ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πληγή που δεν κλείνει…

Εικόνα του άρθρου Η πληγή που δεν κλείνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2023, 21:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο παραμένει η μεγάλη πληγή που με κάθε ευκαιρία ανοίγει. Μέσα στα χρόνια, έχουν υπάρξει τακτικισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες, περιστατικά με ασαφή κίνητρα, μετακύλιση ευθυνών και πάει λέγοντας.

Αυτή τη φορά, οι οκτώ Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την πρόθεση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου να αναθέσει ιδιώτες τη λειτουργία των σταθμών για 1+1 χρόνο, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Οι Σύλλογοι Εργαζόμενων ΟΤΑ και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου αντιδρούν έντονα και ετοιμάζονται για την αυριανή απεργία, συνοδεία συγκέντρωσης στα γραφεία του ΦοΔΣΑ.

Οι σύλλογοι ζητούν να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ με μόνιμο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή οι επτά από τους οκτώ ΣΜΑ (ο ΣΜΑ Πρέβεζας δεν είναι ακόμα έτοιμος), οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί από το περιφερειακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020») βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου. Δεν βρίσκονται όμως όλοι στο ίδιο στάδιο. Κάποιοι δεν έχουν ξεκινήσει καν να λειτουργούν.

Σύμφωνα με προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει το λειτουργικό κόστος και οι Δήμοι τη διάθεση προσωπικού. Και έχει δεσμευτεί (αφού βέβαια υπήρξε μια τροπολογία τον Ιούνιο του 2021), ότι θα παραδώσει τους ΣΜΑ, μετά τη δοκιμαστική λειτουργία, στον ΦοΔΣΑ

Στην όλη υπόθεση ήρθε να εμπλακεί και πάλι η Περιφέρεια Ηπείρου για να πει εκ νέου ότι οι ΣΜΑ αποτελούν Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και ότι πρέπει να λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό, Επικαλείται μάλιστα και μια πρόσφατη –από 19 Ιουλίου- έγγραφη επιβεβαίωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΕΥΚΕ–ΧΕ) ότι οι ΣΜΑ μπορούν να λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό.

Αφορμή για την παρέμβασή της αποτέλεσε τα όσα τους καταλόγισαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ περί «διευκόλυνσης του ΦοΔΣΑ να παραδώσει σε ιδιώτη τους ΣΜΑ».

Η υπόθεση των ΣΜΑ είναι ίσως η μοναδική περίπτωση στην οποία η περιφερειακή αρχή Ηπείρου υπεραμύνεται των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Κι αυτό επειδή, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της, «η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει τους ΣΜΑ σε καθεστώς χρηματοδότησης τέτοιο που μόνο με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν»… Σημειωτέον ότι η κατασκευή και ο εξοπλισμός των ΣΜΑ χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η περιφερειακή αρχή, λοιπόν κατηγορεί τα συνδικαλιστικά  σωματεία για «παραπληροφόρηση» και απαριθμεί όσα έχει κάνει η ίδια για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ, οι οποίοι παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και χρόνια (με το δεδομένο ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης λειτουργεί από την άνοιξη του 2019).

Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει ότι η ίδια «έχει εξασφαλίσει 45 μόνιμες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων για τη λειτουργία τους». Κάτι τέτοιο αναφέρεται στην περίφημη έκθεση της Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος. Και εδώ πρέπει να υπάρξει μια οριστική και πειστική απάντηση από τον ΦοΔΣΑ και από τους Δήμους, καθώς στον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, και αν ναι, γιατί δεν γίνονται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back