Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σχέδια για το αγρόκτημα Κατσικά

Εικόνα του άρθρου Τα σχέδια για το αγρόκτημα Κατσικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2018, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της και της αγροτικής πολιτικής της έχει βάλει το αγρόκτημα Κατσικά η περιφερειακή αρχή Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επιδιώκει να αξιοποιήσει τις παλιές εγκαταστάσεις του γεωργικού σταθμού αλλά και νεότερες. Πρόκειται για εγκαταστάσεις αναξιοποίητες που γειτνιάζουν με τη Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Στην περιοχή αυτή λοιπόν, ο κ. Καχριμάνης θέλει να φτιάξει ένα μεγάλο αγροτικό κέντρο, που θα περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα και αγορά παραγωγών. Όπως είπε και στη σημερινή ημερίδα με τίτλο «Παραδοσιακά και καινοτόμα τυροκομικά προϊόντα της Ηπείρου» η οποία έγινε στα παλιά σφαγεία, στα Γιάννενα, σε εγκαταστάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δίπλα από τη Γαλακτοκομική Σχολή, θα εγκατασταθούν δύο από τα τρία ερευνητικά κέντρα του πρωτογενούς τομέα που σχεδιάζονται –για τα τρία αυτά κέντρα εκπονούνται αυτή την περίοδο μελέτες μέσω του ΕΣΠΑ. Το ένα είναι το Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων και το άλλο το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος προγραμματίζεται να γίνει κοντά στη Φιλιππιάδα).

Στις ίδιες εγκαταστάσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου σκοπεύει να λειτουργήσει και την αγορά παραγωγών. «Η λειτουργία των αγορών παραγωγών έχει μείνει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης», εξήγησε για να συμπληρώσει πως θα είναι ένα όργανο που θα συνδιοικείται με τους παραγωγούς. «Έτσι αλλάζουμε την κατάσταση, δίνουμε βήμα για να ενισχυθούν οικονομικά απευθείας οι παραγωγοί», υπογράμμισε. Για τις προθέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου περί λειτουργίας αγοράς παραγωγών στις εγκαταστάσεις του πρώην γεωργικού σταθμού στον Κατσικά έχει ενημερωθεί ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back