ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα led «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας…

Εικόνα του άρθρου Tα led «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2021, 01:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Φεβρουάριος θα ήταν για την Περιφέρεια Ηπείρου ο μήνας των διαγωνισμών για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών οδοφωτισμού τόσο του Δήμου Ιωαννιτών όσο και του Δήμου Πρέβεζας, με συνολικό προϋπολογισμό 28,1 εκατ. ευρώ.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες όμως που ξεκίνησαν στην εκπνοή του προηγούμενου χρόνου, στις 28 Δεκεμβρίου (οπότε και «βγήκε» η διακήρυξη), μετά από ένα τάχιστο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας. Κι αυτό επειδή ενδιαφερόμενες εταιρίες κατέθεσαν προδικαστικές προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του και το pbnews.gr). Η Αρχή αυτή ασχολείται με την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Η κατάθεση των προσφυγών στα τέλη του Ιανουαρίου οδήγησε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη στην απόφαση της αναστολής και των δύο διαγωνισμών για τα led μέχρι την έκδοση της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Για να ισχύσει η απόφαση του περιφερειάρχη, απαιτείται και έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να δοθεί σύντομα.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ενεργειακό οδοφωτισμό των Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ),  είχε οριστεί η 15η Φεβρουαρίου, ενώ για τον ενεργειακό οδοφωτισμό της Πρέβεζας, με προϋπολογισμό 8,95 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), η 12η Φεβρουαρίου. Και για τους δύο διαγωνισμούς, ο φορέας δημοπράτησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είχε αναλάβει και να «ωριμάσει» τα δύο έργα μέσω του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Εκ των πραγμάτων, η μικρότερη επίπτωση της όλης υπόθεσης είναι μια μικρή  καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ωστόσο, αν η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κάνει αποδεκτές τις προσφυγές, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά ιδίως για το έργο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο αποτέλεσε μείζονα πολιτική προτεραιότητα… Και φυσικά, τη σημασία τους έχουν και οι δεσμεύσεις (και χρονικές) της Περιφέρειας Ηπείρου προς την ΕΤΕπ, τις οποίες η πρώτη δεν έχει κάνει γνωστές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back