ΓΙΑΝΝΕΝΑ

3+1 ερευνητικά κέντρα…

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2018, 23:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι ενώ το ΕΣΠΑ προσπαθεί να «τρέξει», τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στο μυαλό τους και την επερχόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, καθώς η προετοιμασία πρέπει να γίνει από τώρα. Σημαντικό κομμάτι του… νέου ΕΣΠΑ θα αποτελούν οι δράσεις έρευνας και τεχνολογίας και ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τουλάχιστον το 1/3 των πόρων θα διατεθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το τρέχον ΕΣΠΑ, η στρατηγική έξυπνη εξειδίκευσης, όπως αποκαλείται οτιδήποτε έρχεται επί της ουσίας να συνδέσει την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, το διακατέχει αρκετά. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, συστάθηκε πριν από χρόνια και στην Ήπειρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ).

Μέσα από αυτό το συμβούλιο, έχουν προκύψει προτάσεις για τη δημιουργία τεσσάρων ερευνητικών κέντρων. Τα τρία από αυτά αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ενώ το τέταρτο σχετίζεται με τον τομέα της ιατρικής: Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος, Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων, Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και Κέντρο Στήριξης Εξατομικευμένης Ιατρικής & Μοριακής Ιατρικής Ακριβείας.

Τα τρία πρώτα κέντρα έχουν προβληθεί αρκετές φορές από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. «Έχουμε εντοπίσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην τυποποίηση των προϊόντων. Για αυτό πιστεύουμε ότι δράσεις, όπως το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα βοηθήσουν πολύ να στηθούν νέες επιχειρήσεις. Το μυστικό είναι η τυποποίηση και ο αγώνας της ποιότητας και της ταυτότητας στην περιοχή μας, και για αυτό και τα τρία Κέντρα που θα γίνουν θα βοηθάνε στον πρωτογενή τομέα, ώστε να αλλάξουμε σελίδα» είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό. Βέβαια, η όλη υπόθεση βρίσκεται αρκετά πίσω ακόμη. Τους τελευταίους μήνες, έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου η ανάθεση των μελετών σκοπιμότητας για το κάθε κέντρο (με προϋπολογισμό γύρω στα 20.000 ευρώ η κάθε μελέτη).

Το τέταρτο Κέντρο είναι το νεότερο, αλλά ίσως το πιο έτοιμο να γίνει. Η πρόταση για το κέντρο αυτό έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας μέσω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Αφορά δε τη δημιουργία μιας ενιαίας δομής που θα περιλαμβάνει εργαστήρια που ήδη λειτουργούν στο νοσοκομείο, αλλά και εργαστήρια που θα γίνουν με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες, με αφορμή τεχνική συνάντηση που είχε προηγηθεί χτες, έκριναν ως ενδιαφέρον το εγχείρημα, προσθέτοντας όμως οι κρίσιμοι παράγοντες είναι η στελέχωση και ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων αυτών. Κατά τη συζήτηση, έγινε και μια εύστοχη παρατήρηση που αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Ηπείρου, το έργο του οποίου κάθε άλλο παρά γνωστό είναι. Όπως ειπώθηκε από τα στελέχη, οι προτάσεις και τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου αυτού θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ως γνωμοδοτικό όργανο συστάθηκε για πρώτη φορά το 2013 –πρόεδρός του σήμερα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (και πρύτανης) Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Σε πρώτη φάση, υπήρξε κάποια δημοσιοποίηση των προτάσεων, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back