Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σκουπίδια των αντιφάσεων

Εικόνα του άρθρου Τα σκουπίδια των αντιφάσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2022, 13:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «κουβάρι» της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει τελειωμό.

Τους τελευταίους μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στη δοκιμαστική λειτουργία των 7 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) μέσω προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους. Όχι με όλους τους Δήμους, αλλά με αρκετούς.

Μέχρι στιγμής, όπως επικαλείται σε σχετικό της έγγραφο προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), υφίστανται μνημόνια συνεργασίας με τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Σουλίου, Ζίτσας, Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου. Στο ίδιο έγγραφο, γίνεται λόγος και για «θετική ανταπόκριση» των Δήμων Ιωαννιτών, Πάργας, Μετσόβου και Πρέβεζας.

Οι όροι της συμφωνίας τους οποίους ορίζει η Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι εξής: Η ίδια θα καλύψει το κόστος των καυσίμων για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι και οι Δήμοι θα διαθέσουν προσωπικό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επιμένει ότι η δοκιμαστική λειτουργία δεν μπορεί να γίνει με ιδιώτη και πιέζει παράλληλα τον ΦοΔΣΑ να προχωρήσει σε προσλήψεις 45 θέσεων εργασίας, «πλην όμως η διοίκησή του αρνείται», όπως έχει πει. «Οι εργαζόμενοι στους Δήμους οφείλουν να συμπράξουν στη δοκιμαστική λειτουργία όπως και ο ΦοΔΣΑ να προκηρύξει τις μόνιμες θέσεις προσωπικού» ανέφερε η περιφερειακή αρχή σε ανακοίνωσή της αυτή την εβδομάδα.

Και κάπου εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με τον Δήμο Ιωαννιτών και τις αντιφάσεις που προκύπτουν. Την ώρα που η Περιφέρεια Ηπείρου μιλάει για «θετική ανταπόκριση» του Δήμου Ιωαννιτών, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υποστήριξε το αντίθετο κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με έναν αρκετά εριστικό τρόπο.

Το ζήτημα στη συνεδρίαση έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη. Η κα Τσουμάνη επικαλέστηκε το έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου προς τον ΦοΔΣΑ περί σύμφωνης γνώμης Δήμων. Ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία μεταξύ κ. Ελισάφ και κας Τσουμάνη με τον πρώτο να αρνείται ότι υπέγραψε κάποια σύμβαση –αν και η υπόθεση δεν έχει φτάσει μέχρι το επίπεδο της σύμβασης… «Πώς θα ήταν δυνατό να υπογράψω κάτι τέτοιο όταν η υπηρεσία καθαριότητας δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και ήδη χρησιμοποιούμε ιδιώτη και παίρνουμε και 8μηνα; Πώς θα το υπέγραφα αυτό το χαρτί; Τι είμαι; Ανισόρροπος;» τόνισε.

Επί της ουσίας όμως η δήλωση του κ. Ελισάφ σημαίνει αδυναμία διάθεσης προσωπικού λόγω έλλειψής του. Οπότε το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής: Τι θα κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου; Πόσο νόημα έχουν οι προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους, όταν ο Δήμος Ιωαννιτών ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Ήπειρο δεν έχει προσωπικό να διαθέσει;

Και μια υποσημείωση: Η λειτουργία των ΣΜΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια ακόμη «κόντρα» με έναν επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων οφείλει να έχει ξεκάθαρη στάση και να αποσαφηνίζει ενδεχόμενες αντιφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3