Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φεβρουάριος με διαγωνισμούς led

Εικόνα του άρθρου Φεβρουάριος με διαγωνισμούς led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2021, 10:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις εντός μόλις πέντε ημερών, η διαγωνιστική διαδικασία για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ξεκίνησε.

Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στα τέλη του περασμένου χρόνου από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είναι και ο φορέας δημοπράτησης του έργου βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Δήμο Ιωαννιτών. Τον ίδιο δρόμο έχει πάρει και το ανάλογο έργο του Δήμου Πρέβεζας, με προϋπολογισμό 8,95 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). 

Ως ημερομηνία λήξης για την υποβολή  προσφορών για τα γιαννιώτικα led από ενδιαφερόμενες εταιρίες έχει οριστεί η 15η Φεβρουαρίου, ενώ για τα led της Πρέβεζας η 8η Φεβρουαρίου. Και οι δύο διαγωνισμοί έχουν πάρει τη μορφή Συμβάσεων Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΣΕΑ), με την κατασκευή-λειτουργία του νέου οδοφωτισμού να χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια και να δεσμεύονται παράλληλα τα ανταποδοτικά τέλη του κάθε Δήμου για 12 χρόνια.

Η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να προχωρήσει στην αντικατάσταση του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, αμφισβητήθηκε έντονα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για μια ασύμφορη λύση», και μάλιστα απορρίφθηκε δύο φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο… υπερίσχυσαν οι αντίθετες αποφάσεις ενός μικρότερου και κατώτερου οργάνου, της οικονομικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους θα επιτευχθεί με: Εγκατάσταση νέων λαμπτήρων/φωτιστικών/προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του ∆ήµου, εγκατάσταση και παραµετροποίηση πλατφόρµας τηλεδιαχείρισης και ελέγχου κατανάλωσης και σύστηµα περιοδικής και επεµβατικής συντήρησης µέσω Η/Υ. Η έκταση της παρέμβασης αφορά 17.624 φωτιστικά σώματα τύπου LED.

Η συνολική εξοικονόµηση ενέργειας θα είναι τουλάχιστον 62% (με ποινή αποκλεισµού για τους υποψηφίους αναδόχους). Η αμοιβή του αναδόχου θα καλυφθεί από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης βάσει και της οικονομικής προσφοράς που θα καταθέσει. Σημειωτέον ότι στη διακήρυξη προβλέπεται και ανεξάρτητος ελεγκτής περιόδου εργασιών ο οποίος, όμως, προτείνεται από τον διαγωνιζόμενο και διορίζεται από κοινού από την αναθέτουσα αρχή (δηλαδή από την Περιφέρεια Ηπείρου) και τον ανάδοχο.

Στην ίδια λογική είναι και ο διαγωνισμός για τα led του Δήμου Πρέβεζας, ο οποίος αφορά 8.170 φωτιστικά.

Ο φωτισμός της Περιφέρειας Ηπείρου

Στο μεταξύ, ένας χρόνος έχει περάσει περίπου από έναν άλλον διαγωνισμό για led, αυτόν την αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με προϋπολογισμό περίπου 10 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), και με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο διαγωνισμός αυτός έχει γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Η α’ φάση του διαγωνισμού έχει τελειώσει, με τις τρεις από τις έξι ενδιαφερόμενες εταιρίες (η μία είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της αμέσως μετά τον διαγωνισμό) να συνεχίζουν. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έδωσε το πράσινο φως για τη β’ φάση, κατά την οποία θα υποβληθούν και οι δεσμευτικές προσφορές. Οι τρεις εταιρίες-κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο είναι: Intrakat-OMEXOM-VE, ΤΕΡΝΑ-Fotagonled και Μυτιληναίος Α.Ε.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου (είτε με ιδία κεφάλαια είτε με δάνειο από την ΕΤΕπ), ενώ θα διαχειρίζεται τον «έξυπνο» φωτισμό για 16 χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back