ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Με προοπτικές ο παλιός γεωργικός σταθμός

Εικόνα του άρθρου Με προοπτικές ο παλιός γεωργικός σταθμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2018, 20:44
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ανάμεσα από την Ανατολή και τον Κατσικά, υπάρχει μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, που καταλήγει στη λίμνη (στο ανάχωμα συγκεκριμένα), η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο τμήμα της έκτασης αυτής που παραμένει «ζωντανό», φιλοξενεί τη Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Δίπλα ακριβώς από τις νεότερες αυτές δομές, υπάρχουν κτιριακές υποδομές που μαρτυρούν ένα πιο μακρινό παρελθόν. Τότε, που λειτουργούσε ο γεωργικός σταθμός έρευνας με σκοπό τη βελτίωση της κτηνοτροφίας, της τυροκομίας και της γαλακτοκομίας στην Ήπειρο. Προβατοτροφείο, ιπποκομείο, στάβλοι, γραφεία, εργαστήρια, αρμεκτήρια: κτίρια εγκαταλελειμμένα, με εξαίρεση κάποια όπου στεγάζονται ο Ιππικός Όμιλος Ιωαννίνων και η Θεραπευτική Ιππασία, αλλά και έναν στάβλο με 150 πρόβατα ντόπιας φυλής που έχουν απομείνει και τα οποία φροντίζουν δύο υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην περιοχή αυτή, που κάποτε αποτελούσε έναν τόπο έρευνας για την προβατοτροφία και την αγελαδοτροφία, ένα ερευνητικό κτηνοτροφικό πάρκο, υπάρχει μια κινητικότητα. Υπεύθυνη για την κινητικότητα αυτή είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία προχώρησε σε έναν εντατικό καθαρισμό της επίμαχης περιοχής. Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, η αφορμή για τον καθαρισμό δόθηκε από μια καταγγελία πολίτη για την κατάσταση του χώρου.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου επιδίωκε εδώ και χρόνια να αποκτήσει μια στενή σχέση με την περιοχή. Στο παρελθόν, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε συνεχείς επαφές με την ηγεσία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για τη δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το σχέδιο επανέρχεται δριμύτερα το τελευταίο διάστημα, με μια παραλλαγή, καθώς γίνεται λόγος πια για τη δημιουργία μιας αγοράς παραγωγών. Οι συζητήσεις φαίνεται ότι προχωρούν. Μάλιστα, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου «της παλιάς Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά, που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου έχει τη χρήση, σε χώρο, όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Στέφος αναφέρει ότι ο υπουργός αντιμετώπισε πολύ θετικά την πρόταση, δεσμευόμενος ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες μιας τέτοιας παρέμβασης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον νόμο 4061/2012, τα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ η διαχείρισή τους ασκείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες. Αυτό που δεν γνώριζε η περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι τα περί διαχείρισης αφορούν και τα κτίρια. Γι’ αυτό και συνομιλητής της είναι πια απευθείας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Βάσει αυτών των δεδομένων, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης των κτιρίων, καθώς δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες (το κεντρικό κτίριο του γεωργικού σταθμού, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση τη δεκαετία του ’30).

Για τις υπόλοιπες εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που γειτνιάζουν με τη λίμνη, ο σχεδιασμός περί δημιουργίας οικολογικού πάρκου παραμένει σε κάποια χαρτιά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back