ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«… και τα παζάρια μπορούν να συνεχιστούν»

Εικόνα του άρθρου «… και τα παζάρια μπορούν να συνεχιστούν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2021, 19:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H εκ νέου ακύρωση του διαγωνισμού για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έλαβε υπόψη της ένα υπόμνημα θυγατρικής εταιρίας του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ανοίγει εκ των πραγμάτων ξανά τη συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Η πρώτη αντίδραση-τοποθέτηση έρχεται από την περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα. Καταρχάς η παράταξη κάνει λόγο για την εξαρχής δημιουργία ενός «κλίματος παζαριών διαφόρων εργολάβων που θέλουν να πάρουν το έργο».

Εκτιμά δε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «έβαλε το χεράκι της» και τώρα «τα παζάρια μπορούν να συνεχίζονται με τις ευλογίες κυβέρνησης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων». Μάλιστα σχολιάζοντας την αιτία ακύρωσης του διαγωνισμού, τη χρηματοοικονομική επάρκεια, σημειώνει με νόημα ότι «σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι ‘τα είχαν βρει στη μοιρασιά’, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικύρωσε ίδιες αποφάσεις με αυτή που ακύρωσε στην περίπτωση των ΣΜΑ».

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το ουσιώδες πρόβλημα στην όλη υπόθεση είναι ότι η λειτουργία των ΣΜΑ ιδιωτικοποιείται, και, κατά τη γνώμη της, «οι τοποθετήσεις Περιφερειάρχη και Δημάρχων για το ‘δημόσιο συμφέρον’ ή για τον υγιή ανταγωνισμό γίνονται με εμπεδωμένη την ιδιωτικοποίηση του έργου». Επιμένει δε ότι τους ΣΜΑ θα πρέπει να τους λειτουργήσουν οι Δήμοι μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Σε αυτό το σημείο στο βασικό κάδρο των ευθυνών, η παράταξη τοποθετεί την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία δεν έχει παραδώσει ακόμα το έργο των ΣΜΑ. Και κάνει το μέτρημα: 16 παρατάσεις στην προμήθεια του εξοπλισμού («λογική εξέλιξη αφού δεν είναι έτοιμοι οι χώροι που πρέπει να τοποθετηθεί»), 10 παρατάσεις στο ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη, 9 παρατάσεις μετρήσαμε στο ΣΜΑ Πωγωνίου, κανένας ΣΜΑ από αυτούς που ολοκληρώθηκαν, δεν είχε κάτω από 3 παρατάσεις.

«Για πέταμα κυριολεκτικά αποδείχθηκαν οι μελέτες της Διαχειριστικής που έκριναν ότι μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΜΑ της Πρέβεζας με αποτέλεσμα τώρα που οι άλλοι ΣΜΑ κοντεύουν να ολοκληρωθούν, να φτιάχνει ο ΦοΔΣΑ από την αρχή και χωρίς χρηματοδότηση νέο ΣΜΑ στην Πρέβεζα» προστίθεται.

«Με όλες αυτές τις καθυστερήσεις μένει να απαντηθεί το ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τις φθορές που θα παρουσιαστούν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία στα μηχανήματα που τόσα χρόνια σκουριάζουν και χορταριάζουν αχρησιμοποίητα. Η Περιφέρεια Ηπείρου φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση που πληρώνει ο λαός μέσω των ανταποδοτικών τελών των Δήμων. Οι Δημοτικές Αρχές της Ηπείρου που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά την ολοκλήρωση του έργου, όσο δεν αντιδρούν σε αυτή την κατάσταση και αντιμετωπίζουν το θέμα των σκουπιδιών ως ‘εσωτερική υπόθεση’, είναι συνένοχοι» επισημαίνει η παράταξη.

Συγκεκριμένα, κατηγορεί τους Δήμους για πολλά και διάφορα, μεταξύ άλλων ότι έχουν αποδεχθεί την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης –κάτι που προβλέπεται στη σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με την ανάδοχο εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3