογενειών μέσω ενός συστήματος μεικτής απασχόλησης, για παράδειγμα, που θα παρέχει τα χαρακτηριστικά της εργασίας εξ αποστάσεως καθώς και στοιχεία φυσικής παρουσίας όπου αυτό θεωρείται απαραίτητο; Ξέρετε τι σημαίνει εκατό εγκατεστημένα νέα ζευγάρια που ζουν και εργάζονται και δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες; Και πείτε μου τώρα αλήθεια, πόσο διαφορετική θα ακουγόταν η ανάγκη ολοκλήρωσης του (οπωσδήποτε τετράιχνου) αυτοκινητόδρομου που θα οδεύει από και προς στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3